keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Kyläkoulun joulujuhla

Oikeammin pitäisi varmaan puhua kylän joulujuhlasta. Perinteisesti kyläkoulumme joulujuhla vietetään kylän seurantalolla ja sinne ovat kaikki kyläläiset tervetulleita. Kuten myös mummot, kummit yms. joita vanhemmat juhliin kutsuvat. Tilaa riittää. Tämän vuoden juhla oli tänään. Tässä kuopus ja eskarilainen poseeraavat juuri ennen juhliin lähtöä.
Juhlista ei kovin montaa julkaisukelpoista kuvaa ole, sillä aina on kuvissa muitakin kuin meidän lapset. Tässä kuitenkin ollaan arpoja ostamassa. Joulujuhlat ovat yksi tärkeimmistä tavoista hankkia vanhempainyhdistyksen kautta rahaa koululle. Yhdistys myy arpoja, pitää puffettia ja pientä myyntipöytää. Näistä kertyneillä varoilla lapset käyvät vuosittain konserteissa ja teatterissa. Lisäksi on hankittu urheiluvälineitä ja jopa uudet ompelukoneet koululle. Monta sellaista asiaa johon kunnan rahat eivät riitä. Oikean arvan valinta on tärkeää. Eskarilainen voittikin Kaapolle uuden lelun. Hyvin valittu arpa.

Kuopus voitti pienen koirarahapussin. Sekin oikein sopiva meidän finanssimiehelle. Aina pyörii kasa kolikoita kourassa ja niitä lasketaan ja pyöritellään edestakaisin. Arpojen ostamisen jälkeen alkoikin ohjelma ja keskityimme siihen. Tykkäsimme kovasti perinteisestä jouluevankeliumista ja tonttuleikeistä. Vitos- ja kutosluokkalaisten esittämä näytelmä oli huippu!


Ikävääkin kyläkoulullemme kuuluu. Sen olemassaolo on taas kerran uhattuna. Edellinen taistelu 109-vuotiaan kyläkoulumme puolesta käytiin vuonna 2005. Nyt on menossa seuraava taisto. Hevillä emme tästä idyllistämme ja kylän voimavarasta luovu! Kunta tekee taas kouluverkkoselvitystä ja yhtenä pohdintana on kyläkoulujen tulevaisuus ja se, saisiko niiden lakkauttamisella säästöjä. Tuskin, sillä kaikki koulumme oppilaat olisivat kuljetusoppilaita, ja jopa 25 kilometrin päästä. Kaiken lisäksi on selvinnyt, ettei kunnan taajamien kouluissa ole tyhjää tilaa. Mutta nyt juhlitaan joulu ja sitten jatketaan taistoja!


12 kommenttia:

 1. Kylläpä on komeita pieniä miehiä =)

  Toivottavasti saatte pitää oman koulun. En ymmärrä miksi kaikki pitäisi ahtaa isoihin kouluihin. Se on valitettavasti edessä meidän muksuilla,kun asutaan niin liki toria.

  VastaaPoista
 2. Ihanat pikkuherrat! Toivon todellakin, että saatte pitää idyllinne. Se kuulostaa niiiiin ihanalta!

  VastaaPoista
 3. Voih :o( Meidän Siljan kyläkoulu lakkautetaan kevään jälkeen :o( Adresseinkin siitä taisteltiin ja monasti käräjiä pidettiin, mutta ei kun ei :o(

  Koululaiset ahdetaan tähän kirkonkylään, josta homeongelma saatiin juuri korjattua. Korjaus tehtiin tosin vain osaan ja nämä kyläkoululaiset sitten kait sijoitettaisiin korjaamattomaan siipeen....

  Kiva kiva....

  Ei niistä säästöjä tule ! Kuljetus maksaa, opettajia on kuitenkin otettava lisää tähän kirkonkylälle yms. Silmänlumetta vain ja höpinää herra isoilta herroilta.

  Ikävää ja harmittavaa. Meillä päätös muuten tehtiin lastenoikeuksienpäivänä. Että näin meidän kylällä lasten oikeudet on sydämen asia....

  Muuten ihana kuva tuo eka pojista :o) Harmaahan on varsin jouluinen väri !

  VastaaPoista
 4. Miten sattuikaan tuo rahojen pyöritys.... Eikös se ole tapa isän puolelta??? Muistelen kertaa kun nurkassa laskettiin seteleitä ;D Siis tämä J herra?!

  VastaaPoista
 5. Koulujen lakkauttaminen on syvältä. Mutta sieltä on helppo ottaa, mistä ei hyökätä vastustamaan.

  VastaaPoista
 6. Äiti kuudelle: Harmillista :( Täälläkin silloin 2005 lakkautettiin naapurikylän koulu ja silloin omamme säästyi. taistelemme syllä edelleen säilymisen puolesta.

  Pirpana: Mistä lienee peritty, mutta hauska tapa :D Taisi se herra J niitä laskeskella aika useinkin.

  Shaoli: Näin on.

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti saatte pitää koulunne!
  Laittakaa adressi liikkelle ja mainostat sitä sitten täällä:)
  Otetaan varmasti osaa!

  VastaaPoista
 8. Niinu: Kiitos ideasta! Minä vain itse hiukan vierastan adresseja sillä niihin kunnan ei tarvitse ottaa mitään kantaa. Kun taas kuntalaisaloitteeseen täytyy vastata ja se täytyy käsitellä asiaa koskevassa lautakunnassa. Siihen riittää yhden kuntalaisen allekirjoitus. Kun allekirjoituksia on riittävästi, on asia otettava käsittelyyn kunnanhallitukseen. Tämän mahdollisuutta nyt pohditaan, kuntalaisaloitteen olen joskus aiemmin tehnytkin toisesta aiheesta.

  VastaaPoista
 9. Ihania poikia :) Tuollaisten kyläkoulujen lakkauttaminen pitäisi lailla kieltää!!!! Voimia ja sisua taisteluun, toivottavasti onnistutte! Ja hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 10. On kyllä niin komeita pikku miehiä, mua nauratti tuo "finanssimies";-).
  Todella suloinen parivaljakko ja kyllä on tyylikkäät vaatteet!

  On muuten todella mukava lukea teidän idyllistä siellä "kaukana".
  Kyllä sydämestä riipaisee ajatuskin että pienet kyläkoulut hävitettäisiin tästä harvaan asutusta maastamme. Ei tarvitse kuin lukea hesaria ja huomata kauhukseen, mitä menoa "suurtalous yksiköissä" tänä päivänä on..

  VastaaPoista
 11. Tina: kiitos :)

  Aamunkukka: Kyllä tuo sellainen finanssimies on. Oli ihan innoissaan kun sai kauluspaidan päälle! Siis onko se meidän poika???? Rahojaan, kolikoita, tosiaan laskee joka hetki ja kauhea paniikki jos rahapussi on hukassa :)

  VastaaPoista
 12. Tuo on tosi kurjaa. :(
  Meilläkin tämän meidän kylän ympäriltä lakkautettiin pari kyläkoulua ja nyt kaikki on tässä samassa. Tilanahtaus meinaa tulla monestikin vastaan, esim. joulujuhlat joutuuvat järjestämään kahdessä erässä siis samana iltana mutta eri aikaan.
  Kivaa, kun omat koululaiset on eri juhlissa, saa istua lähemmäs 3h että näkee molemmat juhlat..

  Ompas komeat juhlijat! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)