keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Toipilashommia

 Kiitos kaikille kommenteistanne edelliseen postaukseen. Täällä kotona toipuminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Pikku hiljaa ja vähitellen on ollut toipumisen teemana. Kävelymatka ulkona pitenee vähän joka päivä ja kotitöitä on tullut tehtyä pieniin osiin pilkottuna. Huimaus on vähentynyt mutta voimaton olo iskee todella helposti. Tänään tippui käsistä jauholaatikko tuvan lattialle, ei vaan pysynyt käsissä. Kertoo paljon siitä miten hitaasti mennään eteenpäin vaikka eteenpäin mennään. Mutta unohdetaan korona ja palataan puutarhaan.

Meillä on pieni ongelma kompostorin kanssa. Tyhjensin sen kuten joka syksy mutta kylmä ja pakkanen yllätti, kompostori jäätyi tavallista aikaisemmin. Ja se tarkoittaa sitä, ettei kompostoriin viety tavara maadu ja mene kasaan. Muutama viikko ja sitten kompostori on kantta myöten täynnä. Jäätyminen on niin syvällä ettei maksa vaivaa alkaa sulatella.
 Onneksi on kuitenkin toinen astia johon laitoin syksyllä vain rikkoja ja muuta vihreää puutarhasta. T Tarkastin astian, että siellä on tilaa muutaman viikon keittiöjätteille ja sitten ollaankin toivottavasti niin pitkällä keväässä, että kompostori sulaa ja hurahtaa käyntiin.
Navetan tiiliseinä sai pakkasten lauhduttua kauniin kuurakerroksen. Ajattelin olla keväällä rohkea ja poistaa ikkunoissa olevat lintuverkot. Ikkunakitti on saanut kuivua pari vuotta ja uskaltaisin jo luottaa siihen ettei sitä nokita pikkulintujen toimesta.
Puutarha on täynnä jänisten jälkiä. On tullut polkuja ja jopa valtateitä. Kunhan kunto kasvaa, on aika kiertää verkot läpi ja tarkistaa etteivät ole pois paikoiltaan. Lumikerros on vielä sen verran matala ettei ole pelkoa, että jänikset söisivät kasveja ainakaan korkeampien verkkojen yli. Joitain perennoja on myllätty ja kaivettu esiin, mutta se ei minua haittaa jos syövät talventörröttäjiä. Kuvan maa-artisokan kasvusto ei ole kelvannut. 
Tämän viikon pakkasissa tuli tarpeeseen talon kivijalan ympärille heitelty lumi. Vaikka lattioita on eristetty uudestaan ja tuulitiiviyttä parannettu, ovat lattiat silti talvisin vetoiset ja kylmät. Johtuu siitä, että kivijalka on saumaamaton ja vaikka kissanluukut sulkee on aina veto rossipohjan sisälle. Lumi eristää ja tiivistää ja lattioissa on heti ihan eri tuntu. Kosteusongelmia emme pelkää, pakkaslumi on kuivaa ja talon ja lumen väliin sulaa heti rako.

Huomiselle on luvattu lämpöasteita ja aurinkoa. Ihanaa!


20 kommenttia:

 1. Maltti on valttia toipumisessa ♡ Tässä tilanteessa voidaan todeta - hyvä, että kesään on vielä useampi kuukausi. Ehdit toipua hyvin uuteen puutarhakauteen. ♡ Täällä pakkaset vaihtuivat pikkuisiin, muutaman asteen pakkasiin. Kiristyvää pakkasta on kuitenkin loppujen viikosta tiedossa. Eilen lumitöitä tehdessä naureskelin jänöjusseille. Kulkevat samasta kohti tonttimme takana olevaan puistoon. Jänöjussien reitille on tullut oikein polku! No, nähtäväksi jää, mitä ovat puutarhasta sitten kulkiessaan popsineet. Hyvää viikon jatkoa sinulle ja kaikille läheisillesi ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti on nyt hyvä juttu ja onneksi puutarhakauteen on vielä aikaa, jää hyvä toipumisaika. Meilläkin risteilee polkuja, tänään löysin taas uuden missä lumi on tamppantunut oikein kulkuväyläksi.

   Poista
 2. Hyvää toipumista sinne! https://areena.yle.fi/1-3811915 näitä voi katsoa uudestaan ja uudestaan sitten kun jaksaa

  VastaaPoista
 3. Minulla kävi samalla tavalla kompostorin kanssa, aikainen kylmä kausi yllätti. Olen kerännyt biojätettä erilliseen astiaan ja syötän sitä kompostorille sitten kun ilma lämpenee ja toiminta taas alkaa.
  Hyvää jatkoa toipumiselle, paras yrittää malttaa liiallista ’riehumista’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekan kerran kävi näin kompostorin kanssa, siksi ehkä yllätti. Onneksi toisessa on hitunen tilaa. Riehumista on hyvä välttää.

