torstai 22. helmikuuta 2024

Kauden 2023 esikot

 Varoitus etukäteen, nyt tulee mahtava maratonpostaus viime kesän esikoista. Ne kukkivat runsaasti ja iloisen erilaisina. Moni oli yllätys sillä Barnhavenin esikoista en tiennyt etukäteen mistään minkä värisiä ne ovat. 

Tämän valkoisen olen kasvattanut Latviasta tuoduista siemenistä. Se kukkii keväällä ensimmäisenä ja syksyllä uudemman kerran viimeisenä. Kaverinaan kasvaa myös samoista siemenistä kasvatettuja liiloja ja pinkkejä esikoita.
Tämän liilan olen saanut yhden lapsen kummilta. Sitä on levitetty useampaan kohtaan puutarhassa ja eteenpäin. Tykkää jakamisesta. Sietää kuivuutta, nuupottaa lehtiään, mutta kun saa tipankin vettä, nousee virkeänä pystyyn. Ja sopii hyvin pinkin kiurunkannuksen kaveriksi.
Esikoista ei voi kertoa ilman tätä valkoista palloesikkoa jonka olen myös kasvattanut siemenestä. Kuin rykelmä lumipalloja keväisessä puutarhassa. Palloesikkoa minulla kasvaa myös liilana, tummempana ja vaaleampana, mutta ne eivät nyt päässeet kuviin.
Erään vanhan rouvan puutarhasta hankittu retroesikko on viihtynyt. Tuossa on yksi ainut taimi jaettuna ja ne ovat kasvaneet parissa vuodessa tuuheaksi kasvustoksi. Tykkään myös ärtsystä väristään.
Aivan ihana Barnhavenin mysteeriesikko. Kukat vaihtavat väriä vaaleankeltaisesta vaaleanpunaiseen. Herkkä kaunotar joka toivottavasti selviää tästäkin talvesta.
Kerrottu vaaleankeltainen on sekin kaunis, kuin sitruunasorbettia.
Kirkkaan pinkki oli aika myöhäinen, kuvat eivät siis ole kukkimisjärjestyksessä vaan siinä järjestyksessä missä löysin ne arkistojen kätköistä.
Tämä tummanpunainen on juhlava. Vieressä näkyy toinen valkoinen esikko sekä yksi kerrottu vaaleankeltainen. Barnahavenin taimissa taisi olla lähes jokainen erilainen, osa on istutettu ryhmiin ja lopputuloksena on erilaiset esikot vierekkäin.
Kukkakaupasta ostettu esikko on kukkinut jo monta vuotta. Siemenjälkeläisiä se ei ole tuottanut, ehkä niitäkin nähdään joskus.
Etelänkevätesikko on suosikkini. Kiitollinen kukkija ja leviää mukavasti. Minua ei haittaisi vaikka tätä olisi kaikkialla puutarhassa. On myös pölyttäjien suosikki.

Vielä yksi keltainen kerrottu esikko. Olin ihan varma, että kaikki mysteeriesikot ovat jotain kirkkaan keltaista. Eivät olleet ja kaikki keltaiset ovat kaikki tällaisia kauniin vaaleankeltaisia.
Liukuvärjätty kaunotar jossa persikkaista punerrusta keltaisen lisäksi.
Yksinkertaista kauneutta.
Tästä pinkistä esikosta en tullut ottaneeksi kuvia kuin tämän yhden. Sen olen ostanut tästä omalta kylältä. Leviää mukavan nopeasti ja tuntuu olevan hyvin kestävä hyvinkin erilaisissa kasvupaikoissa. Lisäski tykkään siitä mikä väripilkku se on keväisessä puutarhassa. Kukinta kestää yleensä viikkoja
Tämän esikon kukat ovat todella pienet, sellaiset vanhanajan pennin kokoiset. Oikea miniesikko jonka kukat ovat kuin napit.
Kesän kaunein esikko oli tämä yllä oleva. Barnhavenin siemenistä sekin.

Suurin osa esikoista on esitelty jo viime kesänä, mutta kivahan niitä on katsella kun ulkona on lumen valtakunta. Jännityksellä odotan monta tapaan keväämmällä uudestaan, toivottavasti nämä kaikki.24 kommenttia:

 1. Ai että, esikoita on kyllä vaikka minkälaisia, ja ihania kevään sulostuttajia kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellisia sulostuttajia. 2-3 kuukautta pitää odottaa ja sitten esikoiden ihanuus on taas täällä.

   Poista

 2. Vau, mikä upea esikkoelämys! On todella ihailtavaa nähdä, kuinka olet omistautunut näiden keväisten kaunottarien kasvattamiselle ja keräilylle.

