maanantai 22. marraskuuta 2021

Kasvihuoneen ensimmäinen kesä, osa 1/2 rakenteet

 Uusi kasvihuone valmistui alkukesästä 2021 kovalla tohinalla. Vuoden 2020 kesällä tehtiin perustukset ja  muuratut osat valmiiksi. Seinät ja katto valmistuivat keväällä 2021 sopivaksi uuteen kasvukauteen. Tämä postaus kertoo kasvihuoneen ensimmäisestä kesästä rakentamisen näkökulmasta.

Kasvihuoneen katon keskiosaan tuli parvekelasit. Lasit ovat turvalasia ja siksi hyvä valinta kattolaseiksi. Vantaalta asti haettiin ja vasta silloin selvisi, että lasit on purettu Lahdesta. No eipä ollut parvekelaseja Lahdessa myynnissä ja nämä olivat kohtuullisen matkan päässä korkeimmat mitä löysimme.
Lasien asentamisen jälkeen loput katosta sai yllensä mustan huopakatteen muiden piharakennusten tyylin mukaisesti. Kaksi huoparullaa jouduimme hankkimaan, yksi ei ihan riittänyt. Tässä vaiheessa näkyy ylimääräisten tiilien kasat kasvihuoneen vieressä. Aika nopeasti tulimme tulokseen ettei niitä kannata säästellä ja laitoimme kasat kiertoon. Ilmoitus taisi ehtiä olla netissä pari tuntia ja hakija tuli jo samana päivänä, jonoakin ehti muodostua. Hyvä päätös jota emme katuneet.
Katon jälkeen oli loppujen ikkunoiden asennuksen vuoro. Varastossa ei ollut sopivia ikkunoita kasvihuoneen päätyihin joten mies teki ne itse. Minä kittasin ja lasitin. Mittojen mukaan tehdyillä ikkunoilla vältimme leveiden täytelautojen asentamisen päätyikkunoiden väleihin. Kasvihuoneessa on kaksi automaattiavaajalla avautuvaa ikkunaa ja sen lisäksi kolme avattavaa ikkunaa. Ensi kesälle hankin kolmannen automaattiavaajan, niin hyvä kokemus niistä tuli. Onneksi avaajia myydään erikseen.
Lattiakivet asennettiin lopulta yhden illan aikana. Ne asettuivat nätisti paikoilleen, reunoille leikattiin puolikkaita. Kivet ovat kierrätyskivet kuten lähes kaikki muukin materiaali kasvihuoneessa. Kivet on purettu jonkun kaupan edestä pois ja päätyivät lopulta meille. Peränurkkaan tehtiin oma pömpeli Mars-viinirypäleelle. Pömpeli on ainut kiinteärakenteinen kasvulaatikko kasvihuoneessa.
Myös luksusta löytyy eli juokseva vesi ja viemäri. Vesi tulee läheisestä rengaskaivosta johon ostettiin pumppu. Ei mitään juotavaa vettä mutta kasteluun kelpaa. Allas on ikivanha löytö roskalavalta. Altaan olisi voinut asentaa vähän matalammalle ja hanan korkeammalle, nyt ei ihan mahdu kastelukannu altaaseen. Letkusta lähti aika nopeasti suihkupää pois tarpeettomana. Harvoin kastelin kasveja letkulla, kastelukannu on mielestäni kätevämpi ja helpompi hahmottaa kuinka paljon kukin taimi sai vettä.
Kalusteet löytyivät kaikki omista varastoista. Vanhaa keittiökalustetta lyhennettiin laatikoston verran. Taso puuttui jo meille tullessa joten mies tekaisi samalla uuden tason. Sininen väri on täydellinen ja sai jäädä.
Kasvihuoneen katossa kiertää koko huoneessa vaijeri ja runsaasti koukkuja. Kurkkujen tukinarut olivat helppo kiinnittää niihin. Tulevaisuudessa myös viiniköynnös kiinnitetään vaijeriin. Kaikki kasvihuoneen rakenteet on maalattu Virtasen neljän öljyn maalilla. Ennen maalausta puuosat käsiteltiin hyvin huolellisesti homesuojalla. Toistaiseksi homepilkkuja ei ole näkynyt. Maalin sävy on Uulan kaste, sama sävy kuin talon ulkoseinissä ja kaikkien piharakennusten valkoisissa osissa. Oikeasti maali ei ole valkoinen vaan hyvin hennosti sävytetty harmaa.
Myös pientä ja kivaa sisustusesinettä pitää olla kasvihuoneen tyyliin. Vanha vaaka pääsi punnitsemaan salaatin taimia.
Siskolta sain lahjaksi täydellisen lämpömittarin. Tämä mittari on auringon puolella, toinen, sellainen ihan tavallinen mittari on aina varjossa. Kesällä mittareiden lukemissa saattoi olla lähes 20 asteen ero.
Varsinaiset kasvihuoneen läheiset rakenteet ja kukkapenkit tehdään 2022 kesällä mutta jotain aloitettiin jo kesällä 2021. Pressujen alle on tyhjennetty kaksi puutarhakompostia ja kaikki muu siihen mennessä tullut kitkentäjäte ja niiden on tarkoitus maatua talven aikana ja samalla tappaa alla kasvava nurmikko. Ruskean kankaan päälle tulee kivituhkakäytävä ja käytävää tulee paljon enemmän kuin kuvassa näkyy. Katon etuosaan asennettiin ränni ja sen alle laitettiin peltiastia keräämään sadevesiä. Astia vuotaa hitusen joten voi olla ettei se ole lopullinen ratkaisu. Ja kuten kuvasta näkyy, kesällä ei riitä, että pelkät kasvihuoneen ikkunat ovat auki, myös ovet olivat auki hellepäivinä.
Tässä kasvihuone kuvattuna yhdessä aitan ja saunamökin kanssa. Kun katson kuvaa niin olen tyytyväinen, että teimme kasvihuoneen itse kierrätetyistä osista. Samalla rahalla olisi saanut uuden kasvihuoneen mutta tyyliltään sellainen olisi ollut vääränlainen tähän miljööseen.
Nyt kasvihuone on talvilevolla. Kuvan kukat ja kasvit on poistettu, matto pesty ja viety talvisäilöön ja puutarhakalusto tuotu varastoon kasvihuoneeseen. 
Hiukan jännittää kasvihuoneen ensimmäinen talvi koska huoneen kattokulma on verrattain matala. Otimme kuitenkin riskin, läheisen aitan katolle ei kerry runsaita kattolumia ja uskomme, että kasvihuoneen kanssa voi käydä samoin. Tarvittaessa kolataan lumet katolta pois. 
Lopuksi voi sanoa, että kasvihuone täytti kaikki odotukset. Se on juuri sopivan kokoinen, rakenteet ovat olleet toimivia ja sen huolto yhden kesän perusteella on ollut riittävän kevyttä.
Mitään en tekisi toisin paitsi sen yhden automaattiavaajan lisää.


