torstai 27. tammikuuta 2022

Huviksi vai hyödyksi?

 Olen täällä miettinyt tulevan kasvukauden kasvatteja kasvihuoneessa ja kasvimaalla. Tykkään mennä paljon tuttujen ja turvallisten lajikkeiden kanssa, mutta toisaalta olisi kiva kokeilla uuttakin. Pelkkiä uutuuksia taas en halua kasvattaa, sillä koen, että kaiken sen vaivan tehtyään, olisi kiva saada satoa ja että, se sato mikä tulee, olisi syötävää ja hyvän makuista. Erityisesti tämä koskee tomaatteja ja kurkkuja. On harmillista laittaa tomaatin taimi kasvihuoneeseen ja todeta ettei lajikkeesta ole kuin tomaattisoseeksi pakastimeen. Tai on ikävää todeta kasvihuonekurkun olevan niin pahaa, ettei kelpaa kellekään perheessä. No onneksi nämä ovet ääriesimerkkejä mutta joka kerta ihan yhtä harmittavia.

Luumutomaatti 'Mandat H' on ehdoton suosikkini ja se on tomaatti josta koko perhe tykkää. Häviävät tomaattilautaselta yleensä ensimmäisenä. Tilasin Ruotsista uudet siemenet vaikka viime vuoden tilauksesta on vielä kaksi pussia jäljellä. Koskaan kun ei tiedä mitä lajikkeita on seuraavana vuonna myynnissä. Tätä ei harmillisesti löydy kotimaan valikoimista tai itse en ole onnistunut löytämään. Tekee kohtalaisen sadon ja hedelmä ei halkeile. Maku on makea, mutta sopivan tomaattimainen, kuori ohut.
'Ravello F1' on tämän vuoden kokeilu. Luumutomaatti tämäkin. Lisäksi voisin kokeilla jotain uutta rungollista kirsikkatomaattia, mieluiten tavallista punaista sillä raidallisista ym. erikoisuuksista on se kokemus ettei maku vastaa ulkonäön upeutta ja menevät siten vähän huvin puolelle.

En osaa sanoa onko kuvassa kasvihuonekurkku 'Louisa' vai 'Bella F1'. Kumpikin ovat kuitenkin hyväksi havaittuja ja niitä kasvatan tänäkin vuonna. 'Passandra' on uutuus, mutta koska sitä on kehuttu, päätin kokeilla. Viime vuoden uutuus oli 'Sonja' ja se oli pettymys, koska tykkään enemmän näistä kaupan kurkun oloisista kurkuista kasvihuoneessa. Sonja muistutti enemmän avomaakurkkua. Onneksi keksin laittaa osan kurkuista maustekurkuiksi ja Sonja pääsikin loistamaan siinä. Niinpä Sonja saa tänä vuonna uuden mahdollisuuden ja kasvatan lopuista siemenistä kurkut säilöntää varten. Ja koska innostuin kovasti maustekurkkujen onnistumisesta, niin ostin myös avomaakurkun siemeniä. Toivottavasti hukun kurkkuihin ensi kesänä sillä olen koko talven hamstrannut lasitölkkejä kurkkujen säilömistä varten.

Ruusukaalin ensimmäiseen kasvatusvuoteen olin niin tyytyväinen, että ehdottomasti kasvatan niitä tänäkin vuonna. Homman juju on kaaliverkko. Tosin se on niin lyhyt, että joudun ompelemaan siihen päädyt mutta se ei ole ongelma. Ostin organzaa kokeelliseksi kaaliverkoksi ja se toimi. Jätän kuitenkin jo ostetun pätkän kokonaiseksi verkoksi ja haen uudet pätkän päädyiksi kaaliverkkoon. Lisäksi ostin kukkakaalin siemeniä ja ne aion kasvattaa organzan sisällä, se jää jossain kohtaa liian matalaksi ruusukaaleille joten voin varata sen muille kaalikasveille. Suosittelen verkon hankintaa, meillä ei tule satoa ilman sitä vaan kaikki kaalikasvit syödään. Sen takia olin monta vuotta kasvattamatta kaaleja.


