torstai 14. lokakuuta 2010

Vilakkaa

Ei ihme, että lapset valitti aamulla kylmää. Minun herätessä mittari oli kivunnut jo kuvan asteisiin, mutta miehen herätessä salin sisälämpötila oli vaivaiset +15 astetta. Vähän turhan kylmä.

Ei meillä tahalleen lapsia kiusata, oli siihen kylmyyteen ihan oikea syykin. Pari päivää on odoteltu pönttöuunien korjaaja paikalle, mutta eipä ole näkynyt. Tänään sitten lykkäsin joka uuniin tulet näkyi korjaajaa tai ei. Lasten makkareissa on jo patterit päällä, tosin niitäkin lämmittelen mieluummin uuneilla.
(keskimmäinen luku on sisälämpötila)
Polttopuita alkaa olla kasassa jo ihan kiva määrä.  Lisää liiterin täytettä on tulossa reilu viikon päästä kun saadaan halkomakone ja pari talkoolaista paikalle. Jospa vihdoinkin saisimme pihapiiria rumentavan epämääräisen puukasan sileäksi.

Tilaa liiterissä riittää. Kovin hämärä kuva on otettu jo elokuussa kun aloin kasata klapeja sisälle. Kolme pinoa ehti olla aivan täynnä, mutta hupenevat hyvää vauhtia taloa lämmittäessä. Kohta ollaan taas kuvan tilanteessa.

Joskus kyllä mietin millainen hulluus saa ihmisen haluamaan kuuden uunin ja puuhellan päivittäistä lämmittämistä. Siinä on nimittäin ihan oikeasti työtä että sen puun saa pieniksi, liiteriin ja lopulta uuniin. Ja kun ei se lompakko sisällä suuria rahoja, ei niitä puita mistään voi valmiina tilata.


Ai niin, nyt mittarissa +20,3 astetta.
Alkaa olla jo mukavan lämmin aamuiseen verrattuna.


10 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä mieletön toi lämmitysurakka! Sitä voisi kutsua jo työksi niiden puunpilkkomishommien ohella.

  Yhtä pikkukaminaa on tuohon verrattuna helppo lämmitellä ja vielä toistaiseksi se on suorastaan ilo, kun ollaan oltu niin kauan ilman sitä.

  Saattekohan illalla lunta?

  VastaaPoista
 2. Eikä puun poltto muuten edes ole halpaa! Vaikka niin aina väitetäänkin. Se on halpaa ainoastaan siinä tapauksessa, että itselläsi on riittävästi metsää. Ja jos työlle laskee hinnan, niin se ei ole silloinkaan halpaa! Mutta tulesta tuleva lämpö on kyllä ihana.

  VastaaPoista
 3. Kyllä puulla saa ihan erilaisen lämmön kuin sähköllä... Työtähän siinä toki on. Meillä ei vielä ole kuin tuo puuhella, toivottavasti joskus saadaan kaakelitakalle piippu ja pari pönttöuunia :)

  VastaaPoista
 4. Siinä on kyllä hommaa talveksi. Meillä äiti lämmitti lapsuudenkodissani kolmea pönttöuunia ja yhtä hellaa päivittäin talven ajan. Minun hommaksikin tätä aika usein tuli, kuten oman huoneen pönttöuunin lämmitystä, puiden kantoa ja kaikkein ikävintä hommaa omasta mielestäni sen halkokasan sirkkelöintiä liiteriin. Inhosin sitä hommaa ja inhoan edelleen. :)

  Meillä oli mies viime viikonloppuna isäni apuna taas syksyn sirkkelöinti urakassa. Minä en enää sitä tee jos ei oo pakko. :)

  Tsemppiä vain talveen, ainankin on joka päivälle ohjelmat tiedossa.

  VastaaPoista
 5. Meillä kaikki lämpiää puulla, tosin on meillä 300 litran varaaja ja tallin pieni 20 litran varaaja, ettei kesäaikaan tarvitse vettä lämmittää ja hevosten pesut onnistuu, vaikkei olisi muuten lämmitetty. (Kylppärissä on tietysti sähköllä pelittävä lattialämmitys). Meillä tosin on keskuslämmityskattila, joten lämmitämme vain yhtä uunia ja kaikki lämpiää. Siinäkin on puuhaa. Huviksi on myös pikkuinen takkaleivinuuni, että saa istua sen ääressä tunnelmoimassa.

