lauantai 31. toukokuuta 2014

Yksi lopetti ja toinen aloitti

Mihin vuodet vierivät? Aika kuluu vuosi vuodelta nopeammin, olen siitä ihan varma. Muistan kun vuosia sitten mietimme sitä vuotta kun vanhin pojista saa peruskoulun päättötodistuksen, ja samana keväänä nuorin poika, pahnanpohjimmaisemme saa ensimmäisen luokan kevättodistuksen. Ja nyt se vuosi on, tänään koettiin haikeita ja herkkiä hetkiä. Oi ja voi, olen jo niin vanha, että kaksi lapsista on suorittanut peruskoulun.

Pihan ensimmäinen pionikin heltyi kukkimaan ja juhlistamaan kaikkia tänään valmistuneita ja todistuksen saaneita.
 Kaksista valmistujaisjuhlista huolimatta ehdin tehdä töitä kasvimaalla. Maa-artisokat istutettiin kahteen etualan lavaan. Toisen lavan alle laitettiin kerros sanomalehteä, päälle hiekkaa ja multaa ja siihen artisokat jämptiin riviin. Viimeiseksi ohut huntu sahanpurua matojen ruuaksi. Toinen lava tehtiin suoraan savimaahan. Savimullan päälle reilusti hiekkaa, kalkkia ja lannoitetta. Sekoitettiin ja siihen heitin sikin sokin kasan artisokan juurimukuloita. Päälle hyvää multaa ja viimeksi sahanpurua. Nyt seurataan kummassa maa-artisokka kasvaa paremmin. Lavat on tarkoitus poistaa kunhan saadaan mukulat kunnon kasvuun. Sitten alueen voi pitää kurissa ruohonleikkurilla jos oikein äityvät kasvamaan.
 Kesäkurpitsan kanssa tein kokeilun yhteen lavaan. Laitoin siemenet suoraan hyvin lannoitettuun multaan ilman mitään esikasvatteluja. Päälle kolme lasia antamaan suojaa kylmältä. Ilmeisesti kokeilu toimi, sillä kaikki kuusi siementä itivät ja ovat jo hyvässä kasvussa. Lasit saa olla vielä paikoillaan ainakin yöt jotka ovat edelleen todella kylmiä.
Säästää ison vaivan kun saa edes yhden kasvin pois esikasvatuksesta. Ja kun meillä noita talon vanhoja ikkunoita riittää on niitä hyvä ottaa käyttöönkin. Talon ikkunoiksi niistä ei enää ole, mutta lavojen päälle käyvät. Tai sitten siihen haavailemaani suurempaan kasvihuoneesen.
Huomenna ohjelmasa mitäpä muuta kuin puutarhahommia. Ainakin kivien kantoa, sahausjätteen levitystä, lisää kivien kantoa ja ehkä vähän istutuksiakin.

6 kommenttia:

 1. Minullakin on kesäkurpitsat onnistuneet hyvin suoraan avomaalle kylvämällä vain, enkä ehkä kovin hyvin muistanut niitä peitelläkään jos ollenkaan. Tosin tämä kokemus vain yhdeltä vuodelta, jolloin niitä kylvin.
  Kiintoisa maa-artisokkakoe, jännä nähdä onko eroa!
  Ihana pioni ja onnea valmistuneille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuosi taiisn minäkin laittaa siement suoraan avomaalle ja hyvin kasvoivat. Nyt oli niin kylmä kevät että piti kehitellä jotain :)
   Maa-artisokkakoe syntyi oikeastaan vahingossa kun mukuloita on hervottoman paljon. Vielä jäi puolet pussin pohjalle. Täytynee viskata jonnekin ojan pohjalle ja todeta, että siellä ne sitten kasvavat parhaiten :D

   Poista
 2. Esikasvatuksen skippaus olisi kyllä aika hyvä juttu. Pitää kokeilla ensi vuonna, nyt on esikasvatettu taimi (yksi vain!) odottelemassa sitä viimeistä lootaa, joka vielä ammottaa tyhjyyttään. Multaa olis mutta kärrääjä ei ole ehtinyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo varmasti onnistuu avomaalla, laita vaikka harso ensin suojaksi.

   Poista
 3. Voi miten aika vaan rientää! Ja sille kun ei vaan voi mitään. Pitäis yrittää nauttia hetkestä...

  Sulla on kyllä upea puutarha ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)