perjantai 14. heinäkuuta 2017

Vaaleanpunainen puutarha

Kasvihuone etenee huimaa vauhtia. Tänään on kaivettu monttu perustuksille, salaojitettu monttu ja kipattu suodatinkankaan päälle hirveä sorakuorma. On tehty muottilaudoitusta ja lainattu tärytin soran tiivistämistä varten. Tai siis mies teki, minä siivosin talossa ja puutarhassa.
 Kaksi vuotta sitten ostin Lidlistä pionin Paeonia Officinalis. Eli vuoripionin, tai onko tuo nykyään tarhapioni. Purkin kuvassa oli kerrottu tummanpunainen pioni ja sellaista odotin. Yllätys oli aikamoinen kun nuput alkoivat rullautua auki vaaleanpunaisina ja yksinkertaisina. Pettynyt en silti ole, katsokaa nyt tuota kukan herkkyyttä. Kaunista liukuvärjäystä ja täydellistä vaaleanpunaista väriä. Näitä olisi pitänyt ostaa enemmän.
 Pioni teki kaksi kukkaa ensimmäisen kukintansa kunniaksi. Tämä kasvaa minulla päärynäpuun kupeessa, pihan suojaisimmalla paikalla. Ehkä vähän liian varjossa mutta hyvin on viihtynyt, pionin kukinta kahden vuoden kuluttua istutuksesta on minun mittapuulla kiitettävän nopeasti.
 Jos minä olen vaaleanpunaisen fani, niin sitä on myös kultakuoriaiset. Niitä pyörii pihalla kaikissa kukissa. Tämä yksilö nautiskeli tähtiputkissa.
 Ystävältä saatu muutama tähtiputken taimi on kasvanut oikeaksi pöheiköksi. Tähtiputki on yksi lempiperennoistani. Helppo, lisääntyy kohtuudella ja kukkii pitkään. Sekä kasvaa niin tiheäksi ettei rikkakasveista ole pahemmin haittaa.
 Tämän kauniin vaaleanpunaisen kurjenpolven nimen olen hukannut. On aika korkea ja lehdet ovat melko tumman vihreät. "Ballerina" tämä ei ole, se jää paljon matalammaksi ja lehdet ovat erilaiset.
 Pinkki neilikkaruusu on sinnikäs. Joka talvi se paleltuu ja silti jaksaa kasvattaa uudet versot kukkaan saakka. Kirvat näkyy olevan tänä vuonna kiusana. Pitää muistaa kertoa leppäkertuille että ruokaa on ruusuissakin.
 Pioni "Sarah Bernhardt" on parhaimmassa kukassa ihan kohta. Sunnuntaiksi tilasin kukinnan ja näyttää siltä että tilaus onnistui. Sään salliessa vieraat voivat juoda kahvinsa Sarahin seurassa.
Sarahin kaverina on pilkullinen vaaleanpunainen varjolilja. Minun puutarhassa ei ole tänä vuonna varjoliljojen vuosi, niihin tuli todella vähän kukkia. Vaan eihän sitä joka vuosi voi loistaa kaikki kasvit, hyvä on vuorotella.

Huomenna teen viimeiset siivoukset, leivon ristiäiskakun ja valmistelen kukka-asetelmat. Ja loppupäivän aion viettää puutarhassa. Yksi pihlaja ja yksi syreeni odottaa istutusta.

28 kommenttia:

  1. Oi ihania kukkivia. Tänään melkein ostin neilikkaruusun. Tulin sitten järkiini, koska minulla on edelliselle ruusulle paikka vielä kesken. Pionisi on suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neilikkaruusu on minun pihassani pienikokoinen ja hidaskasvuinen, juuri sen takia että paleltuu joka talvi. Joten oman kokemuksen perusteella voin suositella sitä pieneenkin tilaan. Tekee hillitysti juurivesoja. Pioni on todella suloinen, onneksi juuri tuo yksilö eksyi meille <3

      Poista
  2. Kauniita vaaleanpunaisia. Hieno tuo Lidlistä hankittu pioni ja iso ryhmä suosikkiani, tähtiputkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtiputkea pitää olla isossa ryhmässä. Yksi kukka on niin pieni ettei yksinään erotu. tarkoitus on vielä laajentaa tähtiputkien massaa entisestään.

      Poista
  3. Todellakin, puutarhasi on vaaleanpunainen. Niin kauniilta näyttää. Pionisi on niin upea. - Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa vaaleanpunainen on lempivärini vaikka toki muutakin löytyy. Yhden värin puutarha olisi tylsä. Pioni on kaunis, oikeastaan olen oikein tyytyväinen ettei se ollutkaan tummanpunainen kerrottu. Vaikka nyt sitten akileija pionin vieressä on ihan väärän värinen, punavalkoinen.