  Minä siis, jos kuka tiedän, mitä puusouvi on. Meillä se tosin hoidetaan aina keväisin pois alta. Eli alkukeväästä/lopputalvesta kaadamme puut ja ajetaan rangat kuivumaan vuodeksi (mieheni kanssa kahdestaan teemme tai osan minä yksin, miehen työn vuoksi). Huhtikuun lopussa sitten pilkomme ja halomme edellisvuotiset klapikoneella ja pinotaan liiteriin. Määrästä kertoo jotain se, että puuliiteri on 40 neliötä ja se on täynnä, usein ulos seinälle kasataan vielä pari pinoa ja takkapuut tuodaan verannan istuinten sisään (kiinteät paneelipenkit, joissa avattavat kannet). Ei tarvitse kuntosalille pahemmin lähteä, kun kevätillat ja -viikonloput rehkii puumetsässä ja klapihommissa.

  Aiemmin asuimme talossa, jossa puuliiteri oli kohtuullisen kaukana ja pönttöuuneja oli neljä lämmitettäväksi, joten kyllä siihen sai aikaa päivässä varata ihan reilusti. Toisaalta mukavaa puuhaa se oli, vai onkohan aika kullannut muistot:D.

  Tsemppiä siis lämmityksiin myös sinne!

  Ansku

  VastaaPoista
 6. Tuttua puuhaa :) Meillä kämppä lämpiää ainoastaan puilla/auringolla (aurinkotalo). Puuta kuluu. Vesikattilan tilavuus 12 000L. Puiden haalaus täälläkin ollut tapetilla pari päivää.

  Sellanen 30 kuutiota vuodessa menee puuta tuonne uunin kitaan. Nyt on ollut 16 astetta mittarissa. Joinain aamuina 14 ja useimmiten se 18-19 astetta. Reilu 20 tuntuu jo lämpimältä :)

  VastaaPoista
 7. Nanna: Onneksi mies hoitaa pilkkomiset :) Kyllähän sitä vielä uuniin lykkää. Pönttöuuneissa on onneksi se hyvä puoli että pesällinen riittää mutta onhan siinä silti työtä. Lunta satelee mutta sulaa saman tien pois.

  Leena: Ei juu ole halpaa jos joutuu ostamaan puut. Tai on mekin ostettu nuo meidän puut, mutta maksettiin rekkakuormallisesta 300e ja niitä poltellaan ainakin kaksi talvea. Joten edullisesti saatiin :)

  Meeri: Minä en ole uskaltanut antaa lasten hommaksi kun nuo uunit on jo vanhoja. Eikä niitä kyllä yhtään kiinnostakaan :D

  Ansku: Keväällä meilläkin tehdään ekat puut, mutta nyt pitäisi saada tuo jo yli vuoden seissyt kasa pois. Alunperin siinä oli puuta rekkakuormallinen mutta osa saatiin jo viime vuonna pois. On se teilläkin puuhaa vaikka vaan kattilaa lämmittää.

  äiti kuudelle: Reilu 20 on tosiaan jo lämmin. Tuttavien kerostalokämpissä tulee heti hiki kun lämmintä saattaa olla se 25 astetta. Tsemppiä sinnekin puu-urakkaan :)

  VastaaPoista
 8. Täällä meillä patterit lämpiää kaasukeskuslämmityksellä, silloin kun sitä raaskii pitää päällä. On muuten hirmuisen kallista puuhaa, ja luvassa on kaasunhinnan tuplaantuminen, talveksi tietty.. ja on povattu kylmää talvea taas. Joten aika usein mittari näyttää aika alhaisia lukemia lämmityksen helppoudesta huolimatta!
  Kaikissa huoneissa on aikoinaan ollut avotakat, mutta yksi niistä on enää käytössä. Sinne puuta hamstrataan mistä milloinkin saa, sillä eihän sekään ilmaista ole, jos kaiken joutuu ostamaan. Lisäksi heitetään hiiltä perään. Oikeasta takasta vaan tulee niin ihana lämpö.
  Mutta lapsena tuo puuliiterin täyttäminen ja polttopuiden hakeminen kuului ihan arkeen.

  Lapset täällä kauhisteli että joko on lunta! Meillä se kestää päivän tai pari talvessa, jos tuleekaan, ja sit kanssa kaikki pysähtyy, kun talvirenkaita ei ole. Ja kuka niitä nyt hankkiskaan parin päivän takia.

  t. Iiris

  VastaaPoista
 9. Voi apua, mikä lämmitysurakka teillä on!!! Meillä yksi varaava takka, jota sitäkin hoitelee mies :))

  VastaaPoista
 10. Iiris: Voin kyllä kuvitella kaasun hinnan, ja sen, ettei taloissa taida olla ihan samalaisia eriteitä kuin täällä...
  Viime yönä satoi meille ensilumi. Sulaa vaan ihan varmasti pois, pojilla oli kyllä hauskaa pihalla.

  Helena: Kyllähän mä niitä klapeja noihin uuneihin heittelen, mutta se liiteristä raijaaminen ei ole ihan lempipuuhia. Yritänkin tuoda aina niin ison kuorman kerralla kuin mahdollista. Joskus saa kiristettyä ja lahjottua lapset puun kantoon :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)