lauantai 3. toukokuuta 2014

Alkaa hahmottumaan

Yläkoulun äikänope todennäköisesti jyräisi otsikkoni, mutta annetaan olla koska sanat parhaiten kuvaavat luumulehdon uutta olotilaa. Alkaa hahmottumaan.

Maassa on kaksi kirsikkapuuta, kiviä, rohtoraunioyrtit ja hetken mielijohteesta siperiankurjenmiekkoja.
 Keskiympyrän ruusuomenapuu ja akileijat ovat selvinneet hienosti lumettomasta talvesta. Suojaverkon uskaltaa ehkä jo poistaa, pääsee samalla kitkemään ruusuomenan alustan.

Alempana vasemmalla rivi siperiankurjenmiekkoja (tai niin ainakin oletan), Arvilan alkuperäisiä perennoja. Kivipolun oikealla puolella rivi rohtoraunioyrttiä.
 Illalla sovittelin lavakauluksia paikoilleen. Ne tulee olemaan luumulehdon seuraava urakka. Laatikoiden asettelu juurikankaan päälle on ihan helppoa, mutta sitten seuraa raskain osuus. Metsästä pitää käsin kaivaa pensasmustikoille sopivan hapanta multaa. Ja kärrätä multa tänne toiselle puolen tonttia.
 Kirsikat ostin viime syksynä puutarhamyymälän alesta puoleen hintaan. Puut talvehtivat kivasti kasvihuoneessa myyriltä ja jäniksiltä suojassa. Ja molemmat säilyivät hengissä, mikä ei ole koskaan varmaa minun hoivissani. Kuvassa näkyy myös uuden raparperin paikka, koivun alla kivien vieressä. Siinä oli ennen puutarhakompostit ja maan voisin kuvitella olevan raparperille mieluista. Koivusta pitää syksymmällä ottaa muutama oksa pois varjostamasta uutta istutusta.
 Viimeisen kuvan ihan alareunassa näkyy lisää hetken mielijohteita. Kohdassa sijaitsi ennen kivikasa. Kivet hupenivat kirsikoiden ympärille ja polkuihin, ja jäljelle jäi vain paljas kohta. Siitä tulikin kätevästi paikka ruusulle joka piti siirtää perennapenkistä pois. Tämänkään ruusun lajikkeesta ei ole mitään hajua, ei kukkinut koskaan varjoisassa kukkapenkissä, mutta toisaalta ei tehnyt kamalasti juurivesojakaan. Nyt ruusu on koko päivän auringossa, josko heltyisi kukkimaan.
Ja ei kun jatkamaan hommia ja juurimattoa levittelemään.

24 kommenttia:

 1. Kauniita muotoja, todellakin alkaa hahmottumaan! ;) Jo välähdys englantilaisesta puutarhasta... Vanhat tiilet ja kivet = <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja tiiliä saisin upotettua puutarhaan yhden tehtaallisen. Omat on nyt käytetty kaikki viimeistä myöten. Kivistäkin tahtoo olla pula, jokainen maasta nouseva on otettava talteen :)

   Poista
 2. Otsikkoasi mukaillen: alkaa näyttämään tosi hienolta ;-) No, hienolta se on näyttänyt alusta asti, sulla on visiot kohdillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) visiot aina vaihtelee ja nytkin pää lyö tyhjää mitä istuttaa. Mutta kyllä se siitä taas ajatus kirkastuu, luen muutaman puutarhakirjan ja käyn Türissa ja sitten olen taas visioita täynnä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Jonkun taimiluettelon sivuilla näin upean tumman, lähes mustan iiriksen, tuli heti sinun puutarha mieleen :)

   Poista
 4. Alkaapa todellakin hahmottumaan. Siitä tulee ihana!!! Ja miten kiva sinulla on seurata noiden vanhojen, siirtämiesi kasvuunlähtöä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kasvit kestää siirtämistä aika hyvin. Rohtoraunioyrtti siirtyi muutama vuosi sitten naapurista ja kasvaa kasvamistaan. Kurjenmiekan olen siirtänyt jo kertaalleen ja tuntui vaan tykkäävän siitä.

   Poista
 5. Näyttää jo nyt tosi kivalta. Jaksuja mullankärräämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullan kärräystä en vielä aloittanut, keksin kaikkea muuta puuhaa tilalle :D

   Poista
 6. Oi kun näyttää hyvältä! Täälläkin pitäis alkaa touhuamaan... ;) eikä vain haaveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilu on hyvästä, silloin tulee hyviä ideoita!

   Poista
 7. Voi kuule, yläkoulun äikän opet hyväksyvät suuresti iloiten tuon alkaa tekemään -muodon, kun Kielitoimisto on vihdoin siihen luvan antanut! :) Mitä vähemmän korjattavaa, sen parempi! Jos äikän opettajat saisivat päättää, niin yksi ja toinen oikeinkirjoitussääntö yksinkertaistuisi ja helpottuisi ihan heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vieläkin pari kynää teroittamatta sen äikäopen kanssa. Korjasi aina kovalla kädellä aineitani ja minä rakastin ainekirjoitusta. Yksi mikä jäi mieleen oli sana taksi, minä kirjoitin muotoon taxi. Siitä ope sitten pitikin esitelmän koko luokalle miten oikea muoto on taksi. Ja minä hölmö en sitä tiennyt. Kaivelee vieläkin :D

   Mutta nykylapsilla on helpompaa, saa kirjoittaa taxi, alkaa tekemään ja kaikkea muuta mitä ennen ei. Kieli muuttuu ja niinhän sen kuuluu mennä.

   Poista
 8. Hyvälle näyttää, ruusuomenapuu kuulostaa ihanalle, pitääpä googlettaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimi on ostettu Mustilan arboretumista Elimäeltä. Saa niitä varmasti muualtakin :)

   Poista
 9. Ihailen niin kovasti tuota projektianne. Se on suorastaan huikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kerran olen miettinyt, haukkasinko liian suuren palan. Toivottavasti en :)

   Poista
 10. Hienolta näyttää. Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, on aina mukava kuulla jo blogi on saanut inspiraatioita aikaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)