sunnuntai 4. helmikuuta 2024

#suuntana omavaraisuus, helmikuu 2024, vinkkejä omasta (puutarha)elämästä

Helmikuun 2024 postauksen aiheena oli oman elämän vinkit, kokemukset ja neuvot omavaraisemmasta elämästä.  Tässä muutamia minun vinkkejäni puutarhan näkökulmasta. Osa niistä on voinut tulla mainituksi aikaisemminkin, mutta pieni kertaus ei taida haitata.

Maustekurkkuja voi tehdä myös kasvihuonekurkuista ja pitkin vuotta. Menneellä viikolla oli kaupassa hyvä kurkkutarjous, johon tartuin kiinni juuri sopivaan aikaan. Viime syksynä tehtyjä maustekurkkuja oli enää kaksi tölkkiä jäljellä. Näiden itsetehtyjen maustekurkkujen hinnaksi tuli noin euron tölkki. Sähkölle ei tullut hintaa kun tein puuhellalla ja poltin siinä isännänhuoneen katosta poistettua puutavaraa.  Tuli edullisempia ja paljon paremman makuisia kuin valmiit kaupan maustekurkut.
Jos hallussasi on reilusti käypää varastotilaa, säilö mitä ihmeellisempiä asioita ja esineitä. Kaikelle mahdolliselle ja mahdottomalle löytyy käyttöä puutarhaharrastuksen myötä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin astella omaan varastoon ja hakea tarvittava asia sieltä, kun vaihtoehtona on kauppaan lähtö ja hankkia asia rahalla.
Kun keittiökompostorisi tuottaa hyvää tavaraa, älä tuhlaa aikaa ja energiaa jälkikompostoimalla sitä. Sen sijaan laita kompostorin tuotos kasvimaalle, suoraan taimien juurelle tai hyödynnä se kasvihuoneessa. Niin minäkin teen ja on toiminut niin kauan kuin kompostori on meillä ollut.
Kasvata vain niitä syötäviä kasveja joita teillä syödään. Jos et tykkää syödä sipulia, niin älä kasvata sipulia. Jos et tykkää viinimarjoista, niin hävitä (anna puskat eteenpäin) ne ja laita tilalle vaikka vadelmaa jos pidät siitä. Ei ole olemassa yhtään sellaista kasvia joka pitäisi olla kaikissa puutarhoissa. Meillä on hävitetty suuri määrä mustaa viinimarjaa. Tosin on myös istutettu, mutta määrä on nyt sellainen, että sato tulee syödyksi. Karhunvattua saisi olla enemmänkin, mutta uskokaa tai älkää, ei ole tilaa puutarhassa.
Kun perustat kasvimaata, tee muutama ensimmäinen vuosi rankkaa työtä ja kitke kasvimaa säännöllisesti kunnolla. Työ palkitaan myöhempinä vuosina jos vielä kitkennän lisäksi käytät katteita.  Kuvan vaiheessa kasvimaani on kitketty kaksi kertaa kauden aikana. Yleensä kitken vielä kolmannen kerran, mutta enempää ei tarvita kun alkuvuosien työ on tehty kunnolla.
Älä haksahda mainosten ylistyslauseisiin. Esikasvatukseen et tarvitse kaupan hienoimpia ja kalleimpia astioita ja laitteita. Ns. ilmaismateriaalilla pärjää pitkälle. Nekään eivät ole kertakäyttöisiä jos niin haluat, pese ja säilytä hyvin niin saat näistä monivuotiset ja kestävät astiat.
Rakenna kasvihuone, tai osta valmis. Et tule katumaan. Sitä voi hyödyntää esikasvatukseen, herkemmän viinirypäleen kasvattamiseen, sadon varmistamiseen tai vaikka kahvihuoneena. Materiaalien ei tarvitse olla suoraa, uutta tai täydellistä. Perustukset voi tehdä kevyesti harkoista ja halvoista betonilaatoista jos lasikehikko on kevyt. Tämän huoneen kustannukset ovat alle 200e kun ikkunat eivät maksaneet mitään.

Miksi turhaan kaivaa uutta perenna-aluetta kun vähemmälläkin voi päästä. Kuskaa alueelle puutarhakompostorin sisältö, ei ole väliä onko sisältö maatunutta vai ei. Sinne vaan, tulevan alueen pohjalle, ja reilusti, siis nurmikon tai mitä siinä nyt onkaan, sen päälle. Päälle vanhaa puuvillalakanaa, tai vaikka parit verhot. Sanomalehteä tai pahvia joka ei muuten kestä yhtään, joten suosittelen sanomalehteä. Päälle multaa, kuorikatetta, mitä nyt sattuu olemaan. Jos on kiire, istuta perennat heti. Jos on aikaa odotella, odota rauhassa vuosi tai kaksi. Saat maailman parhaan paikan perennoille, muhevan, lannoitetun ja rikkaruohottoman. Kutsutaan myös No dig-menetelmäksi.

