maanantai 20. kesäkuuta 2016

Keltaista kauneutta

Yksi syy miksi suosin juhannusruusun suvun ruusuja on se, että ne kukkivat hyvin nuorina. Viime vuonna Oulujoen taimistolta ostamani kolmevuotiset ruusupensaat ovat kaikki kukkimassa tänä kesänä. Puutarhaharrastajalta ostin muutaman ruusun alun ja niihin kaikkiin on tulossa tänä vuonna kukkia. "Tove Jansson" kukki vaikka talvi palellutti siitä kaikki latvat eikä pensas ole vasta kun 15cm korkea. Ihan täydellisiä ruusuja.
 Tämän keltaisen kerrotun kaunottaren, rosa harisonii "Williams double yellow", ostin myös viime kesänä puutarhaharrastajalta. Pensas kasvaa alapihan kivimuurin kyljessä. Kaikki pensaan latvat paleltuivat talven kourissa, mutta sepä ei mitään haitannut. Pensas kukkii komeasti ja minua ilostuttaen.
 Kukinta on vain ihan liian nopeasti ohi, siksipä kierrän pensaan luona joka päivä, ihailen ja nuuskutan ruusun tuoksua aivojen talvivarastoon.
 Iris germanica "Gracchus" kukkii arboretumissa. Kun hankin tämän mietin saanko samanlaisen iiriksen kuin mikä kasvaa jo kasvimaan laidassa. Niin ei kuitenkaan käynyt. Gracchusella on tummemman ruskea raidat terälehdissä, keltainen väri on voimakkaampi ja terälehteä kiertää selkeä keltainen reunus.
 Kun taas taatankurjenmiekkani on selkeästi enemmän sitruunankeltainen, ruskea terälehdissä ei ole niin voimakas eikä niissä ole selkeää keltaista reunusta. Näistäkin keltaisista kaunottarista tykkään, puutarhan väripilkkuja.

 Tämä puska ei ole keltainen kaunotar mutta sen kanssa tarvitsen tunnistusapua. Ostin kasvin viime vuonna taimipäiviltä ja sen nimi hukkui mielestä samantien. Kukkii juuri nyt vaaleanpunaisin, ehkä vähän koiranputkimaisin kukin. Nätti kasvi, kasvaa kovin korkeaksi, korkeammaksi kuin luulin joten voi olla että paikka vielä siirtyy pois mansikkamaan vierestä.
Tässä vielä kuva mysteerikasvin kukinnosta joka on kukassa ihan kohta.
Olen ollut hiukan laiska istutettavien taimieni kanssa. Viiniköynnös "Spulga" on odottanut jo viikkoja maahan pääsyä. Tänään sain vihdoin ja viimein asian edistymään. Paikaksi valitsin navetan kulmauksen jossa suojana on tiiliseinä. Paikka on ehkä hivenen tuulinen, mutta tuulen suhteen meidän pihalla ei ole vaihtoehtoja, täällä tuulee aina sillä olemme keskellä avoimia peltoja.

Juhannuksena lupaan istuttaa kaikki puun taimet jotka kärvistelevät pienissä purkeissaan taimipaikassani.

19 kommenttia:

  1. Onpa sulla ihania kukkia. Toi ruusu on kaunis, minulla oli keltaisia ruusuja hääkimpussa :)
    Liityin äsken blogiisi jäseneksi, haluatko liittyä minun blogiini, tervetuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi, ja kiitos kutsusta blogiisi. Keltaiset ruusut on kauniita, taidan haluta toisenkin rosarioon.

      Poista
  2. Pirteän keltaista kukintaa puutarhassasi niin kurjenmiekoissa kuin ruusuissakin.
    Voi kauhistus, minusta tuo sinun mysteerikasvisi näyttää ihan vuohenputkelta, joka on yksi pahimmista rikkakasveista upottaen syvät juurensa jopa metriin - se on siis tosi vaikea hävittää. Kannattaa googlata vuohenputken nimellä ja vertailla onko kasvi se. Jos tuo sinun kasvisi on vuohenputki, suosittelisin äkkiä hävittämään sen tarkasti ennen kuin se päsee leviämään joka paikkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo sinun kasvisi taitaa sittenkin olla tuo Sailan mainitsema virmajuuri. Minusta tuo sinun kasvisi vain näytti jotenkin hätäisellä ensisilmäyksellä vuohenputkelta, joten erehdyin. Minun mokani:(
      Onneksi tuo sinun kasvisi ei ollut vuohenputki:)

      Poista
    2. Virmajuurihan se on. Vuohenputki on tuttu, sitä on meillä pihassa vähän siellä ja täällä.

