perjantai 14. heinäkuuta 2023

Rentoutumista, retki ja remonttia

Siinäpä sitä on tämän viikon touhut. Avoimien Puutarhojen jälkeen en ole tehnyt puutarhassa mitään muuta kuin kastellut kasvihuonetta ja kerännyt kurkkuja. Keskiviikkona lähdin käymään siskolla josta teimme retken Kuopioon ja Valamoon. Maanantaina aloitimme isännänhuoneen remontin ja  siitä on tulossa oma postauksensa kunhan ehdin. On nähkääs ollut vähän kiirettä näin lomalla.

Kasvimaan pioniunikot ovat poksahtaneet kukkaan pienen reissuni aikana.
Pioniunikoita on pieni pelto sillä en raaskinut kitkeä yhtään taimea pois kasvimaalta. Jossain tuolla välissä ovat herneet ja lehtikaalin taimet.
Tummempi pinkki teema löytyy uuden kasvihuoneen vierestä. Liljat olen ostanut Lidlistä ja voin todella suositella niitä. Ne myydään syksyllä kuuden kappaleen paketissa melkein kukkivana. Todella kaunis väri ja mukavan matala lilja joka näyttää kestävän hyvin savimaata. Tänä vuonna aurinko on haalistanut voimakkaasti liljojen väriä, oikeasti on tummempi. Maksaruohon olen nyppäissyt arboretumista jossa sitä kasvaa enemmänkin. Tykkään tämän väristä todella paljon.
Koreanneilikka on mielestäni sellainen joka ei talvehdi, mutta niin vain useampi taimi talvehti ja aloittelee kukintaansa. Värit ovat aika ärtsyt, mutta perhoset tuntuvat tykkäävän. Tällä kertaa ei tullut yhtään perhosta kuvaan, eivät vielä ole löytäneet neilikoita.
Nämä matalat punaiset liljat on siirretty vähän matkan päästä, toiselta puolelta kasvihuoneen aluetta. Olivat jotain muuta kuin mitä ostin, mutta tällä kertaa se oli vain hyvä, sain kauniimmat ja paremmat liljat kuin ne mitä luulin hankkineeni. Olen siis erittäin tyytyväinen tähän "virheeseen". Maksaruoho on ällistyttävä. Ostin sitä viime syksynä yhden taimen Mustilan taimipäivästä. Toin taimen kotiin ja jaoin sen tähän kolmeen osaan. Olin ihan varma keväällä, että kuollut on. Eipä ollut vaan lähti siitä ajatuksenaan valloittaa koko maailma. Enpä ole toista yhtä voimakkaasti kasvavaa maksaruohoa tavannut. Onko se sitten hyvä vain huono asia, en osaa vielä sanoa. Toistaiseksi olen pitänyt tästä maksaruohosta nimeltä sedum ochroleucum 'Red Wiggle'.
Tuoksuherneet eivät ole ihan yhtä muhkeat kuin viime kesänä mutta kyllä nytkin kokoa löytyy. Kituivat silloin kesäkuun kuivuuden aikaan, nyt tuntuvat kasvavan vielä kun on ollut enemmän vettä saatavilla. Tähän tuli näköjään enemmän tummaa tuoksuhernettä kuin kirjavaa. Se on aina mistä sattuu ottamaan siemeniä talteen, en merkitse näitä langoilla tai muilla vastaavilla konsteilla.

Nyt taidan mennä muiden blogien pariin ennen saunaan lähtöä.


11 kommenttia:

 1. Todella ihanaa kukintaa. Pioniunikkopelto on aivan valtavan kaunis. Ei ihme, ettet raaskinut tehdä harvennusta.
  Välillä on ihan hyvä rentoutua ja retkeillä.
  Aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikkopelto taitaa tulla ensikin kesänä jos nuo kaikki siementävät. Osan siemenistä kerään talteen. Pieni hetki pois kotoa tekee hyvää.

   Poista
 2. Ihanat pioniunikot 😍 upeita värejä ja kukintaa. Rentoudu nyt hyvällä omalla tunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikot nyt ovat pelkästään ihania. Ja samoin muutkin kukat. Huomenna ehkä otan rauhallisesti, sitten voisin alkaa tehdä arboretumin kanttaus- ja kitkentäkierrosta.

   Poista
 3. Minun pioniunikoista taitaa vain yhdestä tulla noin suuri ja kerrottu. Ja se yksilö kasvaa suoraan kivituhkassa. Kukkapenkeissä ne jäivät yksinkertaisiksi tai puolikerrotuiksi. Siinä on kasvi, jota en ymmärrä. Saan sitten siitä yhdestä yksilöstä siemenet talteen.

  Hienoja väriyhdistelmiä sinulla liljoista ja niiden kavereista. Mukavaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä, kuulostaa siltä, että sielläkin on melkoiset savotat meneillään!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kukkaloistoa! Ei sinun varmasti tarvitse Avoimien jälkeen tehdä puutarhatöitä, sait kaiken niin hyvään järjestykseen ennen sitä. Tsemppiä kaikkeen touhuun!

  VastaaPoista
 6. Hempeän ihana pioniunikkopelto! Kuka tuollaisia raaskisi kitkeä, eikä varmaan tarvitse ensi kesänäkään miettiä, mihin kylväisi vaaleanpunaisia palleroita.
  Hieno on tuo viininpunainen maksaruohokin. Sinulla on ilmeisesti aika tuhti multakerros niiden kasvupaikalla? Minun pitäisi keksiä kuivaan paikkaan sopivia matalia kasveja. Maksaruohot lienevät hyvä vaihtoehto.
  Sinulla noita projekteja riittää, sisällä ja ulkona. Kesällä on siinä mielessä hyvä tehdä sisäremonttia, kun ovia ja ikkunoita voi pitää auki. Ja aikaakin on enemmän, kun lomalla voi aloittaa heti aamusta.

  VastaaPoista
 7. Avoimien jälkeen onkin lupa vähän hengähtää puutarhatöistä. Tuo pioniunikkopelto on oikein hurmaava. En varmaan olisi itsekään raskinut noita kitkeä. Tässä postauksessa olikin paljon hienoja punaisen sävyjä: liljat, maksaruohot ja tummat tuoksuherneet.
  Tsemppiä rempan kanssa ja hyvää loman jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Aivan ihanat färit, nii piooniunikoos ku lilijooski ja kaikis muiski.

  VastaaPoista
 9. Upea pioniunikkomeri! Eihän tuollaisia raaski kitkeä pois.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)