torstai 20. heinäkuuta 2017

Rosa Mundi

Yksi ruusu oli alusta asti selvä minkä haluan rosariooni. Se oli Rosa Gallica-ryhmän Rosa Mundi, kirjoapteekkarinruusu. Ruusu löytyi omajuurisena viime kesänä Lammilta Porkkalan kartanon taimimyymälästä. Jännitin miten ruusu selviää talvesta, kukintaa en vielä odottanut sillä pensas on todella pieni, vasta n. 30cm korkuinen.
 Sitten kasvuston keskelle ilmestyi nuppu. Ja nupusta aukeni eilen kukka. Olen aivan haltioitunut.
 Pidän monenlaista ruusuista mutta kyllä tämä menee kauneudessaan kärkisijoille. Miten terälehdet osaavatkaan kasvaa noin kirjaviksi ja raidallisiksi.

Eikä siinä vielä kaikki. Nuppuja tuli kaikkiaan kolme, yksi on auenneen kukan takana. Siis kolminkertainen ilo.
Nyt tästä ruususta täytyy pitää hyvää huolta. Uusien versojen määrä kyllä kertoo siitä että kotiuduttu on ja juurakkoa kasvateltu niin että ehkä ensi talvi ei käy liian rankaksi.

Yksi puutarhaunelma on saavutettu, nähdä Rosa Mundin kukkivan omassa puutarhassa.

22 kommenttia:

 1. Aivan ihana unelma ja mahtavaa, että se toteutui! Rosa Mundi on yksi kauneimpia ruusuja, niin ihmeellinen. Ja vanha, ja tuoksuva...! Upea unelma sinulla ja ihana juttu, että kukkia jo tuli. Minulla taisi viime vuonna olla nuo samat muutama kukkaa, ja nyt jo parikymmentä polvenkorkuisessa puskassa. Ja seuraavana vuonna taas enemmän. Ihanaa. Tuo ruusu sopii niin täydellisesti teidän vanhaan ja romanttiseen pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni mahtava unelma joka tuli todeksi. Rosa Mundi on uskomattoman kaunis, kuin piparminttukarkki. Kiva kuulla että tekee runsaasti kukkia pienenäkin.

   Poista
 2. On se ihana. Minun omani ostin viime vuonna ja selvisi talvesta ilman talvivaurioita. Nuppuja on ollut puskan kokoon nähden paljon, yli kymmenen.. Odotan niiden aukeamista, ellei tänään joku ole auennut sen aikana, kun olen ollut kotoa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla paleltui osa oksista, sain istutettua niin myöhään ettei tainnut juurtua ihan täydellisesti. Yli kymmenen nuppua on todella paljon!

   Poista
 3. Aaah! Minä onnistuin telottamaan omani tappotalveen 2015/2016. Pitää harkita uusintaa. Kukka on kyllä poikkeuksellisen hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli paha talvi, vei minulla kolme ruusua rosariosta. Kannattaa kokeilla uutta taimea, ei niin pahaa talvea voi tulla heti uudestaan.

   Poista
 4. Eikö ole ihanaa, kun odotus palkitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, olen käynyt joka päivä katsomassa nuppua että milloin avautuu.

   Poista
 5. Mundi ON ihana! Olen samaa mieltä kanssasi, se on erityisen kaunis. Omani kuoli edellistalvena ja tein töitä saadakseni uuden tilalle. Löysin uuden Mundin, joka nyt kukkii ja pari-kolme nuppua on vielä avautumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mundeja näkyy myynnissä mutta minulla oli ehdoton vaatimus omajuurisuus, se toi vähän haastetta. Tämä taitaa olla ruusu joka kukkii jo hyvin nuoressa iässä.

   Poista
 6. Hiano! Ja torella erikoosen färine. Son mukavaa, ku puutarhasta löytyy ihania yllätyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno, ja väri on jotain ainutlaatuista. Ja miten mieluinen yllätys että kukki jo tänä kesänä.

   Poista
 7. Täydellinen ihanuus - nimensä veroinen ("Maailman ruusu"). Sinulla on kyllä upea puutarha ja olet taitava.

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Rosa Mundi on kaunis ruusu, yksi kauneimmista.

   Poista
 9. Niin ihanat kukat! Nyt meilläkin aukesi ensimmäiset kukat, mutta sade piiskasi niitä liiaksi, onneksi vielä riittää nuppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, toivottavasti nuput eivät kärsineet sateesta liiaksi.

   Poista
 10. Kaunis, tuommoisen minäkin pihaani huolisin! Kiva, kun haaveesi toteutui!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)