keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Umpihankeen

 Eipä ole juurikaan puutarhassa tekemistä sillä kaikki on peittynyt umpihangen alle. Kaikki varjostusverkotkin ovat tiiviin lumipeitteen alla. Kulku tapahtuu tiukasti auratuilla poluilla ja pihatiellä, muualle ei ole mitään asiaa, lunta on polveen saakka. Epätoivoinen en ole, kun vertaa eri vuosien kevätkuvia niin joka vuosi lumet ovat sulaneet, joskus pari viikkoa myöhemmin ja joskus pari viikkoa aikaisemmin.

Täällä alapihalla olevat rakennukset, kasvihuoneet ja aitta keräävät vain hyvin vähän lunta katoilleen. Hyvä juttu, ei tarvitse aloittaa pudotuspuuhia. Lumikerros maassa on vankka ja paksu, kohta yhtä paljon kuin pari vuotta sitten kun oli kunnon lumitalvi.
Aurasin polun kompostorille sunnuntaina. Otti vähän voimille viikonloppuisen lumimyräkän jälkeen, kaikki oli kinostunut umpeen. Tänään tein polun karjakeittiön ovelle, se pari metriä meni ihan kevyesti. Tai kyllähän siinä hengästyi, kunto on vieläkin ihan nollissa vaikka montaa asiaa jo jaksaa tehdä. No eipä ihme, keuhkolääkäri soitti tänään ja kertoi uusien keuhkokuvien tulokset. Paranemaan päin mutta juosteita on vielä sen verran, että uusi keuhkokuva on parin kuukauden päästä. Keuhkoni olivat pahat siinä kohtaa kun menin sairaalaan, näin lääkäri kertoi. Olen palaamassa töihin, mutta oma toive on osa-aikaisena, niin, että tekisin vain toimistotöitä puoli viikkoa. Se oli myös keuhkolääkärin suositus. Tässä kohtaa olisi pari sanaa sanottavana oman terveyskeskuksen toimintatavoista mutta jääkööt nyt kuitenkin.
Yhdessä yössä syntynyt jänisten polku. Ristihuulia riittää vaikka niitä metsästettiin viikonloppuna tästä ihan meidän vierestä. Verkkoja en pääse nostamaan paksun lumen takia, mutta eipä se onnistuisi muutenkaan, suurin osa verkoista on rautapiikeillä maassa kiinni. Onneksi moni kasvi on sellainen joka ei pahastu jos latvaa tai oksaa vähän maistellaan.
Kiitollinen olen siitä, että on tilaa mihin aurata lumet. Se kuitenkin rajoittaa puutarhan laajentumista, arboretumissakin on jätettävä kunnon kaistale ilman kasveja koska juuri tuohon kohtaa aurataan lumet. Lumen alla moni kasvi vielä selviäisi mutta traktori voisi tehdä tuhoja.
Rauhallista on. Nautin tästä hiljaisuudesta ja rauhasta, kun voi kävellä omalla pihalla näkemättä ketään juuri ne karmeimmat pihavaatteet päällä mitä vaatekaapin uumenista löytyy. Ja vielä enemmän nautin kun tajusin, ettei tässä ole kuin pari viikkoa kun kylvän ensimmäiset tomaatit, pääkylvö on maaliskuun alussa. Ihanaa kaivella multasäkki esiin, testata toimiiko vanhat kasvilamput, jännittää tapahtuuko itämistä ja tuntea sormenpäissä ja nenässä sen pienen sirkkataimen vahva tomaatin tuoksu.

En malta odottaa.





19 kommenttia:

  1. Onpa ihana toiveita herättävä lopetus jutullasi! Ihanaa tosiaan. Tänään istuin palaverissa, kun huomasin, että ulkona on vielä ihan valoisaa ja tietokoneen kello näytti 17.10. Aika mahtavaa tajuta se.
    Voi hurja keuhkojasi. Hyvää ja täydellistä toipumista niille!
    Polveen asti lunta on kyllä ärsyttävä määrä, sellainen, joka estää liikkumisen. Täällä on onneksi yhä se reilu viitisen senttiä, siinä voi kulkea missä vain. Eikä tarvitse lumitöitä ollenkaan, paitsi lakaista kuistilta jotain huiskis haiskis. Toisaalta paksumpi lumi olisi tarpeellinen pakkassuoja, nytkin paukkuu -15 astetta.
    Kevättalvessa ihaninta on se valo, päivä päivältä vahvempi aurinko, josta tulee tunne, että talvi ei mahda tälle kohta mitään ja joutuu väistymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisääntynyt valoisuus on mahtavaa. tekisi mieli raivata polku myös uudelle kasvihuoneelle, mutta voi olla liian suuri ponnistus, aitasta pitäisi päästä hakemaan leivinlauta taimia varten, miten se onkin niin vaikea nostaa sieltä pois ennen lumien tuloa.

      Poista
  2. Näköjään lunta on teilläkin ihan riittävästi. Se on enimmäkseen kevyttä pakkaslunta, jonka voisi kuvitella sulavan nopeasti sopivien kelien saavuttua. Toivokaamme näin. Meillä tuuli oli kinostanut lunta paksun massan kasvarin päälle. Piti kahlata hangessa pudottamassa lumet sieltä pois.
    Mukavaa, että keuhkosi ovat paranemassa. Töihinpaluukin jo häämöttää. Kevyempi aloitus töissä on varmasti viisasta.
    Kyllä se kevät on jo vahvasti elämässä mukana, vaikka ulos katsoessa muulta näyttää. Tomaattien kylvöaikakin jo nurkan takana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinostuksia on meilläkin, niissä kodin lunta voi olla metri kun muualla on puoli metriä. Kevyempi töiden aloitus olisi nyt viisasta. Tomaatteja niin tekisi mieli jo kylvää mutta ehkä on maltettava.

