torstai 2. kesäkuuta 2016

Puutarhaideoita

Navetan kivimuurin vierusta sai taimipäiviltä uusia istutuksia kaunistuksekseen. Ostin eräältä myyjältä eurolla pienen suviruusun taimen. Ja jotta piskuinen ruusun taimi ei heti alkuunsa läkähtyisi helteisiin, piti senkin juuristo suojata paahteelta.
 Suojaksi laitoin pellosta löytyneen ja metalliromun kuormasta pelastetun pönttöuunin kipinäluukun. Kipinäluukkuna tätä ei voinut enää hyödyntää murtuneen kulman takia, mutta miten hyvin käykin puutarhaan, huviksi ja hyödyksi.
 Siellä ruusu saa rauhassa kasvatella juuriaan suojassa helteiltä. Muurin ruusujen kasvatus täytyi aloittaa alusta. Kaikki ruusuntaimet joita viime kesänä istutin tuohon, menehtyivät rankkaan talveen.
 Toinen puutarhaidea tuli kun katselin ruusukaartani jonka välipuut ovat kovin harvassa. Köynnösruusua pitäisi kasvatella metrin verran ennen kuin sitä voisi alkaa kietoa kaareen. Ei tule mitään ajattelin, ja kävin saksimassa muutaman pihlajan vesan tarpeikseni.
 Tein pihlajanoksista kepit ja sidoin ne rautalangalla ristikoiksi ruusukaareen. Näin pääsin jo nyt ohjailemaan ruusun kasvua kaarta kohden. Ruusukaaren käytännöllisyys parani heti huomattavasti. Eikä maksanut mitään.
Kuvien taustalla näkyvällä traktorilla on työt kesken. Olen pari vuotta kerännyt kaiken ylimääräisen maa-aineksen, ruohotuppaat, haravointijätteet yms. arboretumin tulevaan laajennusosaan. Nyt traktori möyhii ja tasaa maan siihen kuntoon, että alueelle istutetaan nurmikko. Sitten aletaan miettimään mitä puita alueelle voisi tulla. Valmiina olisi pyökki, tummalehtinen pyökki ja siipipähkinä. Kaikki arkoja kasveja mutta ainahan sitä on kokeiltava.

6 kommenttia:

 1. Onpa harmillista, että ruususi menehtyivät. Kannattaa ehkä kuitenkin vielä odottaa ja varmistua, ovatko ruususi todella kuolleet. Minulla nimittäin kaksi kuolleeksi luulemaani ruusua alkoikin yllättäen työntää lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siinä onneksi ollut kuin kaksi ruusua, siskolta nappaistu juhannusruusun taimi ja niitä riittää lisää. Lisäksi oli eräältä kesämökiltä saatu ruusu, sitäkin saanee lisää. Kaivoin juurakot pois, ei ollut mitään eloa enää.

   Poista
 2. Kaaresi myös kaunistui! Hyvät niksit. Minulla on yksi kipinäluukku, kun valmiista matalista pajuaidoista jäi uupumaan 20 cm pätkä, jotta olisivat riittäneet juuri muotopuutarhan reunalle. Siihen sitten asensin ruosteisen luukun. Tosin ne aidat alkavat olla niin haperoita ja katkeilleita, että pitäisi ottaa kokonaan pois, nyt kun puksipuut ovat kasvaneet sen verran, että muodostavat sen matalan reuna-aidan.
  Voi mikä harmi, että kaikki ruusut menivät! Jos vielä joku nousisi... mä löysin eilen yhden ruusun vesan, ihan lähellä maanrajaa, mutta ei ole juurivesa, vaan ihan sitä oikeaa ruusua mitä pitikin. Tämä on nimittäin talvenarka vartettu köynnösruusu, joten juurivesoilla ei tekisi mitään. Tai voisi tietty lykätä tontin reunalle kasvamaan villinä.
  Olisi niin harmi, että suuri istutustyösi on mennyt hukkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kaari myös kaunistui. Ei nouse enää ne ruusut, olivat aivan mustaa juurestakin. Ei mitään niin harvinaista lajiketta että harmittaisi tai menisi suuri työ hukkaan. Onneksi niin. Minulla on kaikki ruusut omajuurisia, tuskin osaisin erottaa villiversoa jalosta versosta. Nyt vähän jännään neilikkaruusujen kanssa sillä niiden omajuurisuudesta en olekaan varma. Paleltuivat maata myöten ja nyt kasvattavat uutta versoa.

   Poista
 3. Voisiko vielä olla toivoa noiden ruusujen kanssa! Minullakin nyt vasta alkoivat pukata uusia lehtiä maanrajasta. Tosin en vielä tiedä, onko jalostuskohdan ala- vai yläpuolelta.
  Näppärä konstit keksii!
  Uusi ruusu saa vähän paahdesuojaa ja köynnösruusu tarttumapintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli menetetyt ruusut, pistin jo pois :) Näppärä keinot keksii, ja etenkin kun ei halua käyttää rahaa yhtään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)