Muutoin kasvimaalla mennään tutulla valikoimalla. On porkkanaa, kesäkurpitsaa, herneitä, keltasipulia, valkosipulia, härkäpapua ja kehäkukkaa. Ehkä myös pinaattia sillä niiden siemenistä alkaa mennä päiväykset. Tosin saan pinaatin yleensä aina kukkimaan ennen kuin pääsen korjaamaan satoa. 

Pensasmustikoiden alaa haluaisin lisätä ja olen kaavaillut siihen kasvimaan yhtä reunaa. Vaatii kunnon kohopenkin ja sille jonkinlaisen rajauksen. Sekä tietysti taimet jotka ovat aika hinnakkaita, mietin, jos raaskisi ostaa 1-2 taimea vuodessa tai kokeilla juurruttaa jo olemassa olevan taimen yhtä vesaa ja saisi siitä taimen. Näin saisi juuri niitä omia suosikkilajikkeita.

Siinäpä ensi kesän suunnitelmia, kohtahan sitä pääsee tekemään ensimmäiset kylvöt. Tänä vuonna voisin kokeilla siinäkin kahta kylvöä sillä uuteen kasvihuoneeseen saa todennäköisesti taimet aiemmin kuin vanhaan, alimman kuvan kasvihuoneeseen.18 kommenttia:

 1. Osaatko suositella hyviä siemenkauppoja, esim. tuota mainitsemaasi ruotsalaista? Olen hieman arka kokeilemaan ulkomaalaisia verkkokauppoja, joten postaus luottokaupoistasi voisi olla kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin, se on frokungen.se, tilasin sieltä myös viime vuonna. Postimaksu oli vitosen luokkaa. Valikoima oli jo tosi vähissä mutta kannattaa käydä katsomassa. Muista en osaa sanoa, olen itsekin vähän huono tilaamaan mitään.

   Poista
  2. Kiitoksia. Laitan muistiin tuleville vuosille.

   Poista
 2. Voi että nämä kesäkuvat ovat ihania! Toivottavasti kaikki kasvaa hyvin. Tuholaiseton kaalisato on todella hieno saavutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää on jo ikävä, tai ensin kevättä. Niin on, viime kesän jälkeen vannon kaaliverkkojen nimeen. Pitää alkaa etsiä vanhoja verhoja verkoiksi, tulee edullisemmaksi kuin uuden ostaminen ja on samassa hyvää kierrätystä. Puutarhaan ei ole niin värillä väliä :)

   Poista
 3. On varmasti kiva tehdä kevät- ja kesäsuunnitelmia. Niin ihania kesäisiä kuvia. Toivottavasti saamme hyvän kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairauslomalla on ollut hyvää aikaa suunnitella, tosin huomasin, että siemenet olis voinut tilata jo aikaisemmin, oli paljon loppuunmyytyjä. Toivottavasti tulee hyvä ja kaunis kesä.

   Poista
 4. Kiva postaus. Olen alkanut tehdä vähän muistiinpanoja hyvistä teidän suosimia lajeja. Kasvihuonetta ei vielä ole mutta maahan lavoissa kasvatan kuitenkin. Minulla oli lehtikaalien päällä myös viimevuonna kangas mikä on ihan ammattilaisten käytössä. Sain yhtenä vuonna sitä tilalta mikä lopetti toiminnan. Se kestää vuosia.
  Me saimme viimevuonna paljon kaverilta avomaan kurkkuja ja tein monta purkkia kurkku säilykettä kaupassa myydään onkohan se nyt Amerikan pikkelssiä tai jotain niin on sen oloista. Siihen tulee myös paprikaa on kyllä tosi hyvää. Enää on yksi purkki jäljellä. Aion nyt kasvattaa itse avomaankurkkuja niin voi sitten valmistaa satoa pienemmissä erissä. Lajeja on monia vähän mietityttää.
  Minulla on kuusi pensasmustikkaa ja olen ostanut ne kaikki syksyn alesta.
  Luvassa on tänne viikonloppuna lumisadetta ja kuulemma reipasta sellaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogeista olen saanut monta hyvää vinkkiä lajikkeesta. Minä ostan siemeniä myös ruokakaupasta ja siellä harvoin on asiantuntijaa paikalla tai edes sellaista jolla on kokemusta. Itse tehdyt kurkut olivat hyviä ja silloin saa sopivan ohuet viipaleen, meillä tykätään ettei liian paksut ole hyviä. Syksyn alet ovat hyvin, viime syksynä ostin yhden. Voisin myös mietti mansikoiden kanssa kasvavien mustikoiden siirtämistä, saisi yhden uuden laatikon mansikoille, niitäkään, kuten pensasmustikkaa ei ole koskaan liikaa satokautena.

