torstai 25. marraskuuta 2021

Kasvihuoneen ensimmäinen kesä, osa 2/2, kasvit

 Tässä 2/2 postauksessa keskitytään kasvihuoneen ensimmäiseen kesään kasvien näkökulmasta. Uuden kasvihuoneen kasvien suhteen minulla ei ollut tarkkaa suunnitelmaa, mielessä oli tomaatit ja kurkut mutta muun jätin avoimeksi. Viiniköynnöksen ehdin hankkia Mustilan taimipäivästä jo elokuussa -20, se sai viettää ensimmäisen talvensa valeistutuksessa vanhassa kasvihuoneessa. 

Uudessa kasvihuoneessa kaikki tomaatit kasvavat vanhoissa peltiämpäreissä ja ovat pensastomaatteja. Koska kasvihuone ei ollut valmis tomaatteja ämpäreihin koulittaessa, meni ämpärit ensin vanhaan kasvihuoneeseen. Ensi kesänä tomaatit voi laittaa suoraan kasvihuoneeseen ja suunnitelmissa on kokeilla kuinka aikaisin tomaatteja voi laittaa uuteen huoneeseen. Ehkä hyvinkin jo huhtikuun puolella sillä tiilirakenne varastoi lämpöä paremmin kuin uskalsin edes kuvitella. Tämän kesän määrä ei ollut mitenkään suunniteltu, kunhan jotain laitoin. Ensi kesälle osaan arvioida jo paremmin paljonko taimia tarvitaan.
Salaattikokeilu meni mönkään, helle taisi olla osasyynä sillä myös ulkona kasvaville salaateille kävi yhtä köpelösti. Maissia en enää kokeile kasvihuoneeseen, ei tullut satoa ja hyvän alun jälkeen ei sitten kuitenkaan viihtynyt kasvihuoneessa. Ylimääräinen krassintaimi sai kasvaa koko kesän kasvihuoneessa ja se viihtyi ihan hyvin.
Kurkkuja tulen kasvattamaan kasvihuoneessa sillä kasvoivat ruukuissaan paremmin kuin maassa vanhassa kasvihuoneessa. Satoa tuli niin paljon, että tein kurkuista kaksi kertaa maustekurkkuja ja kurkkuja riitti myös jaettavaksi. Tajusin tehneeni mokan kun kylvin kaikki kurkut yhdellä kertaa. Ensi keväänä teen kylvöt 2-4 erässä aina parin viikon välein ja kokeilen auttaisiko se siihen, ettei kaikki sato kypsy samaan aikaan.
Ensimmäiset kurkut syötiin kesäkuun puolessavälissä ja viimeiset lokakuun alussa. Erittäin pitkä satokausi, vanhan kasvihuoneen puolella ei ikinä päästy näin pitkään kauteen. Lajikkeina olivat 'Sonja' joka ei pääse jatkoon, sekä jatkoon pääsevät 'Louisa' F1 ja 'Bella' F1. Molemmat kasvattivat kauniita ja pitkiä kurkkuja jotka maistuivat hyviltä. Niissä on juuri sopiva rapsakkuus ja makeus.
Helteillä kastelin taimet päivittäin, erityisesti kurkut imevät runsaasti vettä ja siihen olin varautunut istuttamalla ne kaikkein suurimpiin ruukkuihin, 16 litran saviruukku oli aika hyvä. Tomaatteja kuritin sadon jouduttamiseksi ja annoin niiden välillä kuivahtaa.
Keskikesän rehevyyttä ja taimipaljoutta. Taimien määrä osoittautui aika hyväksi. Muutama tomaattiämpäri olisi mahtunut toiselle seinustalle ja ensi kesänä varaudun laittamaan niitä enemmän.
Tomaattisato alkoi myöhään, vasta elokuun puolella. Vaan kun satokausi alkoi niin sen jälkeen tomaatteja riitti. Lähes kaikki tomaattini ovat kirsikkatomaatteja, niille on meillä enemmän käyttöä kuin suurille tomaateille.
Vesimeloni oli yksi kasvihuoneen kokeiluista ja nimenomaan suuressa ämpärissä kasvatettuna. Sain taimesta kaksi melonia joista toinen oli syötävä ja makein meloni mitä olen koskaan syönyt. Niinpä ostin jo siemeniä jotta voin kasvattaa pari taimea itse. Nyt ostin valmiin taimen ja se oli turhan hinnakas siihen nähden, että satoa tulee yhden pallon verran.
Yhden päivän sato. Astia on kilon jauhelihan rasia. Kirsikkatomaatteja molemmista kasvihuoneista sekä kurkku uudesta kasvihuoneesta. Tämän samanlaisen sadon keräsin parin kolmen päivän välein kiihkeimmässä satovaiheessa.
Syksy tulee joka vuosi ja aika tyhjentää kasvihuone. Ämpärit on vaivatonta kipata tyhjiksi, vaihdan niihin mullat joka vuosi. Pari tomaattia sai jäädä kokeeksi kuinka pitkälle satokautta voi jatkaa. 'Mars' viinirypäle kasvoi hyvin omassa pömpelissään, sitä ei kasteltu istutuskastelua lukuunottamatta koko kesänä kertaakaan. Juuriston maayhteys taisi tulla saavutettua jo yhden kesän aikana.
Tulevaa kautta ajatellen siirsin vanhan puulieden jo valmiiksi uuteen kasvihuoneeseen, sen päälle mahtuu pari tomaattiämpäriä ja saan ämpärit pois lattialta. Ensi kesänä on tarkoitus hyödyntää enemmän ikkunalautoja ja jätän niiltä kukat pois. Eivät käenkaalit oikein viihtyneet kasvihuoneen helteisessä ilmastossa.
Viimeiset tomaatit keräsin pois ihan marraskuun alussa, samalla heitin taimet pois. Ihan hyvä sillä pakkanen iski parin päivän päästä kasvihuoneen sisälle ja vei käenkaalit talviunille. Näistä tomaateista viimeiset söimme tällä viikolla, pari vihreää on vielä mutta eivät taida kypsyä sitten millään.

