torstai 14. tammikuuta 2021

Harvinainen maaliskuu

Jotenkin höpsöä puhua tammikuussa maaliskuusta koska maaliskuu on vasta edessä. Vaan juuri sen takia siitä on hyvä puhua. Maaliskuuhun ei ole montaa päivää, muutama kymmenen. Palataan kuitenkin vielä viime vuoden maaliskuuhun, kevään ensimmäiseen kuukauteen. 

Lauhan, lempeän ja lumettoman talven jälkeen kevät koitti aikaisin. Ihan oikeisiin puutarhatöihin pääsi jo maaliskuussa. Moni kevään ensimmäisistä piipoista olikin kevään ensimmäinen kukka. Näihin hetkiin palataan nyt.

Arboretumin uudet kivet eivät olleet karanneet talven aikana. Aurinko helli monena päivänä ja sai puutarhahormonit hyrräämään. Maa oli sula jo tässä vaiheessa.
Jänikset nauttivat krookuksista puutarhurin lailla. Onneksi osa säästyi ja kukki kauniisti. Näitä hienostuneita kerman värisiä istutin viime syksynä lisää. Yritin tähdätä verkkojen sisään, ehkä edes osa osui.
Luumulehto maaliskuussa. Kuvaa kun katsoo niin voisi veikata toukokuuksi. Edes normaalia märkyyttä ei ollut koska ei ollut lunta. Maaliskuussa leikkasin omenapuut, luumu ja kirsikkapuut oli leikattu jo loppukesästä.
Kevätkurjenmiekat kukkivat iloisesti ja ilahduttivat aina töistä palatessa. Kevätkurjenmiekkojakin istutin lisää, tällä kertaa myös muita lajikkeita kuin tätä 'Katherine Hodgin' kevätkurjenmiekkaa.
Lumikellot kukkivat runsaasti ja pitkään, jopa viikkoja. Kuvia näistä on vielä pitkälle huhtikuuhun. Toivon niin, että nämä olisivat vihdoinkin alkaneet lisääntyä. Ainakin olosuhteet ovat olleet hyvät.
Alastomat immet ovat lisääntyneet, vähän mutta kuitenkin lisääntyneet. Näitä ei kasva kuin tässä yhdessä kohtaa. Miksiköhän en muuten ole tajunnut laittaa näitä lisää koska tuntuvat viihtyvän. Voi olla ettei ole tullut sipuleita vastaan.
Keväästä ja maaliskuusta nauttivat myös kissat. Kellittiin kivien päällä, metsästettiin myyriä keväthuumassa. Hierottiin turkkia ja viiksikarvoja kissanminttuun ja oltiin sen jälkeen pitkään pökerryksissä. Eipä uskoisi kun katsoo samoja tyyppejä juuri nyt. Kaikki kolme hamuaa sisätiloissa sitä talon lämpimintä paikkaa ja ovensuussa käydään vain nyrpistämässä nenänpäätä kamalalle talvisäälle.

Koittaa se vielä kissoille maaliskuu, mutta jos tämä talvi jatkuu tällaisena tämän viikkoisena oikeana talvena, niin tuskinpa vielä maaliskuussa kellitään kivillä ja kitketään kukkapenkkejä. Ehkä ihmetellään lumen alta paljastuvia piippoja ja pohditaan mihin kaikki sulamisvedet mahtuvat.

Seuraavassa postauksessa palataan huhtikuuhun.

20 kommenttia:

 1. Ihanat kevätkurijenmiakat! Tuskin maltan orottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, lepoaika puutarhasta tuli tarpeeseen mutta sormet jo vähän syyhyää päästä puutarhahommiin.

   Poista
 2. Kevätkurjenmiekkoja minulla ei ole yhtään ja aika vähän muutenkin sipulikukkia. Jotain olen jo ostanut mutta pitäisi olla aktiivinen silloin kun sipulit tulevat kauppoihin. Mutta kun niitä peuroja ja pupuja on niin paljon. Nyt on lunta täällä eniten Suomessa, ihan älyttömän paljon ja niissä kohtaa missä on vielä oikein tupruttanut ja kasautuvat on varmaan 70 senttiä. 😰 en kyllä olisi uskonut vielä alkutalvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on lunta, ehkä n. 25cm. Mutta suojaa hyvin arkoja kasveja, osan päälle heitin vielä lisää lunta.

   Poista
 3. Ihmeen vihreä nurmikko näkyy näissä maaliskuun kuvissa! Ja miten kauniilta näyttävätkään kevään ensimmäiset kukkijat, tietysti myös kisu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa vihreydestä on sammalta :D Kevään ensimmäiset on aina ne kauneimmat.

   Poista
 4. Toivottavasti saamme taas tänä vuonna taas yhtä hyvän maaliskuun.

  VastaaPoista
 5. Voi, oispa jo tuollainen maaliskuu!

  VastaaPoista
 6. Viime talvi olikin kummallinen. Hassua, kun siellä etelässä maa ei tainnut routaantua koko talvena ja meillä oli vasta huhtikuun lopussa lämpimimmiltä paikoilta routa sulanut ja ensimmäiset kevätkukat avanneet nuppujaan. Sitten kaikki taas tyssäsi kokonaan, kun tuli kylmä toukokuu. Enpä toivoisi toista samanlaista talvea tänne. Keväällä oli kyllä kiva katsella etelän blogien kukkaloistoa jo heti maaliskuun alusta lähtien :D
  Nuo vaaleankellertävät krookukset ovat kyllä kauniita. Toivottavasti suurin osa olisi osunut verkkojen sisälle, jotta rusakot jäävät nuolemaan kaihoisina huuliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikoitellen ei ollut lainkaan routaa. Ehkä tämä lumitalvi on kasvien kannalta parempi, ei tarvitse jännittää kestävätkö pakkasia kun on hyvä lumikerros suojana.

   Poista
 7. Voi minä niin uskoin ja toivoin, että enkkutslvi olisi voinut uusiutua. Toisin kuitenkin kävi, nyt lunta on ihan kamalasti ja pakkanen kireää. No onneksi lumi nyt sentään eristää ja lämmittää kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä kun on lunta, muuten olisi puutarhassa täysi katastrofi. Olen käynyt lykkimässä lunta lisää herkkien kasvien päälle jotta selviäisivät paremmin.

   Poista
 8. Tuommostako siellä oli jo maaliskuussa? Näyttää ihanalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime maaliskuu oli ihan ennätyslämmin ja kaikki aikaisessa.

   Poista
 9. Ihania kuvia! Maaliskuu on jo aika lähellä. Viime vuonna pääsi jo puutarhaan, saa nähdä kuinka paljon lunta on tänä vuonna maaliskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna voi olla toisin, tai sitten ei. Nykyään ei voi kuin arvailla miten käy säiden kanssa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)