Lopuksi sanoisin, tee puutarha oman näköisesi. Ei samanlainen kuin kauniissa instagram-kuvissa. Ota käyttöön ne vinkit joista tykkäät ja keksi omia. Puutarhassa ja omavaraisuudessa mielikuvitus on suotavaa, hyödynnä juuri niitä asoita jotka ovat sinulle tarpeellisia ja hyödyllisiä. Jos nämä vinkit eivät kolahda, se ei haittaa, jonkun toisen vinkit voi kolahtaa. Luota itseesi. Tiedät oman puutarhasi parhaiten.

Näitä omavaraisuuspostauksia luotsaavat Tsajut ja Korkeala. Päivitän muiden helmikuun postausten linkit myöhemmin sunnuntain aikana.

Linkit:

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/tavoitteena-taloudellinen-riippumattomuus?

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraisuustavoite-on-opettanut-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-nikseja-ja-kuulumisia

Apilan kukka https://apilankukka.fi/umpiointi/

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-2.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/02/mita-loytyy.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/02/toimiva-komposti-varmistaa-sadon.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-helmikuu.html

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-2/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18117

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/02/helmikuun-yhteispostaus.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-2-niksit.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelon-kiintopisteet

Purolan kyläkoulu https://purolankylakoulu1933.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-omavaraisuus-blogeissa.html

Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/02/vinkkeja-omavaraisempaan-elamaan.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2024-niksi-omavarisuuteen

Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisempaa-elamaa/

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/omavaraisempi-elama-riippumattomuus-ja-vapaus

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/








30 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä kertaus! Itseasiassa hyvin mun näköinen kirjoitus, sillä säilytän kaiken mahdollisen mille ajattelisin olevan käyttöä tulevaisuudessa. Siinä säästää pitkän pennin ja miten mukavaa se on kun idean iskiessä tiedät tarvikkeiden löytyvän omasta takaa =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta on jos myös edelliset sukupolvet ovat säilyttäneet kaiken😅 Ei vaan, ihan oikeasti löytyy kyllä hienoja aarteita ja käyttökelpoisia juttuja, toki myös kasapäin roskaa...

      Poista
    2. Niin minäkin säilytän, en ole minimalisti missään kohtaan. Maksimalisti ennemminkin.

      Poista
  2. Loistovinkit!
    Sinulla on tosi hyvä tuo uuden istutusalueen perustamismenetelmä ja olen alkanut ottaa siitä mallia.
    Heh, täälläkin on kaikkea mahdollista säilössä, no senkin takia erityisesti, että kauppaan ei edes pääse helpolla, kun kaupat ovat laivamatkan takana. Ajattelin tehdä olohuoneeseen vielä yhden kirjahyllyn, kun on kirjapinoja lattioilla. Siitä tuskin tulee samannäköinen kuin edellisistä, kun materiaali on mitä on, mutta pääasia, että on mistä tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisuus kirjahyllyssä ei haittaa. Isännänhuoneessa on kaikki huonekalut eri aikakautta mutta sopivat minusta silti hyvin yhteen. Yhdistävä tekijä on tumma puu. Tuo perustamismenetelmä on mahtava, tosin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

      Poista
  3. Olipa ihanan armollinen kirjoitus, varsinkin tuo lopetus siitä että tee sellaista mistä just itse tykkäät ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kaikkein kannattavinta, oppia tekemään juuri sitä mistä itse pitää.

      Poista
  4. Tuo on kyllä varmaan se paras ja oleellisin vinkki, ettei kasvata mitään mikä ei tuo iloa tai tule käytettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on, miksi kasvattaa turhaan hävikkiä kun voi käyttää resurssit sellaisen kasvattamiseen jonka voi hyödyntää.

      Poista
  5. Hyvin kirjoitettu. Hyvä huomio, että keinoja ja tapoja on monia ja jokaisen kannattaa löytää oma tiensä ja tapansa toimia. Toki on suositeltavaa lukea toisten kokemuksista ja hyödyntää asioita, jotka ovat toimivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksia ja vinkkejä on aina hyödyllistä lukea ja sen jälkeen napata ne jotka arvelee tai tietää itsellään toimiviksi. Ei ole oikeaa ja väärää keinoa, on vain erilaisia keinoja.

      Poista
  6. Laittaisitko reseptin, jolla säilöt kasvihuonekurkut. Sato tulee aina suurena yhdellä kerralla, eikä sitä pysty millään kuluttamaan. Naapuritkaan eivät syö riittävästi kurkkua.... Tuo kompostimassan jälkivarastointi on todellakin ihan turhaa ja jopa tyhmää. Heti vain käyttöön. Tuota No Dig-menetelmää olen käynyt opettamassa puutarhaseuroissa ja ollut todella hauska seurata, miten menetelmä on saanut tuulta ja kannattajia, työmäärä vähenee ja sato paranee, ilman lisäkustannuksia, siis Win-Win-Win.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvassa näkyy kurkkuaines jota käytän, siitä ohje jonka mukaan teen. Lisään vain valkosipulia, en mustaherukan lehtiä tms. Todella helppo ja yksinkertainen ohje. No dig-ohje on yksi parhaista oivalluksista puutarhassa.

