torstai 2. tammikuuta 2020

Lomapäivän lomassa

Pidän tämän viikon vuosilomaa, ensimmäinen lomapäivä meni pyjamassa haahuillessa, toisena päivänä teimme visiitin Tallinnaan  ja nyt kolmannen vietin taloa siivoten. Samalla tuli korjattua joulua pois, taitaa myös olla kuuselle lähdön aika sillä tiputtelee aika paljon neulasia.

Jossain kohtaa siivousliinan kanssa heiluessa osui likaisen ikkunan läpi silmään ulkona tapahtuva valoilmiö, aurinko pilkahteli pilvien takaa. Niinpä jätin sisäpuuhat ja menin tyhjentämään tuhkaämpäriä istutuksille ja viemään kompostiin jouluhyasinttien mullat.
 Kompostille kuljetaan tällaiseen lumettomaan aikaan kantopuutarhan ohi. Lumien tultua siirtyy reitti navetan vierustalle mihin on helppo aurata polku.
 Kantojen kupeeseen viime kesänä hankitut sinivuokot ovat hengissä. En raaskinut jakaa omia taimia mutta onneksi löysin taimitorilta edulliset sinivuokon taimet.
 Letitetty vaahtera jota yritän kasvattaa latvasta pallon muotoon. Letitys ei enää näy sillä kolme runkoa on kasvanut niin tiiviisti yhteen. Alppikärhö havittelee paikkaa vaahteran yläosassa juuri niin kuin suunnittelin.
 Ilmasipulin jakotaimet ovat tainneet kaikki lähteä kasvuun, näitä kasvaa puolikas yhdestä lavakauluksesta. Osa menee jakoon ja osalle on tarkoitus hakea uusi kasvupaikka omasta puutarhasta. Meillä tämä kasvaa täysin perennan muodossa, en ole koskaan edes maistanut.
 Iisoppi vihertää iloisesti pienistä pakkasista huolimatta. Toisen puolen pensas olikin jäänyt leikkaamatta joten voi olla, että olen vielä pulassa iisopin siementaimien kanssa. Iisoppi kannattaa leikata jolloin siitä kasvaa tiheä ja paljon kukkiva pensas.
 Luumulehdossa kasvava kirsikkapuu 'Sikkolan kuulasmarja' on visusti verkotettuna. Siitä on kasvanut jo ihan kivan kokoinen puu mutta kirsikkaa tekee huonosti. Viime vuonna ei yhtään sillä kuivuus kuivatti kirsikat jo heti alkuunsa. Syksyllä leikkasin puuta jotta olisi tasapainoisemman muotoinen ja riittävän ilmava. Toivottavasti se auttaisi sadon suhteen. Vieressä kasvava kirsikka 'Latvian matala' tekee joka vuosi hyvän sadon. Puut ovat samanikäiset tai Sikkola taitaa olla vuotta aikaisemmin istutettu.
Ja lisää leikattavaa. Itsestään perennapenkkiin ilmestynyt mänty ei saanutkaan häätöä vaan aloin leikata siitäkin palloa. Kahtena kesänä olen leikannut vuosikasvuston hyvin lyhyeksi ja nyt puuta tutkiessani totesin, että kannattaakin leikata riittävän lyhyeksi niin pallon muoto kasvaa puuhun kauniimmin.

Sain vihdoinkin hankittua lisää hyvää ja riittävän tiheäsilmäistä verkkoa puutarhaan. Ruusuomena on jo niin leveä, että yksikään vanhoista verkoista ei riitä sen ympärille. Siinäpä huomiselle oiva puuha, omenapuun verkotus.

13 kommenttia:

 1. Teillä näyttää paljon vihreämmältä kuin meillä. Hyvää lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreää on, monena vuonna lumet ovat tulleet vasta tammikuun puolessa välissä, niin ehkä tänäkin vuonna.

   Poista
 2. On tää talvi ollut kummallinen. Meillä satelee vettä ja on lämmintä 6 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plussan puolella ollaan täälläkin, välissä oli pari pakkaspäivää.

   Poista
 3. Siellä näyttää ihan keväiseltä! Nautinnollista lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväiseltä näyttää vaikka talvi taitaa olla vasta edessä.

   Poista
 4. Iisopin leikkaaminen onkin minulta täysin unohtunut. Ihmettelin kesällä, mitä sille tekisi, kun kasvilaatikon reunustamisen sijaan se täytti koko laatikon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppia voi onneksi leikata milloin vaan, ei ehkä ihan loppukesästä jos haluaa sen kukkivan. Leikkaamattomuus tuottaa nopeasti pieniä siementaimia :)

   Poista
 5. Ihan sopivan leppoosta lomapuuhaa. Meillä taitaa olla himpunverran enemmä valakoosta. Pitääs käyrä kans ulukooluttamas kameraa. Männystä tuloo hiano pallo ja viälä iha ilimaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, tosin en sitten mennyt verkottamaan sillä täällä on hirvittävä tuuli ja sataa vaakatasossa. Eli viimeisetkin valkoiset häviää pois. Männystä saisi tulla kiva pallo, se kasvaa vaahterapallon alla.

   Poista
 6. Hämmentävää lukea Etelä-Suomen puutarhapuuhista tammikuussa. Meilläkin on kyllä vaihteeksi lämmintä, mutta maa niin liukas, ettei ulos ole ilman nastakenkiä asiaa. Lunta on vielä parisenkymmentä senttiä jäljellä, joten ei puhettakaan puutarhapuuhista. Männystä on tulossa hauska pallopuu. Hyvää lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sahaa nyt kovasti eikä lumesta ole tietoakaan. Enpä sitä kovin kaipaile muuta kuin kasvien suojaksi. Liukasta on heti kun tuo taivaalta tuleva vesi jäätyy.

   Poista
 7. Kiva nähdä talvista puutarhaa. Lunta on sielläkin vain ripaus💚 Puutarhapuuhat jatkuvat tällä kertaa myöhään tai sitten ne saa aloittaa aikaisin, riippuu mistä päin katsoo😊

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)