perjantai 5. helmikuuta 2016

Vastaus

Enää ei tarvitse kilauttaa kaverille tai kysyä yleisöltä. Viime vuonna mieltäni askarruttanut kysymys on saanut vastauksen:

Kyllä, jänikset syövät myös tervaleppää.
 Kävin tarkistamassa arboretumin istutukset ja olin saada halvauksen terveleppäaidanteen takia. Kolmestakymmenestä taimesta ainakin puolesta oli viety latva ja kolme taimea kokonaan. Pikkasen harmittaa mutta minkäs teet kun en saanut hankittua 30 uutta verkkoa edellisten 50 lisäksi. Enkä muuten aio hankkia tulevaisuudessakaan. Päätin että tervalepät saa pärjätä omillaan ja suojaan muita kasveja. Ehkä ne nyt vain haaroittuvat kauniisti ja kasvattavat hyvän uuden latvan. Sen verran kuitenkin tein, että tyhjensin tuhkaämpärin tervaleppien ympärille. Jospa jänikset eivät sentään tuhkasta pitäisi.
 Sama kohta viime kesänä kun olin tärkeän kysymykseni kanssa vastaistutetun aidanteen äärellä, syövätkö jänikset tervaleppää. Ei muuten osannut taimien viljelikään antaa vastausta kysymykseeni. Nyt voin valistaa isoa taimitarhaa että kyllä kelpaavat lepät jäniksille.

Nyt tämä taitaa lähteä kiertämään luumulehdon niin menee sen tuhot samoilla itkuilla.

13 kommenttia:

  1. No voihan pupujussit! Toivottavasti tervalepät tuosta toipuvat ja haaroittuvat kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leppä on kestävä ja tekee kyllä uuden latvan, mutta aika kasvu osassa puita menetettiin :(

      Poista
  2. Vietävän jänikset. Toivottavasti tuhka estää loput ruokailut. Muistankohan väärin, mutta minulla on sellainen mielikuva, että lepän oksia omenapuun ympärille sitomalla voisi estää jänisten omenapuutuhot. Jos näin on, se ilmeisesti perustuu sitten siihen, että jänikset kaluavat ne lepänoksat ja omenapuut jäävät rauhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomenoksista olen kuullut ja itsekin niitä käyttänyt menestyksekkäästi omenapuissa. Tuomen tuoksu karkoittaa jäniksiä. Sitä konstia olisi voinut käyttää tässäkin, pitää muistaa ensi syksynä kun on suojausten aika.

      Poista
  3. Kyllä on tuhmia jäniksiä. Sietäisi antaa jo niille jokin rangaistus, vaikka kunnon haukut.
    No kyllä varmasti harmittaa, mutta jospa toipuvat. Tänään meillä laitettiin vanhentuneet kahvinporot vatturiviin. Jospa hetken auttaisi, mutta lumeenhan nekin häviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin tuhmia :D harmittaa, ja kovasti. Ja etenkin se että syksyllä pihistelin enkä hankkinut suojia lisää. Toisaalta tervalepän taimet maksaa euron kipale jos niitä joutuu uusimaan. Ei paha hinta verrattuna siihen mitä verkotus olisi tullut maksamaan.

      Poista
  4. Marjatuomipihlaja tuntui kanssa maistuvan jo loka-marraskuussa ristihuulille.
    Istutin kaksikymmentäviisi puskaa. Ne olivat hyvin haaroitteita 50-70 cm korkeita. Tänä vuonna vaikka lämmin ja kostea syksy tarjosi ruokaa ihan luonnostakin verotti nämä pitkäkorvat tai kaverinsa sellaisiakin istutuksia, jotka olivat aiempina vuosina saaneet rauhassa kasvaa. Outoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syötiin toissavuonna tuomipihjaja myös jo syksyllä! Samalla meni tuomipihlajoiden lomassa olleet koivuntaimet. Ja kaikki ne syötiin parin sentin tapille. Nyt ovat säästyneet paremmin kai siksi että risuaita kasvaa ihan kiinni taimissa. Tuomipihlaja kyllä selvisi hengissä, ihme ja kumma vaikka niin nysäksi syötiin.

      Poista
  5. Hei!

    Joo, en ollu huomannut kysymystä kesällä... Olisin osannut kertoa, et kyl ne syö. Mulla kans kaikki toistakymmentä tainta syötiin. En mäkään edelleenkään verkota ja ovat nyt jo pari metrisiä vaikka ne ekana talvena katkottiin parikytsenttisiksi. Osa ei kyllä toipunut, pari taisi mennä.
    Voi noita jäniksiä, asutaan kans maalla ja samat ongelmat joka talvi ja välillä jopa kesäisin. Ekoina kesinä katkoivat kaikki vaahterantaimet.

    Tsemppiä sinne!

    Terkuin Elsa

    VastaaPoista
  6. Niin, vain kokemus tekee puutarhurista viisaamman. Tosin ei tuollaista kokemusta haluaisi omalle kohdalleen...
    Mutta olen omalla kohdalla ainakin huomannut, että juuri jänisten syömistä kasveista tulee juuri niitä vahvimpia ja tuuheimpia. (Jolleivät syö koko kasvia)
    Sulla on kyllä niin pitkä rivi noita, ettei niitä nyt ihan äkkiä verkoitakkaan.
    Toivottavasti saat nopeasti mahtavan ja tuuhean aidanteen, ja jänikset löytävät jostain muualta ateriansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua on aina kummastuttanut jänisten suhteen se että tässä meidän ympärillä on metsää jossa on nuorta kasvustoa, on ojan reunoja yms. paikkoja jossa syötävää on takuulla. Niin silti pitää tulla puutarhaan kuin valmiille kattaukselle. Taitaa olla niin että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella :)

      Poista
  7. Toivon, että leppäsi innostuvat tuuheaan kasvuun. Jospa hyvinkin kävisi niin, että pitkäkorvaiset puutarhurit olisivat hoitaneet istusleikkauksen sopivaan aikaan. Jostakin luin, että tervalepät eivät tarvitsisi leikkausta, mutta kestävät kyllä aidanteeksi leikkaamisen. Piri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepät ei tarvitse leikkausta mutta onneksi sen sietävät. Tiedä vaikka aidanteesta tulisi parempi näin :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)