keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Melkein lomalla

Vielä kaksi työaamua ja sitten alkaa kesäloma. Ja loman tarpeessa tässä jo on. Vuosi on ollut rankka. Nuorimman lapsen vaikeudet ovat kuluttaneet voimavaroja runsaasti. Lisäksi aloitin viime elokuussa kahdessa uudessa työssä, uuden opettelua on riittänyt molemmissa työtehtävissä sen lisäksi, että on pitänyt opetella tekemään puoli viikkoa yhtä työtä ja puoli viikkoa toista. En valita, tämä oli oma, vapaaehtoinen valinta, tykkään molemmista mutta eipä sitä voi kieltää, että joskus on ollut rankkaa.
 Puutarha on minulle suuri voimavara ja akkujen lataamo. Sen avulla jaksan eikä mikään homma siellä tunnu ylivoimaiselta. Lomalle en ole suunnitellut mitään muuta kuin rippijuhlien järjestämisen, muuten vain ollaan ja tehdään sitä mitä juuri sinä aamuna herätessä huvittaa.
 Ruusuista en osaa sanoa pidänkö enemmän nupuista vai auenneista kukista. Tämä Arvilan oma löytöruusu oli ensimmäiset vuodet hiljainen leviäjä mutta tänä vuonna se on hämmästyttänyt puutarhuria tekemällä juurivesoja nurmikolle jopa metrin päähän. Nyt harkitsen ruusun siirtoa sellaiseen paikkaan missä olisi vapaammin tilaa levitä.
 Jasmike kukkii luumulehdon nurkalla. Sen ympärillä on huumaavan hyvä tuoksu, raskaan imelä mutta minä tykkään pieninä annoksina.
 Ilmasipulia kasvatan vain kaunistukseksi. Sen omituiset, kiemuraiset uudet kasvut varren kärjessä ovat mielenkiintoisia. Kahta samanlaista kiemuraa ei ole. Tänä vuonna näyttää tulevan pikkusipuleita todella paljon.
 Arboretumin perenna-alue menee ensin kesänä uusiksi. Tai jo tänä kesänä jos niin huvittaa. Osa kasveista saa siirtyä muualle ja osa saa enemmän sijaa. Iirikset kuuluvat jälkimmäisiin. Tämän kaunottaren nimestä en ole varma, se on hankittu Türista muutama vuosi sitten ja nimet menivät minulla sekaisin.
 Tämä valkoinen on myös tuotu Türista, se taitaa olla Iris sibirica 'White Swan'.
Perennapenkissä asuu myös tummalehtinen pensaskärhö. Kärhö kukkii runsaasti mutta lehdissä on käynyt kato, ne on syöty viimeistä myöten. Ensin ihmettelin miksi kärhö näyttää niin oudolta ja sitten tajusin, että siitä puuttuu lehdet. Kuiva kesä on ollut jossain määrin ötököiden juhlaa.

Huomiseksi on luvattu kunnon hellettä, minulla luvassa suuri kitkentäilta kivipuron parissa.

9 kommenttia:

 1. Toivotan rentouttavaa lomaa, olet sen ansainnut. Ihanaa kukintaa Arvilassa. Jos aikoo siirtää pensasruusun, se kannattaa tehdä pian kun ruusu on vielä kohtuullisen kokoinen. Olen yrittänyt ruusujen siirtoa ja aina jää jokin juurenpala maahan ja ruusu jatkaa kasvamistaan entisellä paikalla.
  Hassu, lehdetön kärhö näyttää kuitenkin hyvinvoivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla on kaksi ruusua jonka siirtämistä mietin, tänä tai ensi kesänä on siirrettävä kunhan keksin niille uuden paikan. Tuon Arvilan ruusun saan kyllä pois mutta rosariossa kasvava onkin hankala tapaus.

   Poista
 2. Oikein hyvää lomaa sinulle.
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 3. Voi turkanen sentään, ei kai kärhöpistiäinen ole löytänyt teillekin?! Siitä tuli riesa täälläkin. Se syö kaikki muut kärhöt, paitsi isokukkaiset loisto- ja viinikärhöt. Gooletapa itse kärhöpistiäinen.

  Ruusut on ihania - minäkään en osaa päättää, onko nuppu vai kukka se hienoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole kärhöpistiäinen, se on kai aika mahdoton häätää mutta hyvä tietää että osa kärhöistä saa olla siltä rauhassa.

   Poista
 4. Vai on kärhöilläkin oma pistiäisensä! Viime kesänä mantsuriankärhö oli täynnä toukkia, mutta myrkytin ja vetelin käsin pois kaikki, mitkä löysin, Tänä kesänä löysin muutaman ja taas suihketta perään. nyt näyttää rauhoittuneen. Mukavaa lomaa sinulle ja ihanaa avointen puutarhojen päivää!!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)