sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Valon viikonloppu

Harvoin tavattu herkku, viikko sadetta ja sateisen viikon päätteeksi koko viikonlopun aurinkoa pilvettömältä taivaalta. Yläilmojen herra kuuli toiveet. Juuri tätä kaipasin. 

Loppukesästä 2017 toisen lapsenlapsen ristiäisissä istutimme kummallekin lapsenlapselle omat Suomi 100 vuotta kuuset. Kuuset ovat kasvaneet hienosti, kauniin tasaisiksi. Olen pari kertaa leikannut niitä, silläkin on luultavasti vaikutusta. Kuusien väliin istutin elokuussa 2021 pienen vaahteran taimen, taisi olla punavaahtera. Taimi on yhtä piskuinen kuin istuttaessa, siitä paleltui latva viime talvena. Kuusien välissä, aikalailla keskellä näkyy suojaverkkoa, vaahteran alku on sen verkon sisällä.
Matalalta paistava aurinko saa aikaan mahtavat varjot. Koivujen varjot tuntuivat täyttävän koko alapuutarhan. Syyskylvöjen vihertämä pelto on kaunis.
Yläpihan joutomaa piti hyödyntää puutarhaksi vasta hamassa tulevaisuudessa. Kun mies innostui mylläämään alueen jo tänä vuonna, innostuin minä tekemään sen loppuun samantein. Nyt olen siitä hyvin onnellinen, ensi vuonna kasvit ovat tätä vuotta suurempia ja pääsen heti keväällä nauttimaan sadoista alueelle istutetuista pikkusipuleista.
Ensi kesällä jäi vapaata tilaa mukavasti. Keskellä olevan polun molemmin puolin on istutusaluetta. Joitain kasveja siellä jo on, mutta lisääkin mahtuu. Kun tuolta takametsiköstä kaadettiin pihlajapusikot, avartui maisema huomattavan paljon. Se laajeni ja siistiytyi.
Olen koko viikonlopun lähinnä haahuillut puutarhassa. Haahuillessa tein löydön. Pieni sinivuokon siementaimi on lähtenyt hyvän kasvuun. Enpä tohdi siirtää, tuossa kannonkolossa saa kasvaa kun kerran itse valitsi paikkansa.
Punaimikän taimi on kasvanut pienestä taimesta kokonaiseksi pensaaksi. Se on tykännyt varjoisesta kasvupaikastaan, edellinen taimi kuihtui liian auringossa. Kohta pitää rajoittaa kasvua etteivät vieressä kasvavat pionit jää alle.
Seinusta jossa säilytän kesäisin suojaverkot on navetassa tyhjä. Pari verkon rimpulaa siinä on vielä hätävarana, pala kanaverkkoa ja pala lammasverkkoa. Kesällä seinusta on täynnä verkkoja. Onni on tällainen varastotila jota ei tarvita mihinkään muuhun. 
Lauantaina tarkistin kaikki puutarhan verkot ennen tuulen yltymistä. Paria verkkoa jouduin kiinnittämään paremmin maahan kiinni, suurin osa oli kunnossa. Mitään myrskyvaurioita ei tullut, sähköt vähän pätkivät mutta sekään ei muodostunut ongelmaksi.


17 kommenttia:

 1. Voi, miten hieno näky onkaan tuo sinitaivas, ja vihreä nurmi ja pelto, ja koivujen piiiitkät varjot! Ja tuo sinitaivas ylipäätään! Oli kyllä huippukeli, todella ihanaa puuhailla ulkona.
  Ihana sinivuokko, ne tuntuvat mieluiten kylväytyvän aina jonkun kupeeseen, kannon tai kiven tai muun. Toivottavasti se kukkii jo kevään ilona.
  Voi että, olen kade tuosta mahtavasta punaimikkäpehkosta. Minulla ne eivät tunnu viihtyvän, istutin kyllä keväällä taas uuden, jospa se lähtisi kasvamaan reippaasti. Usein se on paikasta kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivas oli viikonloppuna uskomattoman sininen. Löysin toisenkin sinivuokon siementaimen, se oli asettunut asumaan kiven viereen. Vähän jännitän olisivatko nämä punaisia kun sitäkin on ollut samalla alueella.
   Punaimikkä on viihtynyt tuossa hyvin vaikka ei ole erityisen kostea paikka. Viime talvi verotti siitä ison osan mutta kesän aikana kasvoi entistä muhkeimpiin mittoihin.

