tiistai 25. heinäkuuta 2017

"Rikkoja" ja kasvua

Pari päivää pois kotoa ja puutarhassa on tapahtunut jos ei muuta niin rikkaruohojen vallankumous. Edellisen suuren kitkennän tein avoimiin puutarhoihin eli muutama viikko sitten. Se kannatti sillä vasta nyt on tarve seuraavalle suurelle kitkennälle ja se onkin luultavasti kesän viimeinen. Säännöllinen kitkentä näkyy myös siinä, että vaikka rikkoja on, niin ei niitä nyt niin ole että valtaisivat kaikki alueet vaikka vallankumouksesta puhuinkin. Pahin "rikkaruoho" on tänä vuonna pioniunikko.
 Osa unikoista saa jäädä siementämään, kuten nämä kaikki suuret ja komeat kerrotut pioniunikot. Pienet ja yksinkertaiset olen kiskonut surutta pois. Unikkoa levisi vähän joka paikkaan keväällä levitetyn kompostimullan seassa. Opin ainakin sen että varastoi multa vuodeksi tai käytä vain sellaiseen paikkaan missä rikat eivät niin haittaa.
 Jossain blogissa oli maininta köynnöspinaatin siementämisestä rikkaruohoksi saakka. Niin ne toisilla tekee mutta ei vain minulla, yhtään uutta alkua en ole vielä tavannut. Ensi keväänä tulee pohdintaan jaanko alkuperäisen juurakon, haluaisin köynnöspinaattia muuallekin kuin tähän kivimuurin viereen.
 Ripsureunainen valkoinen pioniunikko on myös niitä joka saa jäädä kehittymään siemeneksi saakka. Tämä kasvaa ihan omalla alueella ja saa jatkaa samassa paikassa.
Jaloängelmä "Elin" on rikkonut jo parin metrin kasvurajan. Kuinkakohan pitkäksi tuo aikoo venyä? Kukinta on nyt minun makuuni turhan ylhäällä, pitää ihastella niska kenossa kunhan kukat aukenevat.
 Syysvuokko selvisi ongelmitta taas yhdestä talvesta. Tämä pehko laajenee hitusen joka vuosi ja on nyt jo melkoisen komea. Mustilan hortensia yrittää vähän puskea syysvuokon nuppujen päälle joten puutarhasaksille on tiedossa käyttöä. Ohjaan hortensiaa kasvamaan toiseen suuntaan.
 Arvilan alkuperäinen pioni on tänä vuonna tehnyt mielettömän suuria kukkia. Minusta ovat kauneimmillaan kuvan vaiheessa, ei vielä ihan täysin auki mutta ei enää nuppukaan. Vähän kuin oikein kaunis ja tasainen kaalinkerä.
 Tuntematon tädyke on pölyttäjien suosiossa. Tämä vain mielestäni kasvaa turhan lamoavasti. En tiedä pitäisikö vieressä olla tädykettä tukevia kasveja vai laitanko sille ensi vuonna kasvutuen. Pölyttäjiä lamoavuus ei tunnu haittaavan.

Toin keväällä Türista yhden uuden hortensian. Tarkoitukseni on lisätä pihan hortensioita vähintään yksi joka vuosi. Ostin vaaleanpunaisen hortensian ja kuvasin nimilapun mutta vasta kotona huomasin ettei puhelin ollutkaan ottanut nimilapusta kuvaa. Enkä muutenkaan tiedä ostinko sittenkin valkoisen. Ostin ellei tämä ala kohta punertaa. Valkoinenkin käy mutta sen olisin ehkä istuttanut toisaalle.

Hortensioiden kukinta on merkki siitä että kesä on kääntynyt loppukesäksi. Hivenen haikeaa.

22 kommenttia:

 1. Minulla ei ole tähän mennessä kertaakaan kukkinut kerrottuja pioniunikoita, vaikka siemeniä ole maahan saakka laittanut. Kun joku pioniunikko kukkii, se kukkii vain yksinkertaisena. Selvästikin jokin ominaisuus puuttuu täältä. Valo tai maan laatu.

  Toivotaan, että hortensiasi punertuu vielä vaaleanpunaiseksi. Hyvä tuo suunnitelma: uusi hortensia joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan on ihme etteivät kuki kerrottuina. Pitää säästää sinulle uusia siemeniä. Olen nyppinyt yksikertaisia pioniunikoita pois juuri siksi etteivät tekisi siementä. Kauniita nekin ovat mutta kerrotuista pidän vielä enemmän.
   Tänä vuonna tuli kaksi uutta hortensiaa, toinen on japaninhortensia "Vanille Fraise" joka tuli vastaan Tokmannin taimialesta.

   Poista
 2. Meidän pihassa leviää nyt tulikukka, jonka sain anopilta muutama vuosi sitten. Kitkin alkuperäiset kukat pois viime syksynä ja nyt sen lapsukaisia on kuitenkin koko kukkapenkki täynnä ja on se levinnyt jo muuallekin. Anoppi sanoi kukan antaessaan, että se on hyvin harvinainen ja huono leviämään. kävi just päinvastoin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaksi keltaista tulikukkaa juuri kukassa. Ihan kivat mutta en halua niiden leviävän holtittomasti joten luultavasti napsaisen kohta latvat pois. Täällä seudulla on tulikukkaa villinä vähän siellä sun täällä.