      Poista
  4. Tähtiputki on minustakin puutarhan parhaimmistoa. Ihanan vaaleanpunaista!

    VastaaPoista
  5. Hienot vaaleanpunaiset kukkijat. Kaunis Lidlin ylläripioni. Kokemuksieni mukaan markettijuurkoiden ja -sipulien hankinta on lottoamista. Toisaalta on ihan kiva hankkia niitä ja jänskättää, mitä lopulta saa. Kaiken lisäksi välillä voi olla tyytyväisempi yllärikukkaan kuin siihen, mitä oli luullut ostaneensa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika lottoa on välillä sen suhteen mitä puutarhaan ostaa. Onneksi yleensä ovat sitä mitä pitää ja joskus lotossa tulee potti vaikka ei tule se kasvi mitä ajatteli.

      Poista
  6. Kävin huokailemassa monta postausta peräkkäin - kesä vie ajan ja työ voimat, nyt alkaa onneksi loma :D Ihania, suloisen ihania iiriksiä ja pioneita sinulla ja tuo tähtiputki, mullakin on jo pitkään yksi kukkinut, tykkään siitä! Kasvihuoneprojektillenne toivotan onnea, ihanaa! Sinulla on kyllä kaunis piha! Mukavaa viikonloppua ja juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa lomaa! Mies teki tänään puoli päivää kasvihuonetta ja puoli päivää leikkasi nurmikkoa. Jännittää millainen huoneesta tulee kun on vain oma mielikuva siitä. Tähtiputki on kaunis.

      Poista
  7. Ihanat pionit! Mulla varjoliljat eivät kuki lainkaan. Mikä lie?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna varjoliljat kukki hyvin, luulen että pitävät vähän välivuotta.

      Poista
  8. ihanaa vaaleanpunaista unelmaa! Tähtiputki näyttää olevan kasvi, jonka aion hankkia myös itselleni! Täälläkään ei tullut yhtään kukkaa varjoliljoihin?! Ihanaa ristiäisjuhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtiputki kannattaa hankkia, on pihan kaunottaria. Varjoliljat taitaa viettää lepovuotta useammassa pihassa kommenttien perusteella.

      Poista
  9. Ihanan vaaleanpunaista ❤ meille tehtiin etupihan remontin myötä kaksi tai oikeastaan kolme uutta kukkapenkkiä ja kaksi niistä sisältää valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia ja yksi valkoisia ja liloja. Nyt vaan kun malttaisi odottaa niiden kasvavan ja leviävän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa kauniilta. Kyllä kasvit runsastuvat nopeastikin, ja hups, sitten huomaa että pitää jo jakaa ja kitkeä pois.

      Poista
  10. Ihanaa vaaleanpunaista unelmaa koko piha täynnä.
    Tuo varjolilja on suloinen.
    Mukavia perhejuhlia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleanpunaista unelmaa, juuri sitä, vaaleanpunaiset kasvit on niitä joista pidän paljon.

      Poista
  11. Kaunis pioni. Ylläri tai ei, mutta mielelläni tuon ottaisin itsellekin. Kultakuoriaiset taitavat tykätä tähtiputkista. Samanlaisia kuvia otin muutama päivä sitten omassa pihassa.
    Tein saman huomion eli vqrjoliljojen kukinta on tänä kesänä aika vaisua. Vaan täytyyhän niidenkin välillä levätä.
    Huomiseksi on luvattu kaunista kesäpäivää, joten teille on tarjolla hienot puitteet perhejuhlalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläri mutta ehdottomasti positiivinen ylläri. Pioni on todella kaunis, herkkä, luonnonmukainen. Kultakuoriaiset tykkää meillä tähtiputkista, pioneista ja lehtosinilatvasta ainakin. Huomisekis on luvattu kesän kauneimpia päiviä, se on hyvä kun voi laajentaa juhlatiloja puutarhaan.

      Poista
  12. Ihania vaaleanpunaisia herkkuja!
    Teillä onkin jännät ajat, kun kasvari on rakenteilla. En malta odottaa, millainen siitä tulee.
    Ihania perhejuhlia ja onnea myös isovanhemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvari lähti käyntiin aika äkkiä sitten kun lähti. Jännittää miltä se näyttää valmiina. Vaikka siihen on vielä aikaa.
      Ja kiitos, mukavat juhlat on huomenna tiedossa.

      Poista
  13. Olipas hempeetä ;) Kaunista. Ihana päivä tiedossa teillä.

    VastaaPoista
  14. Upeita kuvia!! ja ihana väri tuo vaaleanpunainen♥ Mukava kun on ollut niin kauniita kelejä niin pihat kyllä tykkää:) Kaunista kesäpäivää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihat tykkäävät, vuorotellen aurinkoa ja sadetta.

      Poista

Kiitos kommenteista :)