lauantai 20. marraskuuta 2021

Sekalaisia

Huomenna vannon pitäväni puutarhapäivän. Pari asiaa on vielä tekemättä ennen varsinaisen talven tuloa. Ja haluan tarkistaa kaikkien jouluruusujen tilanteen jotta voin tehdä niistä oman postauksen. Ja sitä varten toivon, että eilen sataneet lumet sulaisivat pois. 

Syksyn mittaan on tullut otettua muutama kuva puutarhasta.

Kaukasiantörmäkukka 'Miss Willmot' kehittelee näköjään vielä uusia nuppuja. Kuva on otettu jo yli viikko sitten joten voi olla ettei kukkia enää tule, muutamana yönä on ollut pakkasta kuvan ottamisen jälkeen. Olen kuitenkin tyytyväinen, että selvisi ensimmäisestä talvestaan hengistä. Olen ripotellut tämän siemeniä tuohon ympärille ja toivon, että edes joku niistä itäisi. 
Kävin ostamassa pari säkkiä hiekkaa rautakaupasta ja ripottelin hiekat uuden kasvihuoneen vierustan siirretyille pioneille. Pionin juurakot kuulemma tykkäävät hiekasta ja se kai estää homehtumista. Samalla hyvä keino merkitä juurakot joilla osalla ei näy lähes ollenkaan mitään maan päällisiä osia. Niissäkin missä näkyi, leikkasin kaikki lehdet pois. Pionien mukana tuli arovuokkoa ihan tarkoituksella, sekin saa tästä uuden kasvupaikan.
Laajemmasta kuvasta näkyy syksyn runsaiden sateiden tulos. Savimaa ei ime enää yhtään vettä ja vesi jää seisomaan saven päälle. Siksi kaikki istutukset tähän tulevat reiluihin kohopenkkeihin. Ja jollain keinoilla pitää ratkaista alueelle parempi vedenohjaus. Todennäköisesti kaivatetaan koneella vanha kunnan avo-oja johtamaan aitan kattovedet ja muut sadevedet pois uuden kasvihuoneen alueelta.
Kaupan esikko tekee joka syksy uudet kukat. Suosittelen vahvasti kokeilemaan kauppojen esikoiden istuttamista puutarhaan, osa kestää vuosia ja ainakin minulla vain murto-osa on jäänyt yhden kesän vieraiksi.
Löysin keväällä mansikkalaatikoiden vierestä ihan pienen, tulitikkurasian kokoisen täpläimikän siementaimen. Ensimmäinen siementaimi minun puutarhassani. Otin taimen talteen ja siirsin sen paremmalle paikalle. Taimesta kasvoi yhdessä kesässä näin upean kokoinen kasvi. Ilokseni tässä on hieman laajemmat ja erilaiset valkoiset täplät kuin kahdessa emokasvissa joiden mahdollinen jälkeläinen tämä on.
Mielessä on noussut taas ajatus tehdä jotain tälle luumulehdon ja rosarion kivimuurin väliselle nurmikaistaleelle. Se alkaa olla turhan kapea leikattava ajettavalle ruohonleikkurille mutta toisaalta tykkään, että kaistale on vihreä. Mietinkin jos keskelle laittaisi reilun kokoiset kulkukivet (niitä riittää) ja kivien ympärille jotain maanpeitekasvia. Mutta mikä kasvi sietäisi paahtavaa aurinko ja savimaan yhdistelmän). Kuorikatetta en tuohon haluaisi. Tulevaisuudessa kun nurmikon reunoilla olevat pensaat kasvavat, jää ala aina vain pienemmäksi. Onko ideaa?


15 kommenttia:

 1. Voi hiisi vieköön, lumet sulaisivat!!? Toivottavasti sulavat. Täällä ei lunta ole tullut, eikä hirveästi vettäkään eilen satanut, mutta valtavat puuskat riepottelevat vieläkin, vaikka yöllä oli pahempi. Tänään paistaa aurinko todella hivelevän upeasti, yhtäkkiä on sellainen olo kuin olisi hypännyt helmi-maaliskuun vaihteeseen ja pihalla nuppuilisivat lumikellot. Olisipa!
  Todella kiinnostava tuo lätäkkökohta, vaikka ymmärrän, ettet sitä oikein siihen haluakaan. Itse miettisin kyllä myös jotain mutapuutarhaa/pihasuota. Pientä notkelmaa, jossa kukkisivat kostean paikan kurjenmiekat, kullerot, mesiangervot ja sellaiset.
  Savea ja paahdetta on täälläkin paikoitellen, mutta maanpeitosta en ole ihan varma... mulla ainakin kangasajuruoho ja verikurjenpolvet pärjäävät paahdepenkissäni kivikovassa savessa ja paahteessa, jälkimmäinen ei toki niin matala ole, mutta leveäkasvuinen kumminkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne sulivat jo aika hyvin, huomenna pääsee tonkimaan jouluruusuja. Hmm, nyt heitit todella, todella pahan kommentin. Entä jos tuossa olisikin kostean puutarhan paikka! Aitan kattovedet on helppo ohjata tuohon, tosin voiko ne sitten vaikuttaa kasvihuoneen perustuksiin? Vesille oliis kaivettava hiukan monttua koska tuohon paistaa koko päivän aurinko ja kuivina aikoina paikka on rutikuiva. Vielä kerran kääk, nyt alkoi mielikuvitus laukkaamaan, kiitos tuhannesti Saila <3 <3

   Poista
 2. Kauniit kuvat!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Kaukasiantörmäkukan nuppukin on aika hieno. Iloinen yllätys on myös täpläimikän rehevä kasvu. Täplät ovat tosiaan jo enemmän kuin täpliä.
  Teillä taitaa nurmikkoa olla riittävästi ilman tuota kapeaa käytävääkin. Tässä vaiheessa se on kaunis vihreänä ja ehkä myös nopeiten hoidettu nurmikkona. Nyt se myös antaa muille istutuksille tilaisuuden nousta esille. Toivottavasti joku keksii parempia ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikkoa riittää joten sen takia siitä olisi helppo luopua, toisaalta nurmikko on tuossa kaunis (silloin kun on leikattu, kuvassa ei ole) ja niin sopiva. Pitää vielä pohtia ja ehkä kysyä myös ruohonleikkaajan mielipidettä. Sailan ehdottama ajuruoho voisi toimia, se viihtyy kuivemmassakin paikassa.