   Poista
 2. Lauantain sää hiveli mieltä ja silmiä. Teillä on niin hienot maisemat, kun näkyvissä ei ole sekalaisia rakennuksia, liikennemerkkejä tai pysäköityjä autoja.
  Vautsi, miten komea imikkä. Toivottavasti omani kasvavat edes puoleen tuosta. Yksi imikkä on keväällä siirrettävä varjoisampaan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä paikkaa ostaessa emme edes tajunneet miten mahtavan suojainen paikka on vaikka naapureita onkin lähellä. Sellaisena toivon maiseman säilyvän. Punaimikkä kasvaa helposti pehkoksi kun viihtyy.

   Poista
 3. Viikonloppu tosiaan hellitteli kaikkia ulkona liikkujia ja puuhastelijoita. Itse en puutarhahommiin ehtinyt ja vähän harmitti, mutta toisaalta oli paljon muuta mukavaa tarjolla. Todellakin tuollainen varastotila on ihan luksusta! Pieni sinivuokko on löytänyt itselleen mieluisen kodin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varastotila on luksusta vaikka on sillä kääntöpuolensa, kaikenlaista tavaraa kertyy herkemmin nurkkiin. Tänä vuonna on viety navetasta metallinkierrätykseen kolme pakettiautollista tavaraa, kaatopaikalle kaksi. Ja lisää löytyy...

   Poista
 4. Kaunis viikonloppu oli täälläkin ja se vietettiin melko tarkkaan pihahommissa valoisan ajan. Minä putsasin vielä keskuspenkkiä ja muualtakin haravoin kaatuneen kuusen jäljiltä. Niin ja istutin siemeniä 🤗
  Hienoa kun on kunnon tiloja säilytykseen meillä on tilat täynnä rakennustarvikkeita ja muuta. Heti kun kasvihuone nytkähtää liikkeelle niin tavaraa alkaa myös vähentyä. Kaatopaikka on loistava keksintö 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatopaikka ja kierrätys ovat hyviä asioita. Meiltä on pakettiauton myötä lähtenyt tänä vuonna monta kuormaa kierrätykseen ja kaatopaikalle.

   Poista
 5. Viikonlopun aurinko oli tosi ihana. Lapsenlapsille istutetut puut ovat hyvä idea, hauska seurata puiden ja lasten kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, toivottavasti pojat näkevät puut vielä kymmenien vuosien päästä.

   Poista
 6. Aurinkoone viikonloppu oli tääläki, mutta molemmat päivät meni muis merkiis. Ylimäärääset säilytystilat o hyvä juttu tai sitte ei. Meillon jo tyhyjentyneesehen navettahan kerääntyny vaikka mitä ja veikkaan, ettei kaikkia koskaan tarvita.
  Murkut on ollu ahkeria ja kulijetellu vuakkojen siämeniä ympäriinsä. Meilläki niitä putkahteloo melekee joka penkistä. Oon niitä repiny poiski, ei eres vuakkojen tartte jokapaikkaa vallata. Samalla tyylillä leviää näköjään taponlehtikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taponlehti leviää salakavalasti joka paikkaan. Sitä kuritan mutta toistaiseksi vuokot saavat olla sillä niitä on niin vähän.

   Poista
 7. Komea imikkä! Molemmat imikkäni ovat olleet aluksi komeita, mutta sitten seuraavina vuonna kutistuneet huomattavasti. Toivottavasti kasvu lähtisi molempien kohdalla ensi vuonna parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaimikkä viihtyy tuossa hyvin, varjoinen paikka.

   Poista
 8. Viikonloppu oli aurinkoone tääläki, mutta molempina päivinä oli muuta, etten pihalle pahemmin keriinny. Murkut o levittäny vuakkojen siämeniä, toivottavasti punaastenki. Mullaki putkahteloo vuakkoja melekee joka penkistä. Oon niitä repiny poiski, ei niiren tartte jokapenkkiä vallata, ku taponlehtiki vaeltaa samahan tyylihin.
  Tuallaane varastopaikka on hyvä olemas. Meilläki tyhyjäksi jääny navetta o ruvennu kummasti täyttymähän. Varmasti o jo palio sellaasta, mitei koskaa tartte. Mutta eihän sitä koskaa tiärä :D

  VastaaPoista
 9. Vau mikä auringonpaiste! Noita kuvia voisi äkkiseltään luulla ihan keväällä otetuiksi, niin ihanan vihreä on tuo pelto ja nurmikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on hämäävä, voisi hyvinkin olla keväällä otettu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)