   Poista
 4. Ymmärrän, että on vaikea edetä hitaasti, kun olisi niin paljon kaikkea mielenkiintoista tekemistä. Kesään mennessä ehdit saada itsesi parempaan kuntoon. Mikä jää tekemättä, ei niin tärkeää kenties ollutkaan. Pääasia, että olet selvinnyt ja eteenpäin menossa.
  Meidän Biolan-kompostori jymähti kunnon jäähän. Joka talvi se jäätyy hetkeksi, mutta nyt herättäminen ei tahdo onnistua. Vaihdan sinne päivittäin 5 litran kuumavesikanisterin, joka laittaa mittarin hieman värähtämään. Tila alkaa olla vähissä, mutta voin sentään käyttää vieressä olevaa toista kompostoria. Kunhan jaksamme maaliskuuhun, tilanne on varmasti jo ihan toinen.
  Tälle päivälle on luvattu jopa +5 lämpöastetta. Ei sentään vielä sandaalikeli, mutta antaa tuntumaa keväästä.
  Rauhallisia toipumisen askelia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ilmassa oli ihan kevään tuntua, vesi lorisi pihatiellä ja katolla lumet sulivat pois. Ja ollaan kuitenkin vasta tammikuussa, oikeaan kevääseen on väkisinkin se pari kuukautta. Toinen kompostori on hyvä näköjään olla varuilla.

   Poista
  2. Meillä lämpömittari näytti eilen ennen kolmea +6.8 ja tintit lauloivat titityy. Tuntui hyvin keväiseltä, mutta tuskin sentään vielä kevättä kannattaa edes toivoa.
   Meinasin hävittää anopilta saadun kompostorin, kun sen alaluukusta puuttuu toinen kiinnike. Hyvä, etten sittenkään laittanut kiertoon, sillä toimii hyvin varakompostorina ja jälkikypsyttäjänä. Alaluukun vaillinaisuuskaan ei näytä haittaavan.

   Poista
  3. Tuollainen vähän viallinen on oikein hyvä varakäyttöön. Meillä on tuota varsinaista jo monta kertaa ruuvattu kasaan mutta kun toimii niin miksi hankkia uutta.

   Poista
 5. Kompostori ja aikaisin alkanut pakkanen on meilläkin estänyt käymisen. Kun lapset olivat pieniä, lorautin joskus kompostoriin lasten aamupissat potasta, niin heräili paremmin. Nyt ehkä täytyy kokeilla näillä plussasäillä muita keinoja.

  Hyvä, että maltat toipua hissukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, löytyisiköhän kotoa vielä pottaa? Jos pistäisi pissat kompostoriin. No ehkä jaksan odotella maaliskuulle, silloin se yleensä käynnistyy uudelleen.

   Poista
 6. Meilläkin noita jänisten jättämiä jälkiä on ollut nyt todella paljon. Oikea jänisralli ollut meneillään.
  Muistahan lepäillä ja keräillä voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänisralli kuvaa hyvin mitä menoa on puutarhassa. Onneksi tuli laitettua huolella verkot viime syksynä.

   Poista
 7. Hienoa että olet toipumaan päin vaikka ajan kanssa. Meillä ei ole jäätymisongelmia kun kaupungissa meillä on säiliöt mitkä tyhjennetään säännöllisesti ja mökillä meillä talvella ei astiaan tule juurikaan mitään. Jänöt on ollu aktiivisia myöskin täällä kotona sulkaneilikkaa on kaivettu oikein kunnolla mutta ei se minua haittaa poistan sen kokonaan keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipumassa ollaan, se on hyvä juttu se. Meillä kompostori ei ole edes lämpökompostori niin jäätyy joka talvi mutta nyt se tapahtui normaalia aiemmin, kyllä se siitä onneksi keväällä herää.

   Poista
 8. Pikku hiljaa puuhailet, niin kyllä ne voimat aikanaan palaavat. Hyvä, että toipuminen etenee hyvin.
  Meilläkin kompostori uhkasi jäätyä ennen joulua. Oli niin napakoita pakkasia ennen lumentuloa, että ei mahtanut mitään. Sain sen kuitenkin käynnistymään kaatamalla vajaa pari litraa kuumaa tomaattilannoitevettä ja lapsen aamupissat potasta sekaan. Meillä ongelmana oli liian kuiva biojäte ja liian harvat täytöt. Joululoman aikana biojätettä tuli useammin, joten kompostori pysyi hyvin käynnissä. Nyt kun työt taas alkoivat ja oli vielä monta päivää kovaa pakkasta, niin selvästi lämmöt tipahtivat. Plussakeli tuli juuri oikealla hetkellä, niin ei ehdi jumahtaa jäähän ennen viikonloppua.
  Jänikset tekevät tähän aikaan vuodesta tutkimusretkiä puutarhaan. Pidän peukkuja, ettei teille sada hirveitä määriä lunta niin pitkään aikaan kun olet toipilaana. Eivät jänöt pääsisi käsiksi kasveihisi. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipuminen tuntuu varmaan tuskastuttavan hitaalta, mutta sitä tapahtuu koko ajan. Kovan taudin kävit läpi!
   Sinniä paranemisen saralla👍🏻

   Poista
  2. Pikkuhiljaa tulee hyvä. Ajoin autoa ensimmäistä kertaa kuukauteen, ei ollut taito unohtunut mihinkään mutta hiukan enemmän vaati keskittymistä, sitä on vielä vähän hidasliikkeinen. Jäniksiä on ihan hirveästi, saisi tulla metsästäjän pihaan niitä saalistamaan.

   Poista
 9. Onneksi olet toipumassa tuosta melkoisesta taudista! Youtubesta löytyy paljon kivoja puutarhaohjelmia, joita voi katsella ja suunnitella ensi kesää:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)