Tämän kerran aihe olikin vaikea. Meillä ei pidennetä satokautta syksyyn vaan toivotaan satokauden olevan mahdollisimman nopeasti. Kaikkea pyritään kasvattamaan, niin, että sato syödään heti tai säilötään esim. pakastamalla. Parasta jos sato kypsyisi kesäloman aikana, sillä silloin on aikaa käsitellä satoa ja jatkojalostaa sitä talven varalle.
Jos satokautta haluaa pidentää, suosittelen kuukausimansikan kasvatusta. Saa kivasti koko kasvukauden aamujogurttiin marjoja omasta puutarhasta. Muuten mansikkasato on tänä vuonna tosi pientä, uusin osan taimista ja kuivuus kiusaa kastelusta huolimatta.Kasvuhuoneesta ei saada vielä tomaattia eikä paprikaa, sato on selvästi myöhässä tänä vuonna.
Kurkkuja on syöty juhannuksesta saakka ja jaettu tyttären perheeseen. Nyt kerään satoa ja keitän kohta ensimmäiset maustekurkut. Siinäpä hyvä vinkki, maustekurkut onnistuvat hyvin myös kasvihuonekurkusta. Teen aina n. 2kg erissä josta tulee 5-6 purkillista maustekurkkuja. Ostan valmiin pussin jossa kaikki tarvittavat ainekset mukana, en lisää kuin valkosipulia.
Takanurkan viiniköynnös 'Rusbol' selvisi ensimmäisestä talvestaan ja siinä on jo raakileita, toivottavasti päästään maistamaan satoa. Köynnöksen pitäisi tehdä siemenettömiä viinirypäleitä.
Katselin tänään, että valkosipuleista pitää poistaa kukkakiepit. Viime vuonna kokeilin kieppien kuivattamista ja tein niistä kuivatuksen jälkeen valkosipulisuolaa. Pieni purkki tuli ja se meni hetkessä. Suosittelen kokeilemaan. Toinen hyvä tapa säilöä kieppejä talven varalle on pilkkoa ne ihan pieneksi silpuksi ja pakastaa, käytin silppua koko talven pataruokien mausteena.
Alla linkit muiden heinäkuun postauksiin. Postauksia luotsaavat tuttuun tapaan Tsajut ja Korkeala.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2023/
Kasvuvyöhyke 2
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/06/satokausi-vai-satoisa-kausi.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-heinakuu-2023.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/07/heinakuussa-lisakylvoja-kasvimaalle.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/07/suuntanaomavaraisuus-heinakuu-2023.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-7/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-7.html
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/07/unelmana-omavaraisempi-elama-satokauden.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/07/03/heinakuu-23-satokauden-kuulumiset-ja-lannoitukset/
En ole kuullutkaan, että joku olisi kuivattanut skeippejä (kieppi on sille ihan hyvä nimi, minulle vain on vakiintunut jo tuo skeippi). Kiva kuulla, että sekin onnistuu. Sen sijaan pakastusta olemme kokeilleet, ja niistä ei minusta tullut hyviä. Me säilömme ne purkkiin erilaisina säilykkeinä (blogista löytyy kehittämiämme reseptejä, jos kiinnostaa). Tuoreena tietysti syödään niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi grillattuna ja suoraan salaatissa, mutta nytkin odottaa noin 8 kiloa skeippejä säilykkeeksi tekoa (osa vielä kasvimaalla katkomattomana).
VastaaPoistaKokeilin kuivatusta vime vuonan ja se onnistui hyvin. Nyt on nippu kieppejä kuivumassa uutta erää varten. Pilkon pakastimeen menevät millin silpuksi, meillä meni pataruokien mausteena, meillä taas ei oikein mene tölkkisäilykkeet paitsi maustekurkut. Niitä meneekin sitten melkein tölkki viikossa. 8 kiloa on hurja määrä!
PoistaOlemme samoilla linjoilla säilömisen suhteen . Syömme paljon tuoreeltaan ja loput yritämme jatkojalostaa mahdollisemman nopeasti . Emme säilö perunaa kellariin koska syömme talvella paljon erilaisia kasviksia ja perunaa vähemmin . Jos sato viivästyy niin meidän pitää mennä anoppia auttamaan miehen loman ajalla osa marjoista voi jäädä jopa keräämättä .
VastaaPoistaPerunaa on meillä vain sen verran mitä syksyllä syödään, sama koskee muitakin juureksia. Herneitä ja porkkanaa pakastan jonkun verran. Tänä vuonna näyttää tulevan huono vuosi herukoille, saapa nähdä paljonko niitä saa talteen.
PoistaSama täällä, kasvihuonesato on myöhässä. Tomskut vasta kukkivat, kuten mukakoisotkin ja kurkut ovat kasvattaneet vain kasvin kokoa. On siellä pieniä kurkun alkujakin, mutta vielä ei päästä satoa syömään :)
VastaaPoistaOn selkeästi myöhässä, kaikissa tomaateissa ei ole vielä edes raakileita. Kurkkua syödään ahkerasti. Tomaatit olivat ajoissa laitettu mutta kylmä kevät viivästytti kasvua.
PoistaKyllä helapotti. Luulin että olisin ainut, millei oo viälä punaasia tomaattia. Istutinki ne vasta juhannuksena kasvarihin, joten paliua ei tartte orottaakkaa. Mäki oon huano säilönnäs. Pakastamine o tiätysti helappua, mutta muu jääki sitte helaposti tekemätä. Kattoo ny, josko kurkkuja tulis säilöttäväksi asti. Sitäkää koskaa teheny.
VastaaPoistaEi yhtään punaista tomaattia, kaikissa ei edes raakileita. On paljonkin myöhässä. Kurkkuja opettelin säilömään, ei ole vaikeaa ja meillä menee maustekurkkua jopa tölkki viikossa.
PoistaKiitos skeippien kuivatusvinkistä! Olen tehnyt niistä pestoa ja säilönyt etikkaliemeen.
VastaaPoistaHitaasti kuivuvat mutta kuivuvat kuitenkin, uunissa voisi kokeilla jos tulee oikein halpaa sähköä.
PoistaOnko sinun mielestä mitä eroa säilykekurkuissa, jos tekee kasvihuonekurkusta? Rakenne lienee pehmeämpi. Nyt olisi kaupassa kurkut edullisia ja itsetehdyt säilykekurkut tekisivät kyllä kauppansa.
VastaaPoistaMinusta ei ole merkittävää eroa, talvella tein jopa kaupan kasvihuonekurkuista kun olivat vain 0,99e/kg. Meillä tykätään todella ohuista siivuista, kaupan maustekurkuissa on liian paksuja.
Poista