keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Hyötykasveja

Viime kesänä menetin kesäkurpitsat hallalle, toki sain uudet taimet kasvatettua mutta kärvistelin monta viikkoa uusien taimien kasvua odotellessa. Tänä vuonna tein homman toisin. Esikasvatin kesäkurpitsat sisällä kuten aiemminkin ja istutin ulos luumulehdon kasvulaatikoihin. Tällä kertaa en luottanut yksinkertaiseen harsoon vaan laitoin kesäkurpitsoille kolminkertaisen harson. Harsoa tukemaan laitoin lankakorin jokaisen taimen päälle. Näin harson alle jäi ilmaa eikä taimet olleet kosketuksissa harsoon.
 Nyt uskalsin ottaa harsot pois, eiköhän hallan vaara ole ylitetty. Kaikki kahdeksan taimea tuli lankakoreista yli, olikin viimeinen aika saada korit pois rikkomatta kasveja.
 Jokaisessa kesäkurpitsassa on nuppuja. Jos sää jatkuu näin hyvänä niin on luvassa ennätyssato. Se vähän harmittaa, että kuivuuden takia en ole saanut näille ruohokatetta, nurmikkoa kun ei ole leikattu meillä pariin viikkoon.
 Viereisessä laatikossa kasvaa pinaattia. Sitä olen kastellut ahkerasti. Ruohosipuli on tullut tuohon itsestään, annoin jäädä kasvamaan. Takareunaan istutin muutaman ylimääräisen krassin siemenen. Mielikuva laatikon reuna yli ryöppyävästä krassista toivottavasti toteutuu.
 Porkkana on itänyt yllättävän hyvin vaikka aukkokohtiakin on. Nyt pitäisi tehdä ensimmäinen harvennus ja täyttää aukot uusilla siemenillä.
 Kasvihuoneessa pensastomaatit ovat ryöpsähtäneet hurjaan  kasvuun. Jokaisessa tomaatissa on kukkia. Olisipa ihana saada iso tomaattisato parin laihemman vuoden jälkeen.
Sipulimaallekin kuuluu hyvää. Lämpö ja kastelu on saanut sipulit kunnon kasvuun. Tässä kasvimaan alalohkossa on nykyään hyvä maa ja vain vähän rikkoja. Olen kitkenyt sipulit vain kerran tänä vuonna eikä rikkoja ole kuvassa näkyvää enempää eli ei lähes yhtään. Ylälohkon kanssa teen vielä töitä, se oli alunperinkin savisempaa maata kuin alalohkossa.

Kehäkukat ovat vielä kylvämättä, mutta eiköhän tässä vielä ehdi. Niille varasin ylälohkon loput penkit, tänä vuonna hyötymaalla on rajoitettu määrä kasveja, keskitytään enemmän perennoihin ja kasvihuoneeseen.

23 kommenttia:

 1. Kannatti nähdä vaivaa, komeat kesäkurpitsat. Omat kesäkurpitsani ovat kärvistelleet vuoroin paahteen, vuoroin pakkasen kynsissä. Harsojen avulla ne ovat pysyneet hengissä. Hyötykasveista on odotettavissa hyvä sato jos vain jaksaa kastella niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harso oli hyvä konsti myös paahdetta vastaan, kolminkertaisena eristi lämpöä ja piti kosteuden sisällään. Kastelu on nyt tosi tärkeää, ja nimenomaan kunnolla kastelu.

   Poista
 2. Komeat kesäkurpitsat ja tomaatit! Hyvin näyttää kasvavan kyllä kaikki sinulla :) Runsas sato on varmasti kaikista kasveista tulossa.

  VastaaPoista
 3. Siellähän näyttää ihan loistavalta! Toivotaan mahtavaa satoa täksi kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon, tomaatteihin hukkuminen on mukavaa :)

   Poista
 4. Meillä on ollut niin kylmiä öitä, hallaa, hellettä ja tuulta, että kurpitsat pääsevät ulos vasta viikonloppuna, varmaan täytyy silti helteen takia harsottaa. Upeat kurpitsat sinulla ja satoa varmasti tulossa komeasti, toivottavasti sadekuurot helpottaisivat kastelun tarvetta! Hyötymaallasi kasvaa kaikki tosi hyvin, rönsyilevä krassi onkin kaunis haave, toivottavasti se toteutuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä piha on tosi hallanarka mutta nyt pahemmalta hallalta ja pakkaselta on säästytty. Minun krassinkasvatukset ovat menneet enemmän epäonnistumisen kuin onnistumisen puolelle mutta jokohan nyt onnistuisi.

