keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Hetkiä illassa

Hyttysen ininää korvan juuressa, mäkäräinen verta imemässä nilkassa ja käsivarret jo vähän kananlihalla illan kylmenevässä ilmassa. Siinä samalla keskityt kasveihin, kierrät, ihastelet ja kuvaat. Otat vielä toisenkin kuvan, ehkä kolmannenkin kuvakulmaa vaihtaen. Joku kissoista hyppää pellon reunalta mukaan, maukuu pyytäen sisälle. Vastaat, mennään kohta, otan vielä pari kuvaa ja rapsutat vähän ohimennen niskan takaa.
 Huomaat tulppaanien kuivuneen pystyyn, oikeastaan se näyttää kivalle tummien tähtiputkien ja liilan akileijan kanssa. Siirrät sakset sivuun, ei tulppaaneja voi pois leikata, muuten kokonaisuus kärsii.
 Joka ilta kierrät saman pionin luona. Hankit sen nimettömänä tummanpunaisena. Nuppujen ilmaannuttua oli luovuttava ajatuksesta tummanpunaisuudesta. Pieni pettymys mutta ensikertalaisen nuppujen määrä korvaa värin, yli kaksikymmentä nuppua nyt vaan on paljon oli väri mikä hyvänsä.
 Kivimuurin viereen istutettu iiris on kukassa. Muistuttaa kovasti 'Gracchus' tai taatankurjenmiekka iiristä joita puutarhassa jo kasvaa. No, suurena iirisfanina pidät tästäkin, jokainen taimi ansaitsee paikkansa.
 Pysähdyt hetkeksi, vedät kesäilmaa sisääsi ja nautit. Unohtuu kiire ja puutarhan tekemättömät työt. Silmissä on vain kauneutta, aikaansaannoksia ja onnistuneita kasvivalintoja.
 Puutarhassa pitää antaa mahdollisuus luonnonkukille. Harakankello kasvaa siellä missä itse haluaa, yleensä toivottuna vieraana. Sanot sille hyvä yötä ja jatkat matkaa.
 Ruusujen ohi et kulje pysähtymättä. Lasket nuppujen määrää, tuoksutat jo kukkivia ruusuja, etsit kirvoja ja kärsäkkäitä, imettelet ja vain olet. Vain ruusu ja sinä, muuta ei tarvita.
Kohtaat yhden kesän ihmeistä luumulehdossa, kukassa oleva sormustinkukan. Mietit, että eihän se vielä kuki vaan tämä yksilö ei välitä siitä mitä kirjoissa sanotaan vaan haluaa kukkia jo ennen kesäkuun puolta väliä. Mietit kesää ja tulet tulokseen, että onneksi vuosissa on vaihteluja, se on rikkautta. Lähdet kohti taloa ja siellä iltapalaa odottavia lapsia. Huomenna tavataan puutarha.

20 kommenttia:

 1. Oho, sormustinkukka kukkii jo! Moni kasvi on etuajassa. Kaunis postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella paljon on etuajassa sormustinkukat ja monet muut. Nyt toivon hitautta että avoimiin olisi kukkien juhlaa.

   Poista
 2. Olipa mukavaa heittäytyä seuraasi, miettiä samoja ajatuksia, tuntea tuoksut! Kiitos kauniista kierroksesta! Meillä ei onneksi ole kovin paljoa hyttysiä, meillä nykyään tuulee aina niin mahdottomasti. Aikaisin kukkii sormustinkukat, samoin meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuulee ja on silti hyttysiä ja tänään oli mäkäräisiä niin että olin tulla hulluksi kun oli pakko tehdä liiterin takana töitä ja pinota tulevan kasvihuoneen lattiakiviä.

   Poista
 3. Viehättävä kierros. Illalla puutarhassa on jotain rauhoittavaa. Kaunista tätä päivää ja loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaisin yksi mahtava kokemus on seistä hiljaa luumulehdossa ja katsella kun pääskyt tekevät syöksyjään ympärillä, menevät läheltä, jopa vain metrin päästä ohi kun hakevat ruokaa.

   Poista
 4. Ihanaa ajatuksen virtaa!
  Juuri vähän samoilla ajatuksilla haahuilin eilen omassa puutarhassa. Mietin, kuinka puutarhan, luonnon ja kasvien seuraaminen voikaan olla terapeuttista.
  Ihania hetkiä sinne, vaikka hyttyset ovatkin jotenkin erityisen äkäsiä tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on terapeuttinen paikka, minä rentoudun enkä ole vielä koskaan kokenut puutarhatöitä rasittavaksi.

   Poista
 5. Alkutekstiin voi samaistua täysin, paitsi kissa vaihtuu koiriksi. Minunkin pioni oli jotain aivan muuta, kuin mitä ostin, mutta kelpaa silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyskukat ovat yleensä kivoja. Kovasti odotan miltä pioni näyttää, laskin nuput, niitä on peräti 23 kappaletta.

   Poista
 6. Ihana tunnelma tekstissäsi. Kauneutta ja hyviä kasvivalintoja on ihana katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää nähdä kaikki hyvä mitä puutarhassa on. Palanutta nurmikkoa, nuupallaan olevia kasveja ja muuta epäsopivaa ei tarvitse joka hetki muistaa.

   Poista
 7. Todella kiva iltakierros puutarhassanne.
  Mukavaa ja aurinkoista loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 8. Sanoissasi kuuluu rakkaus puutarhaasi kohtaan. Se tuntuu täällä ruudun takanakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri, puutarha on rakas, joskus tuntuu että hengitän kesäisin sen kautta.

   Poista
 9. Kauniin värinen sormustinkukka. Mulla ei läheskään noin pitkällä, alkua onneksi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaikki sormustinkukat erivärisiä punaisia, pari taitaa olla valkoisia.

   Poista
 10. Ihana postaus!
  ja kyllä, puutarhassa pitää olla sijaa myös luonnonkukille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Ilman luonnonkukkia puutarha on tylsä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)