  VastaaPoista
 3. Aivan törkeen ihania! Nyt alkoi kiinnostaa tuo Barnhaven. Pitääpäs ottaa selvää😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin siemenet sieltä pari vuotta sitten tähän aikaan vuodesta. Kovin oli valikoima suppeaa ja loppuunmyytyä, mutta paljon sain silti ostettua. Eikä näiden hinta ollut paha jos vertaan valmiiden taimien hintaan.

   Poista
 4. Jestas miten paljon ja ihania esikoita . Minä katselen mielelläni vaikka useampiakin kertoja näitä kaunottaria . Uusinta kierros kun kukkivat . Pitää minunkin yrittää hankkia joitakin uusia yksilöitä . Esikot on terveitä ja kukkivat takuu varmasti keväällä ja leviävätkin mukavasti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Viihtyessään esikot ovat helppoja, terveitä ja kauniita.

   Poista
 5. Ihania ovat! Etelänkevätesikko on minunkin yksi suosikkini.

  VastaaPoista
 6. Ihania esikoita,upeat värit ja ovat selvästi oikealla paikalla kasvamassa kun ovat noin runsaita. Itse yritin viime keväänä kasvattaa esikoita siemenestä mutta vain muutama iti. Jätin osan siemenistä pusseihin ja uusi yritys loppukesällä. Yllätys oli kun suurin osa lajukkeista iti hyvin. Niitä istuttelin syksyllä eri paikkoihin ja nyt jännityksellä odotan että ovatko kuolleet jään alle . Sitä on taas täällä Turun seudulla melko paljon. Jos on kelloköynnöksen sielunelämä arvoitus niin yllätys oli esikoidenkin osalta.
  Hyvää kevään odotusta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, minulla on yksi pussi esikon siemeniä jäljellä, taidankin kylvää ne vasta loppukesästä. Tai jos jaan puoliksi ja toisen erän kylvän hyvin myöhään keväällä. Jäätä pelkään minäkin, se on varma kuolema esikoille jos jään alle joutuvat.

   Poista
 7. Aivan ihanat ja upean väriset esikot.

  VastaaPoista
 8. Voi että, miten ihania! Toivottavasti tapaat nämä kaikki keväällä ja siementaimia vielä päälle.
  Olen positiivisesti kade näistä, minulla kun eivät useimmat esikot viihdy. Palloesikotkin ovat järjestään kuolleet parissa vuodessa. Onneksi kevät- ja etelänkevätesikko viihtyvät. Olen samaa mieltä, etelänkevätesikko on todella kaunis, raikas ja ilmava, siro.
  Parin ihanan esikon lehtiruusukkeita olen nähnyt tässä talven mittaan aina lumettomina jaksoina, toivon, että ne jaksavat sinnitellä kevääseen. Useimmat esikot ovat kyllä kuolleet juuri siinä kevään alussa jostain syystä, jos ovatkin olleet siihen asti elossa. En uskalla toivoa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tapaan kaikki kaunottaret uudelleen keväällä. Minulla on kuolleet kaikki kaupan palloesikot, mutta its esiemenestä kasvatetut ovat menestyneet. Poikkeuksen tekee yksi aikoinaan Prismasta ostettu liila palloesikko, se on tehnyt poikasiakin.
   Hyvin kuvattu etelänkevätesikkoa, se on juuri tuota.
   Jääkantta jännään, se on hyvinkin mahdollista täälläkin tämän lumen ja vesisateen vaikutuksesta.

   Poista
 9. Oi, miten ihana esikkomaratoni! Herkkuja toinen toisensa jälkeen. Tuo vaaleanpunainen mysteeriesikko muistuttaa minusta omenankukkaa. Toivottavasti kaikki nousevat kevään tullen ilahduttamaan sinua - ja kuvien myötä myös meitä.

  VastaaPoista
 10. Melkein henki salpaantui, kun katselin esikoittesi upeaa kukintaa ja huikeaa värimaailmaa - ihania! Toivottavasti talvi on ollut niille armollinen!

  VastaaPoista
 11. Kirjoitinkin tuolla jo esikoiden sielunelämästä..tässä yksi vinkki....palloesikot jo melkein hävisivät kunnes hoksasin että keväällä kun ovat tuleentuneet leikkaan kukkavarret ja huiskin siemeniä sinne tänne. Aina jostain tupsahtaa joku esikontaimi niin eivät pääse kokonaan häviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän levittää siemeniä mutta heikosti itävät luonnostaan.

   Poista
 12. Ihan pisti nieleksimään tämän kauneuden edessä. Ihanaa kun kevät tulee.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 13. Ihanat esikot! Alkupuolella tuo vaaleankellertävästä vaaleanpunaiseen vaihtuva ja sen alapuolella herkkä vaaleankeltainen söpöläinen ovat kerrassaan hurmaavia.

  VastaaPoista
 14. Sinulla kerrassaan valtava esikkokokoelma! Kauniilta näyttävät kyllä puutarhassasi. Arvostan myös kovasti, että olet itse kylvänyt monet näistä 😍

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)