      Poista
  3. Ihana keltakukkainen ruusu! Ja Tove Jansson on minustakin huippu. Ja suloinen hempeä Papula, joka kukkii kans nyt.
    Mysteerikasvisi näyttää ihan virmajuurelta. Nyyh, peura kävi taas syömässä kaikki nuo ihanat kukat, vain yksi vähän matalammalla oleva kukketerttu jäi jäljelle. Sama joka vuosi. Olisi niin ihanaa nähdä koko puska kukassa.
    Nuo kurjenmiekat ovat aivan ihania, juuri tuolla vanhalla kelta-ruskea-värityksellä, niin erikoisia ja ihania, ja samalla perinteisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusu on kaunis, kauniimpi luonnossa kuin kuvissa. Kivimuuri sopii hyvin taustaksi, taidan haluta myös rosarioon keltaisen ruusun. Virmajuurihan se on, myyjä myi nimellä valeriaana joka taitaa olla latinankielinen nimi. Minä en viime vuonna nähnyt kukassa, joku kissoista makasi kukinnot matalaksi :D

      Poista
  4. Kasvi voisi olla rohtovirmajuuri, se oli aikanaan oikein arvostettu kasvi. Muistaakseni olen kuullut että siitä on tehty saippuaa tai jotain. Voin olla väärässä. Kauniita keltaisia kukkioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohtovirmajuuresta valmistetaan valeriaanaa jota käytetään vieläkin lääkkeenä rauhoittamiseen ja nukahtamiseen. On kai aika suosittu luontaistuote. Minä taidan kuitenkin jättää vain kauniiksi kasviksi puutarhaan.

      Poista
  5. Tuo taimi on latinanksi Valeriana officinalis, en tiedä, miten se on suomeksi, mutta se on hyvä kasvi, älä heitä pois. Google auttaa!
    Tervitades Mirje Virosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomeksi on rohtovirmajuuri, enkä heitä pois, tykkään kasvista. Kiitos ja terveiset Viroon.

      Poista
  6. Kyllä tuo keltainen ruusu on ihana.

    Selvisipä minullekin nyt tuo virmajuuri. Ostin sellaisen kasvin viime kesänä kirpputorilta ja purkkiin oli tekstattu lehtosinilatva. Sitten kun kasvi alkoi kukkia eikä se ollut lehtosinilatvaa nähnytkään, olin pettynyt ja tunsin itseni petetyksi. Meinasin hävittää koko kasvin, mutta en tainnut hävittää, koska samassa paikassa se kasvaa edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltainen ruusu on kaunis, tuota taidetaan joskus kutsua myös keltaiseksi juhannusruusuksi. Nuori virmajuuri saattaa muistuttaa lehtosinilatvaa mutta isona ne ovat kyllä ihan erilaiset. Ei kannata hävittää, ihan kaunis on. Itse mietin leviämistä, voi olla että leikkaan kukinnot pois heti kukkimisen jälkeen ettei leviä holtittomasti väärään paikkaan. Vieressä kasvaa lipstikka josta leikkaan kukinnot joka vuosi pois.

      Poista
  7. Virmajuureksi minäkin arvioisin tuon mysteerikasvin. :)

    VastaaPoista
  8. Sinulla on ihanan paljon tilaa kaikille ruusuille. Ei tarvitse ahtaa niitä pieniin rakosiin. Kaunis on keltainen ruususi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka minulla on tilaa niin en meinaa osata jättää riittävästi kasvutilaa. Rosarioonkin on saatava mahdollisimman monta ruusua.

      Poista
  9. Kaunis keltaruusu. Minun keltaruusuni taisi sekin hävitä talven aikana. Harmi, pitää vielä odotella hetkinen. Täällä kasvaa rohtovirmajuurta aivan luonnonkasvina ojanvarsilla ja tienreunoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi jos hävisi. Keltaiset ruusut taitavat olla vähän herkempiä. Rohtovirmajuuri kasvaa jossain luonnonvaraisena, en tiennytkään että pohjoisessakin.

      Poista

Kiitos kommenteista :)