lauantai 12. helmikuuta 2022

Esikkomaniaa

Poden tällä hetkellä pahaa esikkomaniaa. Pakko saada lisää erilaisia esikoita. Niinpä menin netin ihmeelliseen maailmaan ja aikomus oli vain katsella kivoja esikkokuvia inspiraatioksi. Ei, ei olisi pitänyt sillä eteen tuli esikon siemeniä ja taimia myyvä taho. Ei siinä kauaa mennyt kun oli klikkaillut ostoskoriin erinäisen määrän siemeniä. Iso osa oli myyty loppuun, mutta ihan riittävästi oli valikoimaa jäljellä. Kunhan siemenet saapuvat ja pääsen kylvämään ne, esittelen mitä tilasin.

Oman puutarhan esikot uinuvat vielä pitkään lumen alla mutta tässä kuvamaratoni viime kesän esikoista. 

Himalajanesikko kukkii ensimmäisenä. Se tuntuu olevan hivenen talvenarka avoimella paikalla kohopenkistä huolimatta. Väri on todella muikean kirkkaan pinkki. Näkyy puutarhassa kauas.
Lilan esikon olen saanut lapsen kummisedältä. Kuvassa on taidettu kärsiä kevään pakkasista mutta tämä on kestävä esikko, kasvaa jopa suorassa savimaassa ilman kohopenkkejä. Tämän kasvuston jaan kunhan uuden kasvihuoneen edusta on istutuskunnossa. Myös toinen yhtä iso kasvusto odottelee jakamista joten saan uusia esikoita näistä lukuisia määriä.
Palloesikot ovat esikoista hauskimpia. Ensin pallo tulee lähes maan pinnalle kunnes nousee ylös varren päähän. Löytyy myös valkoisena joista kuva edellisessä postauksessa. Ja lisäksi ostin viime vuonna punaisia, toivottavasti talvehtivat hyvin. Yhdet valkoiset tapoin, on ilmeisen herkkä siirtämiselle. Liilaa siirsin myös sillä se on tehnyt jo siementaimia. Ne siirrot onnistuivat.
Hailakka ruokakaupan esikko on vähän hankalassa paikassa neilikkaruusun syleilyssä. Koska viihtyy hyvin, en siirrä pois. Monesti näiden kanssa käy niin, että kun istututan omasta mielestä parempaan paikkaan, onkin esikko toista mieltä ja kuolla näivettyy.
Ihana pinkki esikko jota sain ostaa tästä omalta kylältä. Tämä vaikuttaa lilan tavoin erittäin kestävältä ja olen tätä jo jakanut, kasvaa niin hyvin. Olen saanut vastavaa Vaalean vihreää-blogin kirjoittajalta mutta siitä ei ollutkaan yhtään kuvaa viime vuodelta. 
Ei kevättä ilman vaalean keltaista kevätesikkoa. Tykkään tästä todella paljon, ensimmäisen taimen olen saanut samalta taholta kuin lilan esikon. Siellä kasvoi riesaksi saakka, minulla ei. Jonkin verran leikkaan siemenkotia pois jos jaksan ja muistan mutta en kaikkia. Tätä olen levitellyt puutarhassa talon edustalla ja jättikiven ympäristössä. Taimet kestävät hyvin siirtoa.
Mustilan taimipäivältä hankittu 'Victorian Black Lace' talvehti hyvin ensimmäisen talvensa. Barnhavenilla josta tilasin siemeniä, oli tästä vaikka mitä variaatioita. Itse sanon tätä ruman kauniiksi ja siksi se on ihan paras kaikessa erikoisuudessaan.
Virolaisen ruokakaupan esikko on monsteriesikko. Kukka on valtavan suuri ja taimi kukkii lähes koko kesän läpi. Siementaimia olen odotellut mutta eipä niitä ole näkynyt. Jakamaan en ole uskaltanut ryhtyä.
Päivölästä hankin kahta esikkoa, lilan ja tämän punaisen. Kummankaan lajiketta en tullut laittaneeksi muistiin. Lilan kuvaa en onnistunut löytämään. Tämänkin väritys on hauska, sopii hyvin lilan helmililjan kaveriksi. Kukkii todella pitkään.
Uusia esikoita tulee todella harvakseltaan vastaan taimimyymälöissä mikä on harmi. Tämän retroesikon ostin toisen puutarhaharrastajan pihasta samalla kuin ostin lisää varjoliljan sipuleita sieltä. Esikko on kuulemma kasvanut pihassa jo kymmeniä vuosia. Soisin saman viihtyvyyden omassa puutarhassani.
Huono kuva japaninesikosta jonka olen tuonut Virosta. Tämä on myöhäinen kukkija, kukkii vasta kesä-heinäkuussa. On tehnyt muutaman siementaimen.
Sekatavarakaupasta löytyi viime kesänä halvalla esikkoistutus jossa oli kolmea erilaista esikkoa. Nuutuneita, ja lähes kuivettuneita taimia mutta ostin kun halvalla sai. Yksi taimista kukki ja se oli näköjään valkoinen. Kukkien pilkut johtuvat sateesta. Mielenkiintoista nähdä selviävätkö talven yli.
Keväällä kylvin pussillisen esikon siemeniä. Pussin kyljen kuvassa oli monen värisiä esikoita, myös keltaisia. No tietenkin minulle kukki ensimmäisenä keltainen esikko myöhään syksyllä. Vaikka en niin ole kirkkaan keltaisen ystävä niin esikoissa varhain keväällä se on sallittua. Silloin kaikki väri on sallittua.

