lauantai 23. tammikuuta 2021

Lunta ja kylvöjä, tai ainakin aikomuksia

Lauantain suunnitelma oli aloittaa kylvöt. Ihan vaan koska löysin viime kesänä ostetut jouluruusun ja esikoiden siemenet. Jostain syystä mieleeni ei pälkähtänyt, että navetassa oleva kylvömultapussi saattaisi olla umpijäässä. Nyt sulattelen multaa lattialämmityksen päällä ja huomenna toivottavasti pääsen tekemään siemenien kanssa hankikylvöt nyt kun hankea on. Viime vuonna ei onnistunut puuttuvan lumen takia. 

Lumet tippuivat kauniisti ja itsestään kasvihuoneen päältä. Hieman pelotti miten käy, mutta hyvin kävi. Uuden kasvihuoneen kanssa pitääkin olla tarkempi, siihen ei tule näin jyrkkää kattokaltevuutta joten lumet tuskin tippuvat näin näppärästi itsestään sen katolta.
Pieniä jänisvaurioita havaittu. Hortensioiden, ruusujen ja happomarjojen versojen kärjet ovat maistuneet. Kaikki onneksi sellaisia kasveja jotka kestävät jänisten vierailut.
Myös jalavan alaoksia oli nakerrettu. Sen kanssa tärkeintä on, että runko on rauhassa. Alaoksat ovat lähdössä pois seuraavassa leikkauksessa.
Kahlasin umpihangessa tarkastamaan rosarion tilanteen. Verkot olivat hyvin paikoillaan ja kaikki ruusut lumen suojassa.
Jalo on tehnyt oman reittinsä aitalle vaikka inhoaa umpihangessa kulkemista.
Pyllerö pallero on enemmän sohvaperuna kuin ulkoileva kissa. Tilanne muuttuu heti kun kevät koittaa. Ihan hyvä, herra on kasvattanut tukevan talviolemuksen eikä se johdu vain hyvästä talvikarvasta.

Huomenna sitten kylvöjen pariin.


20 kommenttia:

 1. Jänikset ovat temmeltäneet puutarhassasi samoin kuin meillä. Nyt onkin sopiva hetki aloittaa siemenkylvöt. Muutaman jo kätkin maanantaina ja vähän lisää tänään.
  Pitäisi varmaan laittaa jonnekin oivalliseen paikkaan muistutus kylvömullan tuomisesta ajoissa lämpimään. Autotallissamme multa ei ollut jäätynyt, mutta en raaskinut jäätävän kylmään multaan heti siemeniä kylvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetassa ollut multa oli ihan jäässä, olisihan se pitänyt hoksata koska siellä ei ole lämmitystä. Juuri tarkastin että pussi on sula ja kylvöt voi tehdä tänään. Voi sitä onnea kun saa taas sormet multaan pitkästä aikaa.
   Nyt on niin paljon lunta että jänikset pääsevät jopa verkkojen yli herkuttelemaan. Jos ostan verkkoa niin koitan ostaa mahdollisimman korkeaa.

   Poista
 2. Meilläkin jänöt ovat temmeltäneet puutarhassa. Harmillisesti olivat päässeet kaluamaan ja katkomaan myös jaloruusun oksia silpuksi.
  Kisuli osaa ottaa rennosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuja on meilläkin syöty, verkkoja ei riittänyt syksyllä kaikkien ympärille. Neilikkaruusut ei haittaa, ne leikkaan lyhyiksi keväisin muutenkin mutta pari muuta on kaluttu huolella matalaksi.

   Poista
 3. Minulla on syksyltä jäänyt kasvusammalpussin loppu ollut koko talven kodinhoitohuoneen kaapin alla, mutta pian se on loppu. Uusi pussi odottaa ulkovarastossa umpijäässä ja on varmaan siellä vielä juuri silloinkin kun sitä tarvittaisiin. Eiköhän sinun multapussisi ole huomenna jo sulanut, niin pääset piilottelemaan siemeniä multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multapussi on sulanut, kohta pääsen kylvöihin.

   Poista
 4. Jänisten touhuja pitää nyt vahtia, itse kävin tallomassa Tuuren pihlajan verkkojen ympäriltä lunta, etteivät yllä haukkaamaan kokon latvusta poikki. Kylvöt odottavat edelleen, ehkäpä tässä vielä ehtii... Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna ostin rullan n. 150cm korkeaa verkkoa mutta eihän siitä riittänyt kaikille mutta ainakin osa kasveista on nyt kunnolla turvassa jäniksiltä. Lumisten talvien ongelma on juuri tuo että hangen takia ylttävät syömään verkkojen yli.

   Poista
 5. Meilläkin jänöt ovat kiertäneet ahkerasti verkkoja, mutta toistaiseksi en ole löytänyt tuhoja. Nautiskeleva kissa on hellyttävä näky!
  Minun pitäisi perehtyä hankikylvöihin paremmin, viime vuoden kokeilu ei onnistunut eli yksikään siemen ei itänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna onnistuin jääkaappikylvöissä ekaa kertaa. Pitäisiköhän osa laittaa jääkaappiin ja osa hankeen?

   Poista
 6. Minäkin ajattelin alkaa perennojen istutuksella jotka aloitan kuukirjan mukaan ensiviikonloppuna. Taimimulta on minulla myös mökillä ja jäässä joten kävin kaupasta ostamassa uuden pussin ensihätään. Onneksi meillä on puutarha aidattu, muita pensaita jänöt pääsee kyllä syömään pihassa mutta kuten sanoit hortensiat ja muut angervot sen kyllä kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää multaa pitää minunkin hakea sitten kun tomaattien kylvöt alkavat, pieni pussi ei pitkälle riitä. Pihan aitaus on hyvä konsti pitää jänikset loitolla.

   Poista
 7. Jänisten reitit näkyvät lumessa. Toivotaan suotuisuutta kylvöille!

  VastaaPoista
 8. Täälläkin suunnitellaan kylvöjä, tilasin esikon siemeniä, toivottavasti saapuvat pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna onnistuin palloesikoiden suhteen, katsotaan miten nyt käy.

   Poista
 9. Vai on puput ollu viaraalulla. Meilläki päi jäläkiä näkyy, muttei meirän pihas oo viälä käyty. Löyrin pussinperät taimimultaa. Eihän se mihinkää piisannu. Kelloköynnöksen ja keijunmekon siämeniä laitoon iteelle. Alakuviikosta pitää lähtiä hakemahan lisää multaa.

  VastaaPoista
 10. Itseäkin vähän hurjistutti tänä talvena nuo lumimäärät. Muutamaan kertaan piti käydä pudottelemassa lumia kennolevyjen päältä, ettei vaan käy hassusti. Itsekin olisi tarkoitus aloitella kylvöt piakkoin, ainakin kurkut olen yleensä laittanut jo maaliskuun lopulla tai huhtikuun alulla.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)