keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Puutarhasta päivää!

Aurinkoisen sään myötä on tullut vietettyä laatuaikaa puutarhassa ihan urakalla. Koko piha haravoitu ja seuraavana ajatuksena on käydä rikkaruohojen kimppuun. Välissä tuli tehtyä kahdesta kukkapenkistä yksi.

Kasvihuoneen takana majaili sellainen aikoinaan hätäisesti kasvipankiksi perustettu perennapenkki. Kaikki paitsi rikkaruohot kasvoi siinä vähän kituliaasti ja reunuskivet oli aina ruohonleikkurin tiellä. Ei muuta kuin lähtötuomio.
 Kaikki kivipenkin kasvit päätyivät tähän uuteen navetan rinteen penkkiin. Oli siinäkin aiemmin vaikka mitä kasvustoa, mutta kaikki sai lähteä, etunenässä jättimäinen ruusu josta oli vain haittaa. Sen ylös kaivamisessa menikin pari tuntia, mutta kyllä se lähti, lapiolla ja käsivoimilla. Ihan sihdillä en käynyt multia läpi, mutta kaikki ruusunjuuret pitäisi olla pois. Syreenille annoin armoa ja se sai jäädä kasvamaan taustalle jos lupaa pysyä kohtuullisen kurissa.
 Uudesssa paikassa asustaa nyt pihan lähes ainoat harmaamalvikit. Tätä kasvoi aiemmin runsaana talon edustan kukkapenkissä, mutta siitä se on toivottavasti hävitetty. Talon kulmalla on ehkä muutama taimi ja niiden taidan antaa levitä ihan rauhassa jos intoutuvat kasvuun. Harmaamalvikki on kaunis, mutta kova leviämään. Juurakkonsa on suuri ja laaja ja vaatii tilaa.
 Pioni Bowl of Beauty on siirretty jo kerran, ja toivon todella ettei se ottanut kovin nokkiinsa tästä siirrosta. Juurakko oli pakko laittaa halki jotta saan siitä voikukan juuret pois. Viime kesähän oli ensimmäinen kerta kun tämä kaunokainen kukki pihassani.
 Puolet uudesta kukkapenkistä on ukonhatun valtakuntaa. Ihan siitä syystä että taimia oli enemmän kuin tarpeeksi enkä raaskinut laittaa niitä kompostiin. Eikä siinä mitään, tykkään ukonhatusta oikein paljon. Ja se ei leviä hallitsemattomasti.
Lisäksi siirsin penkkiin pihasta löytyneet kituliaat liljansipulit. Josko nyt niille olisi parempi paikka ja pääsisivät parempaan kasvuun. Lopuksi jäi yksi urakka jota en enää jaksanut. Nuo isot kivet pitää siirtää tontin toiselle laidalle muiden tarpettomien kivien kaveriksi. Olisko vapaaehtoisia siirtäjiä? Meiltä ei löytynyt yhtään.

10 kommenttia:

 1. Mun pitäisi tehdä kukkapenkki remppaa myös. Viikonloppuna revin kukkapenkin reunoilta pusikkoa pois ja nyt niiden tilalle pitäisi siirtää parhailta paikoilta nauhuksia yms. Ja sitten nauhusten paikka vapautuu jollekin uudelle jutulle ehkäpä.

  Nappasin tänään muutamat freesian sipulit. Ne ainakin tökin johonkin kohtaan.
  Ukonhatut on muuten ihania, kestävät maljakossakin aivan mahtavasti!

  VastaaPoista
 2. Kukkapenkkien kanssa riittää hommia, mutta ainakin itse pidän niistä hommista valtavasti. Ilmeisesti ei sinullekaan ole pahinta mahdollista pakkopullaa... ja hyvää hyötyliikintaakin siinä saa.
  Ukonhattu on ihana perinneperenna. Oikeastaan noita, jotka osaavat pitää puolensa rikkaruohojen kanssa ei voi olla vanhalla pihalla liikaa - kun siinä tosiaan tarvitsee apua, että pärjää nokkosten, koiranputkien ja muiden rikkiksien kanssa!
  Ihanan näköistä teilläkin, niin keväistä. Minusta tämä aika on hieno ja sekin on hienoa, että nurmikko on siisti ihan "ilmaiseksi", vielä... vaikka juuri katsoin, että joissakin paikoissa se jo kipeästi kaipaa leikkuuta - tästä se nurmisavotta taas lähtee käyntiin.

