sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Varovainen kierros puutarhassa

Parin päivän vesisateet on otettu vastaan kahdella mielellä, puolesta ja vastaan. Puolestapuhuja vetoaa lumia sulattavaan vaikutukseen, vastustaja pelkää sulavan ja satavan veden muodostavan kasvien kannalta vahingollisia jääkenttiä ja lätäköitä. Olkoot kevät armollinen kasveille ja meille puutarhureille.

Lunta on paksu kerros. Vaan kyllä se hupenee. Rautapadasta ei näkynyt mitään viikko sitten. Saapa nähdä miten minttu talvehtii padassa, siirsin mintun pataan vasta viime kesänä.
Kasvihuoneen vierestä paljastui yllättäen maata. Kohtaan tippuu vedet kasvihuoneen katolta, osa menee kiven päälle ja osa maahan. Paljaan maan kohdalla kasvaa päivänliljoja, ehkä ne kestävät veden ja jään höykytyksen.
Tästä näystä olen erityisen iloinen ja tulen hehkuttamaan sitä vielä monta kertaa. Siskon keittiön pöydältä viety jouluruusu syötiin viime keväänä sentin tapille. Nyt älysin suojata jouluruusun vanhalla lankakorilla. Kun katsoo tarkasti, niin kasvin keskellä näkyy valkoista joka ei ole lunta. Se on kukan nuppu ja tiedän niitä olevan useampia tuolla lumen alla.
Siirrytään harmaassa säässä vanhalle kasvihuoneelle. Tuleva lavakaulusprojekti on vielä lumen alla, vain yksi kulma on paljaana. Herneverkot unohtuivat paikoilleen, keväällä ne on otettava pois sillä herneiden paikkaa pitää vaihtaa.
Kasvihuoneen vieressä kasvaa tuntematonta pientä maksaruohoa. Olen ostanut yhden taimen jota jaoin rohkeasti moneen palaan. Kivien kolot täyttyvät vähitellen.
Toisella puolella kasvaa ajuruohoa. Sekin näyttää selviävän talvesta ja täyttävän ahkerasti kivien kolot. Olen joskus kylvänyt ajuruohon siemeniä, mutta taitaa valmiit taimet selvitä parhaiten. Tähänkin olen ostanut vain yhden taimen.
Jäätä näkyvissä. Nyt hiukan pelottaa renkaassa kasvavien laukkojen puolesta. Ruohosipuli on kestävä, mutta ei sekään ihan mitä vaan kestä. Ohotanlaukasta en osaa sanoa, toivottavasti en menetä niitä. Jos laukat eivät tuossa kestä, tulee renkaasta kesällä yksivuotisten kasvien paikka eli todennäköisesti laitan siihen tuoksuherneet.

Täällä päin valtakuntaa on ensi viikolla talvilomaviikko. Itse en vietä lomaa, kevät on työssä kiireistä aikaa ja toivon voivani pitää pitkän pitkän kesäloman.


18 kommenttia:

 1. Siellä on ihan selkeästi jo lähes pälvipaikkoja! Toivottavasti lumi ei turmele jouluruusun nuppua ja ruskista terälehtiä! Kauniit maksaruoho- ja ajuruohopurot kivien välissä, vihreää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttaisiko se, että nuput ovat lehtien alla piilossa? Kunhan lumi sulaa, voisin heittää tuohon jonkun kankaan päälle. Ajuruohosta olen iloinen, se on kaunis kaksivärinen.

   Poista
  2. Kirjoitinkin jo yhden kommentin, mutta se taisi mennä bittiavaruuteen eli jotkut suojaavat kasvin ruukulla, ämpärillä, kuvulla tai jollain vastaavalla, ettei lumi tärvele kukintaa tai kauriit syö versoja. Omia jouluruusujani ei koskaan peitä ja suurin kasvusto eli noin neliömetrin kokoinen alue (vanha helleborus niger) on hyvin aurinkoisessa paikassa, sitä en peitä koskaan, ahavasta se ei ole milloinkaan kärsinyt, kukissa vain lumivauriota joka näkyy avautuvissa kukissa ruskeina alueina.