   Poista
 4. Kapeat nurmikaistaleet ovat hankalia ruohonleikkurilla leikattavia, joten ymmärrän kyllä, miksi mietit sen korvaamista astinkivillä ja maanpeitekasveilla. Ajuruohoa minäkin mietin ensimmäisenä, mutta vaihtoehdoksi voisin ehdottaa myös jotain matalaa kurjenpolvea tai sammalleimua. Luonnonkasveistakin löytyy monta ihan edustuskelpoista ja satunnaista tallaamista kestävää kasvia, jos osaa nähdä ne muuten kuin rikkaruohoina. Ainakin valkoapila, niittyhumala, maahumala ja ketohanhikki voisivat pärjätä tuossa. Näistä niittyhumala on oma suosikkini ja leviää maltillisemmin kuin kolme muuta.
  Sailan ehdotus kosteikosta sai minunkin pääni hyrräämään ajatuksista. Yhtään en osaa sanoa, voisiko kosteikko vaikuttaa jotenkin kasvihuoneen perustuksiin, jos kohtaan joutuu joka tapauksessa kaivamaan monttua. Tai saisiko tuosta kohdasta ohjattua kallistuksilla vedet vähän kauemmas kaivettuun painanteeseen, johon tekisi sitten kosteikon, lammikon tai mutapuutarhan? Ja aitan kattovedet myös sinne samaan monttuun. Saisikohan jostain facebookin puutarhalampiryhmästä asiantuntevia neuvoja? Tai voisihan asiasta kysäistä ihan puutarhasuunnittelijaltakin. Hyvin mielenkiintoinen kohta tuo on joka tapauksessa ja luo aivan uusia mahdollisuuksia vaikka mille. Tai no, ei ehkä millekään alppikasvikokoelmalle tai kuivan paikan kivikkopuutarhalle kuitenkaan :D
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajuruoho olisi riittävän matalaa, minulla tuppaa kasvamaan kaikki, jopa ne matalatkin lajikkeet kurjenpolvista korkeiksi. Ja tuohon käy minusta nurmikon vaihtoehdoksi vain joku yhtä mattomainen vihreä. Ei tällä onneksi ole kiire, tuskin tapahtuu mitään vielä ensi kesänä.
   Kallistuksia pitää miettiä ja avo-oja on joka tapauksessa teetettävä, keväisin alueella on paljon vettä. taidan saada Sailan blogista monta ideaa miten rakentaa kosteikkoa!

   Poista
 5. Täpläimikkäsi on todella erikoisen värinen jotenkin hopeinen 🤔
  Meillä kun on ihan hiekkapohjainen ja etelän puoleinen aurinko porottaa kyllä koko ajan jos sitä on yleensä saatavilla niin en osaa ajatella savimaata ollenkaan 🤗
  Kivan vihreä tuo alue nyt kun vihreys moninpaikoin on hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kauniin hopeinen. Välillä haaveilen hiekkapohjaisesta maaperästä vaikka omat ongelmansa taitaa olla siinäkin.

   Poista
 6. Täpläimikkä näyttäää toistavan imiköiden hyvää kasvuvoimaa, olen itse ihmetellyt piskuisen valkotäpläimikän runsasta ja voimakasta kasvua kauniisti kukkivaksi pehkuksi.
  Tuollaiset kapeat nurmikaistat jäävät tosiaan liian kapeiksi ajettavaksi päältäajettavalla ruohonleikkurilla. Sait yllä olevissa kommenteissa ehdotuksia, niistä löytyy varmaan sopivia ja sinulle mieleisiä vaihtoehtoja. Ajoruoho pärjää ihan varmasti ja on kaunis kukkiessaan, samoin uskoisin sammalleimunkin pärjäävän. Kukinta-aika on näillä eri, joten sekin voi vaikuttaa päätöksentekoosi.
  Jään kiinnostuneena seuraamaan, mihin päädyt tuon lätäkköalueen suhteen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imiköillä on hurja kasvutahti, punaimikkä on valtava yhden kesän monsteri, tuli varattua sille ihan liian pieni paikka ja nyt en voi siirtää kun viihtyy. Ajuruoho on toistaiseksi paras vaihtoehto nurmikon tilalle, ehkä voisi olla kiva jos laittaa kiviä riittävän leveästi ja kivien väleihin ajuruohoa.

   Poista
 7. Meillä olikin sunnuntai luminen päivä tai ainakin aamu. Tuo nurmialue on toisaatlta hyvässä paikassa ja raikkaan värinen. Toisaalta sen muuttaminen voisi olla kiva projekti. Ajuruoho on kaunis sekä tuoksuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tuosta nurmikkokohdasta ihan hurjasti vaikka se onkin hankala. Niin kauan kuin ruohonleikkaaja ei valita kovaäänisesti voin pitää siinä nurmikon.

   Poista

Kiitos kommenteista :)