tiistai 13. toukokuuta 2014

Teurastajan apulainen?

Nyt löytyi maan kaivelun seurauksena yksi syy lisää hankkia pihaan oma lammaslauma. Toisaalta luulenpa, että kun lampaita joskus saamme, ei minusta ole teurastamaan niitä itse. Joku muu saa hoitaa likaiset työt. Tämän hetken suunnitelma on hankkia omat bäät ensi kesänä, ensin suunnitellaan hyvin.

Tämän ties kuinka kauan kuusiaidan alla maanneen leikkuuvälineen oikeaa käyttötarkoitusta en tiedä, mutta kyllä ensimmäisenä tuli mieleen, että sillä on paloiteltu lihaa. Valmistusmateriaali on kunnon rauta ja ruosteisesta ulkonäöstä huolimatta on helppo huomata välineen olleen joskus ihan oikeasti terävä. Puinen varsi on joko lahonnut tai irronnut jonka seurauksena hakkuri on heitetty metsään.
 Tuo etuosan väkänen on ihana. Onkohan sillä ollut oma käyttötarkoituksensa?

Samaan kuvaan piti ottaa miehen löytämä lasikulhon palanen. Sen talletan samaan paikkaan muiden maasta löytyneiden sirpaleiden kanssa. Muistoksi siitä millaisia astioita tämä koti on joskus sisältänyt. Veitsen tai minkä lie hakkurin laitoin lavuaariin sitruunahappoon likoon. Yritän poistaa ruosteen jos se suinkin irti lähtee.
Eikä olisi ollenkaan hullumpi tietää millainen puukahva esineellä on ollut. Kaikki vinkit otetaan vastaan. Olisihan tuo aika kiva tuvassa jotakin reunustaa koristamassa.

7 kommenttia:

 1. Jännittävä löytö, mikä sitten onkaan. En ole tuollaista nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä löytyi hyvin läheltä samaa paikkaa josta löysin viime kesänä sellaisen jonkun rekikoukun. Itse varsinainen metallien hautausmaa on vielä kaivamatta! Hauska löytö minustakin.

   Poista
 2. Hei Katja. Vanhan vesurin löysit, et onneksi tappovälinettä (kuka tietää, vaikka olisi joku tapettukin). Minulla on noita muutamia ja kaikissa on vähän erilainen väkänen, minä olen ajatellut niin, että sen saattoi väkäsestä kesken työn laittaa vaikka puun oksaan roikkumaan, ei tarvinnut tylsyttää maassa. Toisaalta ennen laitettiin koristeita, voihan se olla vain koristekin. Kahva on yleensä aika suora, muotoiltu siitä kohtaa, mistä yleensä pidetään lyödessä kiinni. Hieno vehje hirsiseinällä myös ilman kahvaa. T.Sari S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilmeisesti tuo on ollut jonkinlainen risujen tai olkien silppuri.

   Poista
 3. Hei. Meilläpäin tuo oli kassari. Sillä voitiin hakatakuusenhavuja esim. hevosen alle pilttuuseen.
  Tuolla kärjellä sai varmaan uuden havun kasasta kätevästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain esineen tiimoilta sähköpostia jossa uumoiltiin samaa. Silputtiin risuja, olkia yms. sioille ja muille eläimille. Minustakin muoto, paino ja esineen olemus viittaa sellaiseen, että sillä on jotain hakattu alaspäin tai tukea vasten. Itse en ole koskaan ennen moista nähnyt :)

   Poista
 4. Eri alueilla eri nimellä. Kärkölän tienoilla tuo on kärkö. Pitäjäkin siitä siis nimensä saanut.
  Ihan käyttökelpoinen työkalu. Ruosteet pois, teroitus ja uusi varsi - toimii. :)

  Paula

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)