Ja olihan siellä myös yksi lila. Taitaa olla samaa laatua kuin tokan kuva lila esikko. Sekään ei haittaa, kaikki esikot ovat tervetulleita eikä niitä voi olla koskaan liikaa.

Huh, aika monta erilaista esikkoa olen saanut viihtymään. Saman verran on tainnut kupsahtaa tässä puutarhan matkan varrella joten näistä voi olla todella iloinen.








20 kommenttia:

  1. En yhtään hämmästele esikkomaniaasi, minulla on samankaltaisia oireiluja. Onneksi palloesikkot näyttävät itävän hyvin, nyt täytyy vaan olla tarkkana, etteivät hennon heinämäiset versot kuivahda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikot itävät kiitettävän hyvin. Sain pidettyä pienet taimet hengissä kesällä kun pidin ne täydellisessä varjossa ja kastelin usein. Maahan kun sain niin kasvu oli huimaa.

      Poista
  2. Väkisinhän esikkokaunottaria katsellessa syntyy maaninen tarve saada niitä lisää. Sinulla onkin jo kattava valikoima, mutta isoon puutarhaasi mahtuu taatusti uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun kasasi kaikki yhteen niin kyllähän esikkoja on mutta lisää saisi olla, tilaa on ja uuden kasvihuoneen eteen tule paljon istutuspaikkoja.

      Poista
  3. Ihania esikoita sinulla! Veikkaisin Päivölästä hankitun punaisen esikon olevan kevätesikko (Primula veris), jota on myös punaisena yleisemmän keltaisen lisäksi. Vaaleankeltainen esikkosi näyttää mielestäni lehtoesikolta (Primula elatior), josta käytetään myös nimeä etelänkevätesikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaan primula veris. Vaaleankeltainen on vanhaa kantaa, kasvanut siinä pihassa pitkään mistä sen sain.

      Poista
  4. Ei ollenkaan huono mania. Keväällä esikot antavat hienoa värikkyyttä. Sinulla oli muutama tuttu esikko siellä. Tuo retroesikon näköinen esikko kasvoi pitkään maltillisesti minulla, kunnes siirsin sen parempaan ja valoisampaan paikkaan ja siitähä tuli jättiläinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuin retroesikkoon ihan täysillä, ärhäkkä väri mutta silti kaunis.

      Poista
  5. Ihan monipuolinen esikkokokoelmahan sinulta jo löytyy. Odottelen suurella jännityksellä omia kerrottujen kultaesikkojen siemenkylvöjen kuulumisia kevään tullen. Yhtään kukkia ei vielä ole näkynyt mutta josko tänä keväänä toissavuotiset kylvöt jo jonkun kukan tekisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukintaa saa joskus odotella pitkään, kärsimättömänä haluasi kukkia jo ensimmäisenä kesänä.

      Poista
  6. Ei ole yhtään hassumpi tauti tuo esikkomania. Minullakin se oireilee jonkinasteisena. Nyt ihastuin tuohon japaninesikkoon. Hienoja ovat kaikki muutkin esikkosi. Monsteriesikko on kerrassaan hurmaava <3
    Himalajanesikkoa ei tosiaan voi olla huomaamatta niiden kukinta-aikaan. Minulla on nyt niitä neljä, jos vain kaikki selviävät talvesta, joten hyvin räikeän pinkki läiskä tulee varmasti keväällä näkymään kauas.
    Toivottavasti siementilauksesi saapuu pian ja pääset kylvämään uusia esikkoihanuuksia. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japaninesikko on ihana, siitä voisi kerätä siemeniä postin kuljetettavaksi. Siementilaus saisi tulla mutta ei niillä kiire ole. Ruotsin tilaus jossa mm. tomaatin siemeniä on tulematta, juuri laitoin kyselyä että mahtaako olla lähetetty, niillä siemenillä alkaa olla kiirus.

      Poista
  7. Esikot ovat kivoja, kun tuovat iloa silloin, kun ei vielä ole liikaa väriä puutarhassa. Minullakin on tuo Mustilasta ostettu Victoria Black Lace, mutta en yhtään ihmettelisi, että on jo tähän kevääseen mennessä kadonnut. On ihan ykkössuosikkejani, siinäkin sellainen retroväritys.

    VastaaPoista
  8. Esikot ovat kevään ilahduttajia, niin aikaisia ainakin osa niistä. Pikkuhiljaa niitä on meidänkin puutarhaan päätynyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa on todella aikaisia. Kiva kun kukkivat vähän eri aikoihin niin saa nauttia esikoista pidempään.

      Poista
  9. Ihania esikoita, niitä minä rakastan ja lisää haluan minäkin vaikka minulla niitä onkin aika paljon erilaisia. Olen vuosia kasvattanut jo niitä. Esikot on minusta siitä hyviä ovat terveitä ja lisääntyvät hyvin ja kukkivat suurinosa aikaisin. Ihana piristys keväisin ja muinakin vuoden aikoina.

    VastaaPoista
  10. Esikot ovat kyllä ihania. Ihastuin erityisesti tuohon syvänpunaiseen retroesikkoon. Upea! Pitäisi itsekin lisätä niitä puutarhaan. Taitaa olla vain yhtä, jonka olen ostanut siirtolapuutarhan taimimyynnistä vuosia sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retroesikko on huikea, en ollut koskaan ennen nähnyt tuota väriä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)