      Poista
  3. Kyllä lumen määrä on nyt ihan riittävä. Kahlaaminen umpihangessa pistää puuskuttamaan, siitä on kokemuksia useamman päivän ajalta.
    Tänään onneksi on aurinkoinen päivä ja kevät lähenee lupaavasti!
    Toipumista ja voimia sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt riittää lumi, ihan jo lumitöidenkin vuoksi. Meillä mahtuu lunta pihaan mutta kaupungeissa ollaan helisemässä.

      Poista
  4. Nauti ulkoilusta kevyin askelin ja vain pienin uurastuksin, että olet sitten iskussa,kun todellinen kevät koittaa! Hyvä, kun alkaa kunto vähitelen olla parempi, mutta lunta taitaa olla luvassa vielä lisää, joten taitaa kadota uusia kasveja lumivaipan alle. Täällä pitäsi käydä tarkastamassa jänisten polut ja verkkojen kunto, mutta lunta on ihan kamalasti joka paikassa! Ei enää riitä omien jalkojen pituus - ehkäpä suksilla voisi yrittää :) Hyvää vointia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunto vaati vielä kohentumista. Keuhkolääkäri muistutti hyvin, että vastahan olen ollut kuukauden kotona sairaalareissun jälkeen, se on lyhyt aika niin vakavan taudin jälkeen. Lunta on niin paljon ettei auta täällä muuta kuin jättää kaikki luonnon armoille, riitti verkot tai ei.

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Nyt lunta on onneksi täälläkin riittävästi suojaamassa puutarhan kasveja. Tänään piti käydä pudottelemassa enimpiä lumia havujen oksilta. Hyvää vointia.

    VastaaPoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin omassa puutarhassa, että monet ruusupensaista notkuvat maassa lumen painon takia, havuja ei ole ja ne pienet mitkä on niin ovat peittyneet kokonaan lumeen. Rankkaa puuhaa lumien pudotus jos pitää kahlata hangessa.

      Poista
  7. Onneksi on osa-aikainen työhön paluun mahdollisuus. Se on varmasti voinnin kannalta parasta. Verkkoja on meilläkin lumen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on. Lyhyet verkot on kokonaan lumen alla. Onenksi lumi on nyt niin höttöä, että huomaan jänistenkin välttävän sitä, omia tamppautuneita polkujaan kulkevat

      Poista
  8. Lunta on tosiaan ihan valtavasti ja lisää on tämän viikonlopun aikana luvassa. Mutta eiköhän ne siitä kuitenkin aikanaan sula, vaikka nyt tuntuu aika hurjalta.
    Toivottavasti saat rauhassa toipua ja tehdä puolikasta alkuun. On tärkeää, ettei joudu liian kovasti rehkimään kovan taudin jälkeen. Äkkiä tulee takapakkia.
    Ja kohta tosiaan on kylvöajat ja muut kivat jutut käsillä. Helmikuu on vuoden lyhyin kuukausi ja sen jälkeen alkaa olla jo täysi tohina päällä kesän suunnittelussa ja esikasvatuksissa.

    Keväästä puheen ollen, blogissani on sinulle haaste, jos haluat muistella ja fiilistellä kevättä. Mutta ei mitään paineita, jos haaste ei tunnu omalta.
    Mukavaa viikonloppua ja toipumista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää tuli, taitaa olla yhtä paljon kuin muutama vuosi sitten kun oli kunnon lumitalvi. Onneksi kevätaurinko sulattaa lunta nopeasti. Ihan kohta pääsee kylvämään, ja se on kivaa aikaa kun jo parissa päivässä näkee itämistä ja kasvua.
      Kiitos haasteesta.

      Poista
  9. Meillä taitaa olla suunnilleen saman verran lunta kuin teillä. Vielä sitä tulee talven mittaan varmasti lisääkin ennen kevättä. Kolaaminen on rankkaa, jos tulee kerralla enemmän tai tekee polkuja umpihankeen.
    Hyvä, että keuhkosi ovat paranemaan päin. Toivottavasti toipuminen sujuu vauhdikkaasti, ettei tarvitse pitää enää kesällä puutarhatöissä vähän väliä lepotaukoja. Toivottavasti saat myös aloittaa työt osa-aikaisena, ettei tule takapakkia.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilu puoli metriä on lunta, riittää jos minun mielipidettä kysytään. Eiköhän tässä ole kesään mennessä toivuttu, kunto kasvaa koko ajan.

      Poista
  10. Nyt taitaa olla ympäri Suomea lumitöitä! Meillä polut täytyy avata käsipelein, mutta onneksi mies voi hakea traktorin lainaan vanhemmiltaan ja sillä hoituu sitten loppupiha!
    Kasvihuoneen katolta kävin harjaamassa lunta vähemmäksi ja pitäsi vielä käydä kaivamassa reunoilta lunta vähemmäksi. Jospa ottaisin jo päiväkahvini mukaan kasvariin:)

    VastaaPoista
  11. Tosiaan teilläkin näyttää olevan reilusti lunta.
    Toipumista sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)