perjantai 21. heinäkuuta 2023

Luova tauko puutarhaan

 Puutarhatöiden suhteen on menossa pieni tauko, ihan vain polven takia jota kiusaa nivelrikko taas normaalia enemmän. Ja toinen syy on tämä kuivuus, meillä ei ole taaskaan satanut hetkeen ellei lasketa yhtä milloin tai kahden sadetta mukaan. Ei kasva edes rikkaruohot niin ei tarvitse kitkeä. Muutamia siirtoja ehdin aloitella ennen polvivaivan pahenemista, mutta nekin saavat odotella viimeistelyä sateita, en halua käyttää aikaani ja voimia ylenpalttiseen kasteluun omasta kaivosta huolimatta.

Uuden hortesiapuutarhan ja metsän rajasta tuli oikein kaunis ja sopusuhtainen. Tulevaisuudessa maa on tuosta mullalla, nyt siinä on kate sanomalehden päällä jotta alla kasvavat rikat kuolevat omia aikojaan pois. Lisää kasveja mahtuu, mutta katteen ansiosta voin hankkia niitä pikkuhiljaa harkitusti tai näin harhaisesti kuvittelen. Kun pääsen taimimyymälään tai löydän aletaimia, niin kaikki harkinta ja suunnittelu unohtuu sen sileän tien.
Hortensiaputarhan valkotäpläimikät voivat erinomaisen hyvin. Toista on luumulehdossa jossa on aivan liian aurinkoista ja paahtavaa valkotäpläimikälle. Harkinnassa on siirtää  kaikki taimet sieltä pois tänne hortensiapuutarhaan. Polun toiselle puolelle voisi tehdä tasaisemman rivistön.
Ihana nimetön laukkani kukkii sittenkin vaikka aluksi näytti ettei yhtään kukkavanaa ole nousemassa. Siementaimia saisi tulla jotta saan tätä levitettyä.
Tänä vuonna en löytänyt kuin kaksi jättikarhnputken angelica gigas taimia. Molemmat tai ainakin tämä suurempi yksilö kukkii tänä vuonna. Koko on todellakin jätti, korkeutta alkaa olla puolitoista metriä. Yritän muistaa kerätä osan siemenistä talteen esikasvatusta varten, siemenet näyttävän itävän meillä heikosti luonnollista tietä.
Tänä vuonna on ollut maltillinen liljakukkojen vuosi. Tarkistan silti liljat päivittäin. Kukkoja en ole nähnyt mutta munoa ja toukkia on löytynyt. Listin ne heti pois niin uusi liljakukkojen sukupolvi ei pääse kasvamaan.
Tästä kasvista kuulette vielä lisää kunhan sitä alkaa kukkia enemmän tämän yksittäisen kukan kaveriksi. Kyseessä on scabiosa atropurpurea 'Cherry Red' koreatörmäkukka joka on kesäkukka eli todennäköisesti ei talvehdi. Väri on kuitenkin sen verran upea, että olen valmis esikasvattamaan tätä toistekin. Uskoisin tämän olevan myös pölyttäjien mieleinen. 

Puutarhaisaa viikonloppua kaikille.


11 kommenttia:

 1. Nivelrikkoa minäkin poden polvissa on niin paha että en voi olla polvillani yhtään .Sormet ja molemmat ranteet ja lonkat on myös nivelrikkoiset ja kyllä ne välillä häiritsee tosissaan töitä . Kivan näköistä on tulossa hortensia puutarhaan . Minulla on myös kahdessa paikassa imikkää ja auringossa on paljon huonomman näköisiä vaaleampia . Sinulla viihtyy ne todella hyvin tossa varjoisemmassa paikassa. Pitää minunkin siirtää niitä vielä johonkin kun aikaa löytyisi . Meillä on nyt satanut reilusti ja se on hyvä jos ei sitten jatkuvalla syötöllä ala tulemaan . Törmäkukkasi on kyllä upean värinen siitä kuulee mielellään lisää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi olla minäkään enää polvillani, en edes pehmeässä maassa. Keväällä oli polvi pahana ja silloin todettiin nivelrikko, on myös ranteissa ja sormissa ja epäilen, että on myös lonkassa. Nyt meni taas pahaksi enkä edes tiedä mistä, olen ottanut remontissa ja puutarhassa hyvin rauhallisesti.
   Valkotäpläimikkä on selvästi enemmän varjon kuin auringon kasvi.

   Poista
 2. Hortensiapuutarhan näkymä on tosi kiva, alue on jo nyt mukava ja miten kaunis siitä tuleekaan kun kasvit kasvavat. Kurja, että polvi vihoittelee, onneksi nyt on hyvä pitää taukoa puutarhassa. Meilläkään ei ole tullut vettä pariin viikkoa kaikista ennusteista huolimatta.
  Olen miettinyt ihan samoin siirrettävien ja jaettavien kasvien kanssa eli parempi odottaa kosteutta, kuin kantaa selkä vääränä vettä. Minulla riittää edelleen kasteltavaa tähän mennessä istutettujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nivelrikko on kurja vaiva, se todettiin keväällä polvissa kun vasen polvi kipeytyi, polvi on ollut siitä asti milloin parempi ja milloin huonompi, nyt paheni taas oikein kunnolla. Tänään saatiin yli 5mm vettä, kyllä tuli tarpeeseen.

   Poista
 3. Harmi jos fyysiset rajoitteet tulevat puutarhaharrastuksen tielle. Onneksi iso osa harrastusta on myös ihan vaan rauhassa kierrellä ja ihastella aikaansaannoksia. Toivottavasti polvi taas pian kestää puuhastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on iso harmi, onneksi sormien ja ranteiden nivelrikko on ollut kesällä rauhallinen. Puutarhassa riittää rauhallistakin puuhattavaa, keräsin marjoja jakkaran kanssa niin ei käynyt polviin. Mansikkamaalle meno jäi tänä vuonna, se harmittaa, nyt on ostettava valmiit marjat.

   Poista
 4. Voisikohan olla vaarinlaukka tuo sinun nimetön laukkasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko? Onko vaarinlaukassa tuollaiset kapeat lehdet jotka maistuvat ja tuoksuvat ihan valkosipulille? Ostin taimen alunperin Virosta nimellä narsissilehtinen laukka, vaarinlaukkaa siellä oli erikseen myynnissä.

   Poista
  2. Mun vaarinlaukassa (tai ainakin sillä nimellä sen 10 v sitten Muhevaisesta ostin) on just tuollaiset littanat lehdet. Ja kun nyt maistoin, niin kyllä siinä ainakin häivähdys valkosipulia on - ei niin paljon kuin karhunlaukassa mutta on kuitenkin.

   Poista
 5. Imiköistä saa tosiaan hienon rivistön, jos muualla se ei niin paljon viihdy. Sinulla on hyvää istutustilaa nyt olemassa, kun sattuu sopivia kasveja kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imiköitä on helppo siirtää, saisi tuohon kivan rivistön täyteen. Istutustilaa on mutta pitää tänä vuonna tehdyn aleen kanssa malttaa odottaa ensi vuoteen jotta rikat kuolevat pois.

   Poista

Kiitos kommenteista :)