  VastaaPoista
 3. nanna: Enpä muuten ole älynnyt laittaa ukonhattuja maljakkoon, niitä kyllä riittää siihenkin. Perinteiset perennat tuntuu kestävän maljakoissa tosi hyvin. Keävt on hyvää aikaa kaivella kukkapuskat uusiksi.

  Saila: Ei pakkopullaa ollenkaan :D Joskus pitää ihan hillitä ettei vedä taas jotain puskaa uusiksi. Nurmikko on tosiaan nyt kauneimmillaan, käenrieskat kukkii urakalla ja näyttävät upeilta. Rikkaruohot on vielä matalia eikä voikukat kuki. Ihan parasta vuodenaikaa!

  VastaaPoista
 4. Hei! Mä pidän myös tosi paljon ukonhatusta, se on niin perinteinen perenna. Mutta ikävä kyllä mun omissa on joka kesä niin paljon kirvoja, että harvoin saan ne kukkimaan kauniisti. Olen myrkyttänyt ja myrkyttänyt mutta joka kesä kirvat ovat vieneet voiton:( Osaatko sanoa missä syy? Paikka on kyllä aurinkoinen, viihtyisikö ukonhattu paremmin puolivarjossa?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: Kirvoja on noissakin, mutta ei mitenkään ylivoimaisen paljon. Itse myrkytän niitä sellaisella jauheella. Helppo tupsuttaa vain niihin joissa on kirvoja. Enimmät ukonhatut on minulla olleet puolivarjossa, nämä uudet tulee aikalailla aurinkoon mutta luulen niiden menestyvän siinäkin. Kuivuutta eivät kestä mitenkään kovin hyvin.

  VastaaPoista
 6. Harmaamalvikki on minustakin tosi kaunis. Minulla niitä sisällä esikasvatuksessa ja olen bongannut ulkoakin muutaman juurakon...:)

  VastaaPoista
 7. Täällä malvaa myös joka nurkassa :) Mutta tykkään niin, etten ole poiskaan raaskinut ottaa. Just eilen lannoitin ja kalkitsin ja nyt tuo ihana sade saa ne liottaa sopivasti. Olen muuten usein toivonut äitienpäivälahjaksi kärryllisen multaa tai kariketta, heh! Mulla olisi tulevina vuosina jättiurakka jokaisen kukkapenkin kanssa. Pitäisi kaivaa kukat ylös ja poistaa rikkaruohot, laittaa kunnon reunanauhaa tmv. ja osaan ruusupenkeistä esim. laittaa reilusti kariketta. Ollaan osa kesästä muualla ja kaikki ihanat rikkaruohot tietävät sen!!

  VastaaPoista
 8. Irmastiina: Harmaamalvikki on tosiana kaunis, sitä olen käyttänyt paljon leikkokukkana, kukkii pitkään sisälläkin. Muutama ylimääräinen juurakko sitä jäi ja mietin mihin sitä vielä haluan.

  peurankello: Meilläkin pitäisi hakea kärryllinen kuorikatetta. Edelliset on käytetty ja uudet vadelmat pitäsii saada kiireesti suojaan rikkakasveilta. Karikkeen alle kun laittaa kerroksen sanomalehteä niin pysyy rikat pidempään poissa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos siemenistä! Niitähän oli ihan valtavasti!!! Teimme kanalaan turvekattoa (kokeilu ilman mitään ohjeita) ja heittelin niitä siemeniä lopulta sinnekin :D

  Pioni voi olla nyt siirron jälkeen pari vuotta kukkimatta. Muuten ei kyllä yleensä mene pilalle siirroista.

  Mäkin sain just tänään ukonhattua äidiltäni. Aiemmin sitä ei ole ollut. En haluaisi kyllä kirvoja :( Mulla on ollut aiemmin juurikirvoja nukkajäkkärässä.

  VastaaPoista
 10. Leena: Ole hyvä, mulle jöi siemeniä vielä pari litraa :DD Olen taas pulassa niiden kanssa!
  Niin luulen käyvän että pioni ei taas pariin vuoteen kuki. Mutta kaunista kannattaa aina odottaa :))
  Mulla on jännästi olleet ne kirvat aina vain tietyissä kasvustoissa. Tiedä sitten vaikuttaako siihen kuivuus, aurinko vai mikä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)