sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Työntäyteinen huhtikuu

Selatessani viime vuoden huhtikuun kuvia huomasin miten paljon sainkaan aikaiseksi puutarhassa. Oma vaikutuksensa oli hyvällä säällä, toinen koronalla joka sai pysymään vapaa-ajalla kotona tavallista enemmän. 

Navetan ikkunat eivät varsinaisesti liity puutarhaan mutta kertoo paljon huhtikuun säästä. Oli niin lämmin, että sain maalattua ikkunat ulkona.
 

Sisällä talossa esikasvatukset olivat hyvällä mallilla. Tuoksuherneet itivät niin hyvin, että minulla oli taimia jaettavaksi asti.
Kevättähdet kukkivat kaikkialla puutarhassa. En tiedä pitäisikö näitä jakaa vai antaa olla? Pikkuhiljaa ovat runsastuneet ja tuntuvat kasvavan meillä paremmin kuin scillat.
Hankin toiselta puutarhaharrastajalta ison nipun sinivuokon taimia, isoja ja pieniä. Istutin kaikki arboretumissa olevan tammen alle. Kaveriksi laitoin valkoisia scilloja jotka oli siirrettävä parempaan paikkaan luumulehdon märkyydestä. Tämä kevät näyttää miten taimille kävi. Pelkään paikan olevan ihan liian kuiva mutta toisaalta tuossa ei talvella seiso vesi niin kuin monessa muussa kohdassa puutarhassa tekee.
Alppikärhössä oli huhtikuussa suuret silmut.
Tilasin ensimmäistä kertaa pihaan toimitettuna suursäkeissä multaa ja kivituhkaa. Multaa tuli kaksi säkkiä ja kivituhkaa yksi. Olen niin tyytyväinen toimitukseen, sekä multaan, että kivituhkaan, että saatan uusia tilauksen tänä vuonna. Haavenani on ollut omavaraisuus mullan suhteen mutta ei se ole realistista näin suuressa puutarhassa. Joten mieluummin uutta multaa suursäkissä kuin pikkusäkeissä muutama kerrallaan omalla autolla tuoden. Multaa riitti kaikkien istutusalueiden multaamiseen ja paljon muuhunkin. Kuvassa arboretumin siistittyjä istutuksia.
Oman puutarhan vanhat sinivuokkoistutukset ilahduttivat runsaalla kukinnalla. Viihtyessään sinivuokko taitaa olla kestävä kasvi. Toivottavasti saan sen ajan kanssa lisääntymään omista siemenistä.
Huhtikuun suurin työ oli luumulehdon hiekkakäytävien kivetysten uudistaminen. Alunperin reunoissa olivat tiilet mutta niistä osa hajosi talven kosteassa ja pakkasissa. Niinpä käytin hyväkseni kivikuormassa tulleet sopivan kokoiset kivet ja reunustin käytävät niillä. Onnistunut uudistus johon olen edelleen tyytyväinen.
Huhtikuun kuukauden kukka oli pystykiurunkannus 'Beth Evans'. Syksyllä istuttelin pussillisen niiden mukuloita ympäri puutarhaan ja osa oli selvinnyt hengissä talven yli. Ihastuin tähän heti ja niinpä syksyllä laitoin taas lisää mukuloita maan uumeniin. Kaunis kukka joka häviää kesän myötä eikä jätä mitään rumaa lakastumaan maan pinnalle. 

Tämän vuoden huhtikuusta en uskalla odottaa yhtä hyvää, lämmintä ja puutarhapitoista. Esikasvatukset ovat toivottavasti hyvällä mallilla ja ehkä jotain pääsee tekemään, yleensä se on perennapenkkien siivousta ja kanttausta.


19 kommenttia:

 1. Ah, huhtikuu on niin ihana, valoisa kuukausi! Harvemmin silloin enää on kovin talvista ainakaan tällä vyöhykkeellä, mutta huhtikuun alku voi tosin vielä kulua hyvinkin talvisesti. Meri on hyytävän kylmä ja voi olla vielä aivan jäässä silloin.
  Luulisin kevättähden leviävän itsekseenkin. Ainakin naapurilta näkyy levinneen monen metrin päähän puutarhastaan. Toki leviämistä voi nopeuttaa kaivamalla osan tupoista ja jakamalla. En tiedä, raaskisinko kaivaa kaikkia kerralla. Nuo isot mättäät ovat niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuu on todella valon kuukausi. Ja silloin säät vaihtelee kovasti, voi olla hetkessä 10 senttiä lunta ja seuraavana päivänä lähes helle. Minustakin nuo mättäät ovat ihania, eiköhän ne leviä itsekseen, ruohonleikkuu on kielletty koko alueelta pitkälle alkukesään asti.