15 kommenttia:

 1. Kasvihuoneesta tuli piste iin päällä jo valmiiksi kauniiseen pihaanne. Siitä lukeminen, miten sen teitte yhteistuumin ja omilla näkemyksillänne, ja miten onnistunut ja kaunis siitä tuli, tuottaa valtavaa onnentunnetta täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on meidän näköisemme :) Ja omastakin mielestä onnistunut ja kaunis. Vielä kun saa kasvillisuuden ympärillensä.

   Poista
 2. Kiva, että teet koosteen tämän kauniin kasvihuoneen rakentamisesta, siitä on varmasti hyötyä monelle, jotka miettivät samaa asiaa. Olen seurannut tätä projektianne tarkasti ja olen samaa mieltä: se onnistui ihan täydellisesti. Varmasti on vaatinut työtä etsiä kaikki tarpeet, mutta nyt kasvihuone on ilonanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PItkkän pyöri mielessä, että kooste on tehtävä, jää itsellekin paremmin muistiin mitä tehtiin. Muutama vuosi meni kaiken tarvittavan löytämiseen mutta kannatti käyttää aikaa.

   Poista
 3. Aivan oikeassa olet siinä, että tyylillisesti kasvihuoneenne sopii ympäristöönsä paljon paremmin kuin mikään valmiskasvihuone olisi sopinut. Se on hyvän näköinen, käytännöllinen, ja juokseva vesi ja viemäri vielä hyödyllisinä "luksustuotteina" lisäksi. Kasvihuoneesta tulee olemaan sinulle vielä paljon iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä oli hyvää harjoittelua, ensi kesänä pääsen huoneen kanssa tositoimiin. Kasvihuoneen sijaan sitä voisi kutsua virkistyshuoneeksi, niin paljon iloa siitä on.

   Poista
 4. Kasvihuoneenne on niin kaunis. Ja uudet istutusalueet ympärille saavat sen asettumaan puutarhaanne vielä paremmin. Toivotaan, että lumista ei ole haittaa katolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samaa toivon, lumetonta talvea kasvihuoneen katon osalta.

   Poista
 5. Kiva kooste kauniista kasvihuoneestanne. ❤️

  VastaaPoista
 6. Itse suunniteltu ja kierrätetystä materiaalista tehty kasvihuone istuu tontillenne erinomaisesti. Minusta siitä tuli tosi hieno ja kaikki kasvihuoneelle tarpeelliset elementit ovat paikallaan. Ihan syystä voitte olla iloisia ja onnellisia kasvihuoneestanne.
  Tämä kooste tuo varmasti monelle hyviä ideoita oman kasvihuoneen rakentamiseen. Ehkä useampi pohtii myös kierrätetystä tavarasta rakentamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huone antoi jo ensimmäisenä kesänä hyvän sadon ja monta ilon aihetta. Nyt se on hyvä eväsretken paikka lastenlasten kanssa.

   Poista
  2. Mielelläni itsekin istuisin eväsretkellä vaikka ilman lapsenlapsiakin noin hienossa kasvarissa. Sehän on paljon enemmän kuin kasvihuone.

   Poista
 7. Ihana <3 Mahtava Näin rakennetaan unelmien kasvihuone-postaus. Tästä saa ohjeet, vinkit ja inspiksen unelmien kasvihuoneen rakentamiseen omaan puutarhaan.

  VastaaPoista
 8. Hyvin onnistuitte rakennuspuuhissa ja ennen kaikkea suunnitelussa, jos vain yhdestä automaattiavaajasta jäi kiinni:)
  Tästä saa varmasti moni hyviä ideoita omiin projekteihinsa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)