   Poista
 3. Avoonten jäläkihi mäki ny vasta meen penkkiä läpi. Tosiaanki ku o alakukesästä asialla, nii ei myähemmi tartte paliua nyppiä, ainaha jotaki löytyy.
  Hoi, kuinka korkia ängelmä, mutta hyvin pysyy pystys. Mulla ei oo, ku piooniunikkoja, jokka leviää, mutta neki o pysyny viälä yhyres penkis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesästä kannattaa olla rikkojen suhteen ahkera. Nyt yrittää nousta voikukan jälkeläisiä, liekö jo tämän vuoden siemensadosta. Ne lähtee kevyellä nyppäisyllä tai haralla hyvin pois. Ängelmällä on tuki varuiksi mutta ei ole vielä nojaillut siihen.

   Poista
 4. Ihania nuo unikot, meillä ne kasvaa kasvimaalla ja toivonkin niiden leviävän, tuo kerrottu ja ripsureunainen ovat ihania molemmat!

  Meillä leviää köynnöspinaatti! Se on isännän lempilapsi ja hoidokki, salaa kaikki vauvat napsin maasta pois ja niitä riittää, aika kaukanakin, toinen meillä rehevästi tilaa ottava on hopeahärkki ja sitäkin kuritan ja rajaan muovinauhalla. Onpa syysvuokossasi muhkeat nuput :D Toivottavasti hortensiasi väri todellakin alkaa muuttumaan loppukesän myötä punaiseen sävyyn.

  Hieno vierailukohde teillä tuossa edellisessä postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalle en ole uskaltanut levittää unikkoa, siellä kasvaa villinä kehäkukkaa ja ruiskukkaa, niitäkin on jostain rajoitettava.
   Ihan uskomatonta miksi minun köynnöspinaatti ei voi levitä! Syysvuokko on viihtynyt tuossa vaikka pitäisi olla arka kasvi.

   Poista
 5. Syysvuokko katosi meillä tappotalveen 2015/2016, enkä ole sitä muistanut uusia, kiitos muistutuksesta! Pioniunikko on vielä kylvämätön laji, mutta kannattaenee laajentaa valikoimaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo minun viikko kesti saman tappotalven mitä pidän suurena ihmeenä.

   Poista
 6. Tuollaiset "helposti kitkettävät" kukkaset ovat siitä hyviä, että jos leviävät väärään paikkaan, ei mene hermo niitä kitkiessä, mutta täyttävät kivasti myös aukkopaikkoja tarpeen vaatiessa. Kaunis tuo pioniunikko, minulla sitä ei ole, saatanpa joskus hankkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikko on helppo kitkeä. Ja todella kiitollinen kasvattaa, sen kuin heittää siemenet maahan syksyllä tai keväällä. Tai antaa luonnon hoitaa senkin.

   Poista
 7. Kunnon kitkentä silloin tällöin säästää suurelta vaivalta. Minäkin olen joutunut kitkemään pioniunikoita, se on paikoin kylväytynyt niin tiheään, ettei mahdu edes itse kasvamaan kunnolla. Minulla köynnöspinaatti on tehnyt tuhottomasti siementaimia, pari ensimmäistä vuotta olivat rauhallisia, mutta viime vuonna se tyrskäytti juurelleen melkoisen lapsiparven. Onpas sinulla komea syysvuokko, minulla yksi katosi eikä toinenkaan ole kummoisessa hapessa. Viime vuonna saamani ängelmä kasvaa pituutta kuin Jaakon pavunvarsi, en tajunnut että siitä tulee niin korkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä minäkään tajunnut että "Elin" kasvaa noin korkeaksi. Ehkä minun kannattaa vielä kärsivällisesti odotella pinaatin siementaimia, se on kasvanut minulla vasta pari vuotta.

   Poista
 8. Upeaa kukintaa. Suloinen hortensia. Se voi hyvinkin vielä alkaa punertamaan. :)
  Olen kuullut, ettei köynnöspinaatti pidä yhtään jakamisesta, joten kannattaa harkita, ryhtyykö riskeeraamaan kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten jätän pinaatin jakamatta ja odotan siementaimia.

   Poista
 9. Ihania kuvia ja niin kauniita kukkia♥ Tuo Pioniunikko oli kyllä hauskannäköinen, en ole tuollaiseen koskaan aiemmin törmännytkään:) Oikein mukavaa kesän jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikko on kaunis ja tosi helppo kasvattaa. Minusta paras tulos tulee jos kylvää siemenet syksyllä ja keväällä, saa kukkia pitkän aikaa.

   Poista
 10. Kaunista kukintaa! Pioniunikot ovat mukavia rikkaruohoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikko on todella se mukava rikkaruoho.

   Poista
 11. Todella kauniita pioniunikoita! Minulla ne odottelevat vielä siemeninä pussissa, jäi tänä keväänä laittamatta. Ensi kesäksi täytyy niitä kyllä ehdottomasti kylvää. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenet voi kylvää myös syksyllä jos et halua odottaa kevääseen. Lähtevät kasvuun aikaisin keväällä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)