Miten summaisin kasvihuoneen ensimmäisen kesän? Se oli loistava, kurkuille uusi kasvihuone on paras kasvupaikka. Tomaatit pitää olla ehdottomasti pensastomaatteja, ne saa kasvamaan hyvin ämpäreissä. Vanhassa kasvihuoneessa kasvaa runkotomaatit koska ne saa istutettua siellä maahan. Ei maissia tai salaattia. Vesimelonille kyllä. Tämän kirjoitettua tuli fiilis etten jaksa odottaa seuraavaa kasvukautta. Onneksi ensimmäiset tomaatit voi kylvää jo kolmen kuukauden kuluttua.


13 kommenttia:

  1. Hieno kesä kasvihuoneella. Tiili taitaa olla oikeasti ihan huippu kaavihuoneen lämmön varastoimiseen. Teillä alkaakin ensi vuonna kasvarikevät jo aiempaa aikaisemmin. Voin kuvitella, että saat hyvin kaikki neliöt ja kuutiot hyötykäyttöön, kun kokeiluja tulee enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiili osoitautui huippumateriaaliksi lämmön varaamisen suhteen, kasvukausi oli huomattavasti pidempi kuin vanhassa kasvihuoneessa, voi puhua viikoista.

      Poista
  2. Kasvihuoneen ensimmäinen kesä oli todellakin loistava! Tomaatit istutettuina peltiämpäreihin näyttävät hienolta <3 ja tuo vanha puuliesi on upea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat peltiämpärit sopii hyvin kasvihuoneen tyyliin.

      Poista
  3. Minäkin uskon, että kasvarin tiilirakenne varastoi lämpöä. Hyvin ehdit jo ensimmäisenä kesänä täyttää kasvarin ja saada sieltä satoa.
    Nuo vanhat ämpärit ja kattilat ovat hienoja astioita ja sopivat hyvin kasvarisi ulkonäköön ja teemaan. Oletko tehnyt astioiden pohjiin reikiä? Itse saattaisin hukuttaa juuret liikaan veteen. Tai ainakin Ukkokulta niin tekisi, jos pyytäisin häntä tuuraamaan minua kastelussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osassa astioista on reikä pohjassa eli ruosteen aiheuttama. Niihin missä ei ole reikiä, olen tehnyt salaojituksen. Keskelle pieni saviruukku ja ympärille leca-soralla täytetty, vanhoista sukkahousuista tehty pötkylä. Ja jotenkin sitä oppii näkemään milloin on kastelun aika, no täälläkin voisi olla katastrofi jos kastelu jäisi miehelle :D

      Poista
  4. Tämä ja edellinen postaus oli todella mielenkiintoista lukea. Näytän tämän myös miehelle. Meille on tulossa myös tällainen vanhoista laseista tehty kasvihuone ei kyllä vielä ensi kesänä mutta toiveissa on jo seuraavana. Meillä on jemmassa jo paljon mökin vanhan puolen ikkunoita ja kaksi vanhaa puuovea mistä puuttuu ikkunat mutta ne voi sitten myöhemmin asentaa. Lattiakiviä pitää vielä jostain haalia, onhan tässä vielä aikaa.
    Otin ylös nuo sinun kurkkujen nimet 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhoista ikkunoista saa tunnelmallisen kasvihuoneen ja tulee myös hyötykäytettyä tavara mikä muutoin olisi ehkäpä jopa kaatopaikalle menossa. Nuo kurkkulajikkeet ovat parhaita mitä olen kokeillut.

      Poista
  5. Kahden vuoden kokemuksen perusteella olen tyytyväinen kurkkujen kylvön eriaikaisuuteen, näin aion toimia myös ensi keväänä. Tiili varastoi varmasti lämpöä ja luovuttaa sitä yön tullen kasveille, hyvä juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta tuon vinkin taisin bongata, ei enää kaikkien siementen kylvöä yhtäaikaa.

      Poista
  6. Hyvin näyttivät viihtyvän kasvatit uudessa kasvarissa :) Kelpaa tuolla olla ja elellä, on niin nättikin. Ihanan kodikas tuo kuva, missä kisu makoilee räsymaton päällä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalo-kissa taisi olla vähän väsynyt, sillä menee talvet nukkuessa ja kesät saalistaessa.

      Poista
  7. Hyvän sadon sait kasvihuoneista kesän aikana!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)