   Poista
 2. Minun mielestäni sinulla oli viime vuonna monta rautaa tulessa. Kasvukausi pihallakin oli tosiaan pitkä. Tai lumettomaan maan kausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä tapahtui puutarhassa paljon, oli aikaa ja pitkän pitkä kasvukausi.

   Poista
 3. Huhtikuu näytti olevan jo todella keväinen!
  Meillä sinivuokot ovat lähteneet leviämään ihan kivasti, muurahaiset kuulemma kuljettavat niiden siemeniä, tiedä sitten onko siinä mitään perää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuu oli todella hyvä kuukausi. Minun sinivuokot ovat niin nuoria etteivät ole vielä levinneet kuin ihan parin pienen taimen verran ja pelkään ettei ne ole enää hengissä. Muualtakin olen kuullut että muurahaiset levittävät siemeniä. Ainakin taponlehteä löytyy puutarhassa ihan ihme paikoista ja syylliseksi epäilen muurahaisia.

   Poista
 4. On kyllä ihana palata kuvien myötä edelliseen kevääseen ja kesään. Viime talvi oli lähes lumeton ja keväällä sai aloittaa puutarhahommat hyvissä ajoin. Tiedä sitten, miltä tuleva kevät näyttää, kun lunta on nyt lähes 60 cm ja lisää tulossa. Mutta kevät puutarhakiireineen on tulossa hyvää vauhtia ja on kiva suunnitella, mitä kivaa sitä laittaisi:) Mukavia tammikuisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä sai olla puutarhatöissä harvinaisen aikaisin. Lisää lunta satelee täälläkin, toisaalta hyvä jos lumet sulaisivat vetenä, pohjavedet on alhaalla.

   Poista
 5. Sinivuokot leviävät jos teillä on kekomuurahaisia👍

  VastaaPoista
 6. Oli kyllä niin aikaane kevät, että puutarhatyät sai hyvähän alakuhun, meilläki, saati teillä. Mullon ainaki murkut kuskannu sinivuakkojen siämeniä melekee riasaksi asti. Murkkujahan on joka kiven ja laatan alla, ihan sikana. Teillä taitaa olla kyllä kostiemmat olosuhteet. Tua Betti oli munki uus ihastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kekomuurahaisia riesaksi asti, toivottavasti sinivuokoistakin tulee vielä joskus riesa! Betti on kyllä ihana, täydellisen pinkki värikin.

   Poista
 7. Minäkin siirtelin mökkipihassa sinivuokkoja parempaan paikkaan tuloreitin varrelle. Hyvin viihtyivät siirrettynäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kaikki sinivuokot ovat siirrettyjä taimia, täällä kun ei kasva sinivuokkoa oikein missään ihan lähimailla.

   Poista
 8. Tuo sinun luumulehto on kyllä kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuli kiva, tykkään kovasti. Tosin ensi kesänä uudistus jatkuu, pitää uusia istutusalueita ja jakaa perennoja.

   Poista
 9. Sait huhtikuussa isoja muutoksia aikaan. Luumulehdon uudistus onnistui todella hyvin. Minä olen jakanut ja siirrellyt kevättähtiä joka vuosi, jotta saisin niitä nopeammin levitettyä pitkin pihaa. Leviävät kyllä hyvin siemenistäkin, mutta eivät kovin pitkälle. En ole huomannut, että kärsisivät siirtelystä ja jos muutaman sipulin ottaa mättään keskeltä, niin seuraavana keväänä ei edes huomaa, että sieltä olisi mitään otettu välistä. Minä ihastuin viime ja toissa keväänä blogeissa tuohon 'Beth Evansiin' niin paljon, että istutin niitä syksyllä tännekin. Toivottavasti talvehtivat hyvin. Vielä kun löytäisi jostain noita sinivuokkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin toriin ilmoituksen, että ostan sinivuokon taimia. Sain hakea ajomatkan päästä mutta sain niin edullisesti ja kerralla suuren määrän, että kannatti. Kevättähtien jakamista aion kokeilla, parista mättäästä raaskin ottaa, hyvä idea ottaa keskeltä.

   Poista
 10. Ihana huhtikuu, tuota aikaa kohti ollaan menossa. Onneksi!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)