   Poista
 5. Sain postauksestasi uutta oppia, sillä kaalien kasvatuksesta on minulla tosi vähän kokemusta. Nyt kuitenkin on ruusukaalia tarkoitus kokeilla, kun se tuntuu olevan muiden perheenjäsenten suosikki - ei tosin minun herkkua. Eli kaalien suojausta siis suunnittelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla. Minullakin alkoi ihan uusi elämä kaalikasvien kasvattajan kun hommasin verkot, ei tulisi mitään ilman niitä. Ruusukaali kasvaa loppukesän latvomisesta huolimatta korkeaksi, se kannattaa huomioida verkon leveydessä.

   Poista
 6. Joo, olen samoilla linjoilla noiden varmojen hyviksi havaittujen lajien suhteen. Kokeiluja voi tehdä, mutta pitää myös varmistaa varmojen herkkujen kasvatus. Viime vuonna kasvattamani kynämäinen suippopaprika on makunsa puoleen tosi pettymys, vaikka sitä tekstissä kuvattiin herkullisen rapsakkaaksi.
  'Passandran' yksi etu on aikaisuus, siitä olen saanut aina ekat kurkut. Kannattaa muistaa, ettei se kasva yhtä pitkäksi kuin esim Louisa, joten siitä vaan syömään heti kun on 15-20 cm pituutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Passandran kasvuvinkistä, pitää siis korjata ajoissa. Tuntuu tuotekuvauksissa esiintyvän poikkeuksetta ilmaisu herkkulajike tai jotain vastaavaa, ja oikeasti onkin surkea pettymys.

   Poista
 7. Näistä postauksista saa aina hyviä vinkkejä omiin kokeiluihin. Siemenpusseissa kun luvataan kaikkien olevan "herkkulajikkeita" tai "erityisen maistuvia" yms. Hyväksi havaittuja lajeja kannattaa aina kasvattaa, niin on ainakin pääsato turvattu. Olisi ikävää, jos pääpaino olisi uusissa kokeiluissa, jotka sitten jäisivätkin syömättä epämieluisan maun takia. Toisaalta pelkästään vanhoissa tutuissa pitäytymällä saattaisi menettää mahdollisen uuden suosikin. Meillä tomaateista 'Maskotka' on ehdoton suosikki. Se ehtii hyvin kypsyttää sadon avomaallakin ja on sen lisäksi myös hyvän makuinen. Olisi kiva löytää joskus joku satoisa ja käyttökelpoinen avomaankurkkulajikekin. Tänä vuonna en taida vielä kokeilla.
  Minulla on parissa pensasmustikassa kivi oksan päällä siinä toivossa, että saisi taivukastaimen. En vielä syksyllä uskaltanut kurkata, joko on juuria tulossa mutta luulisi, että keväällä voisi jo tutkia asiaa. Se ei kuulemma ole mikään helpoin kasvi juurtumaan mutta eipä kukaan kiellä kokeilemasta.
  Mukavaa tammikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja jos useampi suosittelee, niin sitä varmemmin kannattaa kokeilla. Pitääkin googlettaa mistä saisi Maskotkan siemeniä. Katsotaan miten mun avomaakurkun kasvatuksen käy, ostin vain yhtä lajiketta. Niin olen ymmärtänyt että varpumaisena kasvina mustikka ei juurru kovin helposti mutta aika aon, kestäkööt vaikka kaksi vuotta.

   Poista
 8. Kiinnostavaa, itsehän olen hyötykasvien hupikasvataja. Tykkään seurata kasvun ihmettä, mutta niin se sato vaan tuppaa jäädä syömättä. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)