perjantai 2. syyskuuta 2016

Kukkapenkki nurmikolle

Alkuperäisessä arboretumin suunnitelmassa ei ollut perennoja. Vaan pikkuhiljaa ovat nekin levittäytyneet arboretumiin. Ensin piti maisemoida vanha rojun polttopaikka ja loput perennat ovat tulleet vain kauneuden takia.

Haaveissani on ollut pienikin pätkä kukkapenkkiä missä kasvaisi muutama erilainen pioni vierekkäin. Kun mietin sille paikkaa, löytyi luontevin paikka arboretumista. Tuumasta toimeen, tekemään kukkapenkkiä pioneille. Muuta paikkaa ei ole kuin nurmikko, tässä minun keino selättää vihreä nurmimatto jos istuttamisella ei ole kiire.
 Penkki tuli kahden istutuksen väliin. Ensin kanttasin lapiolla alueen jonka halusin kääntää. Sitten käänsin ruohotuppaat ympäri, asettelin paremmin ja lopulta talloin tuppaat tiukasti maata vasten. Tarkoitus on tappaa nurmikko ja istuttaa pionit vasta ensi kesänä. Näin tekemällä saan hyödynnettyä kaiken hyvän multamaan mitä tuossa on. Ei tarvitse lisätä ostomultaa, säästän siten rahaakin.
 Käännettyjen tuppaiden päälle levitin sanomalehtiä ja kastelin lehdet. Parempi varmistaa että ruoho varmasti kuolee ensi kesään mennessä.
 Lopulta vielä kerros hiekkaa sanomalehtien päälle jotta eivät lähde syysmyrskyjen mukaan. Jos sanomalehtien päälle laittaa hyvän kerroksen multaa, voisi siihen istuttaa matalajuurisia kasveja heti.
 Yhdelle pionille jouduin tekemään jo oman paikan. En edes muista mistä tämä on ostettu, ehkä Türista. Istutus jäi myöhäiseen mutta toivottavasti ehtii vielä juurtua. Loput riviin tulevat pionit kasvavat jo omassa pihassa mutta huonoissa paikoissa. Siirron jätän kuitenkin viime talven opetuksen jälkeen kevääseen jolloin kasvuun lähtö on varmempaa.
Viimeisen kuva räppäsin puidulla pellolla seisten. Kuvasta näkee miten pientä arboretumin kasvusto vielä on. Mutta eihän tämä ole perustettu kuin vasta muutama vuosi sitten. Siihen nähden ihan hyvin, että kaikki tuo alue missä on nyt nurmikkoa oli joutomaata missä kasvoi vain puolimetristä nokkosta, juolavehnää ja koiranputkea.

13 kommenttia:

 1. Tuo näyttää jo ihan puistolta, eikä miltään joutomaalta! Hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellolta päin katsottuna näyttääkin hienolta kun taustalla on katajat ja muut metsän puut. Katajia haluaisin lisääkin.

   Poista
 2. Minä siirsin varjosta nokkiinsa ottaneen pionin ihan pari päivää sitten. Toivottavasti talvi on lempeä... Viime kerran pakkaset veivät sen verran monta kasvia, että harmittaa vähän vieläkin. Tuota nurmikonkääntötemppua en olekaan muistanut, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin siirrettävät pionit kasvavat liian varjossa. Nurmenkääntötemppu on hyvä, maatuessaan nurmi vielä lannoittaa maata kaupan päälle.

   Poista
 3. Tuostahan tulee hyvä. Juuri noin minäkin teen ja nyt heti, kohta sataa. Kiitos ja hei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo tapa tehdä uusi penkki. Mutta vaatii vähän malttamista :)

   Poista
 4. Kauneussyyt ovat hyviä syitä perustaa uusi istutusalue. Ei mene pitkään, kun arboretum on jo itsensä näköinen. Tuossa on jo hyvä alku. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneussyyt ovat erittäin pätevä peruste. Alku on hyvä :)

   Poista
 5. Todellista ympäristönhoitoa: Joutomaasta arboretumiksi ja kukkamaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutomaasta hyötykäyttöön. Se on ollut meidän tapa toimia kun ei tässä ollut muuta kuin joutomaata silloin talo ostettiin. Hedelmätarhakin oli villiintynyttä pusikkoa.

   Poista
 6. Hyvä keino saada nopeasti uusi kukkapenkki.

  VastaaPoista
 7. Hyvän näköinen kukkapenkki tulossa. Toi sanomalehti kasa on hyvä juttu. Mekin ollaan käytetty sitä.

  VastaaPoista
 8. Ja kohta siellä jo kukkii komea rivi pioneja!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)