   Poista
 2. Todella lupaavaa löytää jouluruusun nuppuja, olisi jälleen hienoa nähdä kuvia kukkivasta jouluruususta. Kiva, että maksaruoho ja ajoruoho ovat jo innokkaina kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on lupaavaa. Kaikki muut jouluruusut ovat paksun lumipeitteen alla, niitä en näe vielä kuukauteen. Kasvihuoneen päätyyn ei kerry lunta, se on myös vaaranpaikka kun ajuruoho ja maksaruoho ovat ilman lumen tuomaa suojaa.

   Poista
 3. Siellä on jo maata näkyvissä! No, on kyllä meilläkin, mutta täällä on myös monessa kohtaa jo se paksu jääkansi. Jouluruusut meillä ovat vielä hangen alla toistaiseksi. Täytyy muistaa laittaa kori niiden päälle heti, kun tulevat näkyviin. Täytyy ensinnäkin varjostaa, ettei aurinko polta lehtiä ja suojata muuten, kun meilläkin hengailee niitä kauriita pihassa. Saisivat kyllä pysyä metsässä, mokomat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vähän, muualla on vielä kymmenien senttimetrien hanki. Hyvä tietää varjostus, muut jouluruusuni kasvavat vähemmän aurinkoisissa paikoissa.

   Poista
 4. Maata näkyvissä! Ai, miten lupaavaa se on. Meillä tosin kestää tovin, jos toisen, kauemmin :D

  VastaaPoista
 5. Ja lisäksi vielä: Sinulle on haaste blogissani :) https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2024/02/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html

  VastaaPoista
 6. Sieltä se puutarha vähitellen paljastuu. Jouluruusun nuppu jo mikä luo toivoa, että vielä nuo hanget selätetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppu tuo suurta toivoa tämän ikuisen talven sisälle.

   Poista
 7. Sade ja plussakelit ovat tehneet ainakin meillä Porissa valtavia haittoja teiden kunnolle. Puutarhassani on vielä niin paljon lunta, että sade ja lämpö on vasta sulatellut lumia. Uskon, että maaperä on niin hyvässä kunnossa jo, että vaurioita ei synny kasvimaihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonossa kunnossa on tiet täälläkin. Kieli keskellä suuta saa ajaa töihin. Syksyllä ei jäänyt maa liian märäksi, se on yleensä hyvä merkki.

   Poista
 8. Siellä on jo selvästi kevättä ilmassa. Toivottavasti ei tule niitä paksuja jäätiköitä kasvien ja tiellä liikkujien kiusaksi. Meillä ei ole satanut kovin rankasti vettä, vaan lumi on saanut sulaa kevyen tuulen ja plussakelin voimalla hissun kissun. Se on ihan hyvä vauhti tähän hetkeen. Vielä hankien vajumista ei oikein erota, mutta eiköhän sen sitten huomaa paremmin, kun lähestytään puolta metriä ja talventörröttäjiä alkaa ilmestyä esiin.
  Tuo betonirengas olisi ehkä kannattanut täyttää syksyllä reunoja myöten täyteen ja vaikka keskeltä pikkuisen koholle, niin siihen ei olisi kertynyt jäätä. Toivottavasti laukat kuitenkin selviävät. Itselläni on myös pari pientä betonirengasta kasvatusalustana ja tässä tuota sinun kuvaasi katsellessa tuli vasta mieleen, että eipä tullut minullakaan täytettyä niitä syksyllä kukkuroilleen. Jälkiviisaus on paras viisaus :D

  VastaaPoista
 9. Lupaavalta näyttää, kun alkaa paljastua maa ja jouluruusun sinnikäs kasvu! Toivotaan, ettei meitä takatalvi ja pakkaset koettele! Maanpeitekasvit näyttävät ihanilta kivien koloissa!

  VastaaPoista
 10. Kyllä se sieltä taas tulee🌱

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)