      Poista
  7. Oikein hyvä ja armollinen kirjoitus ja tuo, että markkinamiehet kauppaavat vaikka minkälaisia juttuja esikasvatuksen ja kasvatuksenkin nimissä niin vähemmälläkin ja edullisemminkin pääsee ilman muuta! Samoilla mennään Kivipellossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassakin toimii markkinat ja markkinamiehet. Meille kaupataan ties mitä muka välttämätöntä, mutta oikeasti aniharvoin se on oikeasti tarpeellista.

      Poista
  8. Loistavia esimerkkejä siitä, miten voit säästää välineissä ja päästä helpommalla pihatöissä! Ihan samalla tavalla olen kerännyt erilaisia rasioita idätysastioiksi, taimipurkeiksi. Mahtava varasto erilaisia ruukkuja ym. ehkä joskus tarvittavaa materiaalia. Tästä voi moni ottaa oppia siitä, ettei aina tarvitse ostaa uutta. Kiitos Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minussa on vähän hamsterin vikaa... kaikenlaista tulee säilöttyä, mutta toistaiseksi yleensä on käyttöä löytynyt.

      Poista
  9. Näin juuri; itselle ja oman näköistä, ei instagramien tai markkinamiesten mielen mukaan. Voi kun olisikin noin hulppeat varastotilat säilytellä kaikenlaista aarretta ja kerätä sinne omaa "sekatavarakauppaa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navetta on hyvä sekatavarakauppa. Välillä olen sitä mieltä, että kerralla tyhjäksi ja kaiken tavaran hävitys, mutta sitten olen taas tyytyväinen, että on kaikenlaista säästössä.

      Poista
  10. Siivoan parhaillaan isoa varastoa, joka alunperin, kun ostin mökin, oli täynnä edellisten omistajien roinaa. Putki-TV:t yms on toimitettu jäteasemalle ja kaiken minkä voi hyödyntää, olen yrittänyt käyttää johonkin tarkoitukseen. Nyt tilaa alkaa olla niin, että saan kottikärryt, saavit ja muut isot tarvikkeet mahtumaan sisälle varastoon. Kiva kuulla, että en ole ainoa romunkerääjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ainut. Selkeät jätteet meillä on hävitetty mutta kaikki mahdollinen mikä voi mennä uusiokäyttöön on säästetty kun tilaa on. Voi perikuntaa sitten joskus :D

      Poista
  11. Joukossamme aiemmin blogannut Norjassa asuva omavaraistelija sanoi muistini mukaan säästäneensä yhden heikkosatoisen mustaviinimarjan sen erityisen maukkaiden lehtien vuoksi. Noista lehdistä hän teki herkullista juomaa. Osan asioista voi siis hyödyntää ihan omalla tavalla, eri tavalla kuin mitä on totuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mustaviinimarjaa voi hyödyntään noinkin. Minun pensaat olivat niin kituliaita, että sekin oli syy hankkiutua niistä eroon.

      Poista
  12. Vannon itse katteen nimiin, ikäväkseni siitä on vaan kova puute ollut viime vuosina. Sanomalehdellä pääsee kyllä vähemmällä, tai pahvia pitää olla todella paljon, ehkä sen kuvittelee olevan vahvempaa, kuin mitä se onkaan ja tulee laitettua liian vähän. Puutarhan pitää olla ehdottomasti oman näköinen, silloin siellä viihtyy ihan eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kate on hyvää. Ostin monta vuotta sitten olkipaalin ja sitä olkea riittää vielä ensi kesäksi, taisin maksaa 20€ kotiinkuljetettuna. Oman näköinen puutarha on paras.

      Poista
    2. Pari olkipaalia, sellaisia suurpaaleja olen myös saanut ostaa, ihan parhaita olis, kauhean kivasti lähti kerroksittain sopivia paloja, senkun levitellä! Taisivat olla samanhintaisiakin, kuin sinulla. Tahtoo vaan olla harvoin tarjolla, kun menee heillä omaan heppatalliin kaikki, niin ei jää ylimääräisiä.

      Poista
  13. Millä reseptillä säilöt kurkkuja.
    Siunailin juuri kaupassa, kun suomalainen kurkku maksoi liki kuusi euroa kiloklta.
    Oikein hyvää Runebergin päivää sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvassa näkyy pussi jonka ohjeella teen kurkut. Lisään vain valosipulia, jätän muut "ylimääräiset" pois. Kurkku on talvella kallista, Lidlissä on yleensä edullisempaa.

      Poista
  14. Omannäköinen puutarha, se on ehkä paras vinkki mitä voi antaa. Jokainen puutarha on omanlaisensa ja jokainen puutarha-harrastaja on omanlaisensa. Ideoita voi ottaa, mutta jos puutarha ei ole oman näköinen niin ei siellä viihdy.
    Ja se tarvikkeiden säästäminen ja varastoiminen on kätevää myös. Silloin on aina jotain mistä ottaa.

    VastaaPoista
  15. Ihana kasvimaa!
    Äitini haki aina Tampereen Tammelan torilta kasvihuonekurkkuja edullisesti ja säilöi niitä ihan vaan isoon ämpäriin pätkittynä. Kerrostalon kylmäkellarissa kävimme mukuloina haarukan kanssa kurkkuvarkaissa!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)