   Poista
 5. Hyvän näkööset kurpitsat. Niitei mulla oo koskaa ollu, ehkä joku päivä. Mullon harsot loorien päällä varuuksi joka yä. Toivottavasti ens yä olis viimmeene kylymä. Laitoon just eilee loorihin paalausrehua katteeksi. Nurtsia ei tosiaankaa oo tarvinnu montaa kertaa leikata koko kesänä. Ny taas vois, leinikit kukkiivat niiiin iloosesti. Samallaasia haaveeta krassin suhtehe ku mullaki. Eiköhän se toteuru :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on nurmikot ihanana leinikkiniittynä. En muista että ihan näin voimallisesti olisi muina vuosina leinikki kukkinut. Tai sitten se on jäänyt kuivuuden takia hyvin matalaksi ja onnistui välttämään siten ruohonleikkurin terät.

   Poista
 6. Hyvälle näyttää!
  Minun olisi pitänyt kastella pinaattia enemmän ja huolellisemmin, sillä taitaa alkaa kukkia :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinaatti vaatii vettä, vanhassa sinkkiammeessa kun kasvatin ja unohdin kastelun niin kukki heti.

   Poista
 7. Tosi lupaavan näköistä, toivottavasti kasvavat!
  Täällä jännätään, tuleeko toisesta kylvösatsista mitään. Tosin kävi niin kuin ensimmäisenkin kanssa: kylvin, kun oli luvassa sadetta, jota ei sitten tullutkaan. Eka kylvös noin kuukauden takaa loistaa poissaolollaan, vain herneet ja pavut itivät. Tyhjään maahan oli sitten helppo laittaa uudet siemenet. Saa nähdä kuinka tällä kertaa käy. Välillä on pakko käväistä kaupungissakin, silloin ei kasvimaa saa kastelua, saisi tulla taivaalta!
  Nurmikolle ei tosin tarvitsisi sataa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttaisiko harso aurinkoa ja tuulta vastaan? Pitäisi kosteuden maassa ja siemenillä. Toivottavasti uusi erä onnistuu.

   Poista
  2. Tajusin harsoasian vasta pari viikkoa sitten, liian myöhään ekalle satsille, mutta täytyy toivoa, että se nyt näille uusille kylvöksille auttaa. Ja toivotaan myös, että ensi yölle luvattu sade myös tulee.

   Poista
 8. Sinulla on hyvän näköiset tomaatit ja muutenkin hyvässä kasvussa hyötytarha. Tänään olisi tarkoitus ottaa harsot pois. Minun kesäkurpitsani taitaa tarvita hieman lisälannoitusta Bokashista, hieman heiveröistä on kasvu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Kesäkurpitsa tykkää reilusta lannoitteesta. Laitan niiden laatikoihin joka kevät kottikärryllisen turvelantaa per laatikko. Ja hyvin tuottavat satoa.

   Poista
 9. Hyvältä näyttää. Vaivannäkö kannatti harsojen kanssa. Ihanaa on huomata myös kitkemisen hyöty. Kun tarpeeksi näkee vaivaa, hyötyäkin alkaa tulla.
  Kastella saa kyllä ahkerasti näillä säillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsorumba ei ole lempipuuhia mutta pakko on laittaa jos ei halua helteen tai hallan vievän satoa. Nykyajan harsot eivät vain kestä mitään, porkkanoiden päältä meni kaksi harsoa ihan riekaleiksi myrskytuulessa. Ja olivat ekaa kertaa käytössä. Jostain pitäisi löytää ammattilaiskäyttöön tarkoitettua kestävää harsoa. Kertakäyttötuotteet ovat ärsyttäviä.

   Poista
 10. Hyvältä näyttää hyötymaasi, ihanaa hetkuttelua tiedossa kesemmällä.

  VastaaPoista
 11. Onpa sulla hyvän näköistä hyötypuutarhassa.
  Tännekin on luvattu hallaa, ei meidän mittari oo ainakaan näyttänyt.
  Mutta harsoa ollaan vedetty perunoiden päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä peruna on saanut olla omillaan, ei olla edes kasteltu, hyvin näyttäisi kasvavan, paremmin kuin viime kesän sateissa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)