sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Tammikuinen aurinko

Olipa tänään mahtava auringonpaiste. Sen kunniaksi muutama kuva tammikuisesta pihamaasta auringonsäteiden hyväillessä rakennuksia ja puutarhaa.
 Lumetonta on ja kaikki syksyn lehdet haravoimatta. Ensimmäinen kerta kun jäivät kaikki kevääseen ja syynä on syksyn ainaiset sateet. Kuvan iso puu on koristeomenapuu, sen leikkaus olisi vuorossa tänä keväänä, ihan vain pientä muodon parantelua ettei puu vahingoitu.
 Koristeomenapuun alla on itsestään levinnyt taponlehti joka on tuuheutunut mukavasti parissa vuodessa.
 Viime talvena jänikset söivät karhunvatun niin matalaksi etten saanut siitä syksyllä yhtään satoa. Tänä vuonna hoidin homman paremmin. Karsin osan oksista, sidoin loput kiinni tukiin ja ympäröin taimet verkolla. Tänä vuonna pitäisi tulla satoa ellei jänikset keksi kiivetä kivimuurille ja syödä karhunvatun sitä kautta.
 Samainen kivimuuri yläpäädystä kuvattuna. Kärhö jäi leikkaamatta ja sen ruskeat versot koristavat muutenkin aika ruskeaa maisemaa.
 Kasvimaalla loistaa pieni oranssi yksityiskohta. Siinä on valeistutuksessa pari omenapuun taimea ja muita taimia joiden alkuperää tai nimeä en enää muista. Oranssi kori suojelee taimia samaisilta jäniksiltä kuin verkko karhunvattua.
 Kunhan kevät koittaa kunnolla alkaa navetan eteläseinustan remontti. Ovet ja ikkunat korjataan ja ne hirsiosat joita ei vielä ole maalattu, saavat uuden punamultakerroksen pintaansa.
 Talomme auringon loisteessa. Harmi ettei aurinko vielä lämmitä, pakkasta kuusi astetta joten kaikkiin uuneihin oli laitettava tulet. Puuhellalla valmistui muutama litra mehua. Marjoista huomaa viime kesän kuivuuden, eivät mehustu kunnolla.
Pienet mehitähdet poikasineen. Poikasille olen suunnitellut pari uutta kohtaa puutarhassa, kivimuurin koloihin ja uusille kiville arboretumissa. Sitten keväällä kun tästä talvesta on selvitty.

13 kommenttia:

  1. Ihana, virkistävä aurinko, pilikahti meilläki. Keväältä näyttää, mutta almanakka väittää jotaki muuta. Toivottavasti kovat pakkaaset pysyyvät loitolla, ku lumisuaja puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tässä isona pelkona tappotalven toistuminen, nyt kaivattaisiin joko lauhaa säätä tai lumisuojaa. Ollaan vasta tammikuun alkupuolella, vielä on pari kuukautta ennen kuin oikeasti lämpenee.

      Poista
  2. Teilläkin näyttää niin keväiseltä, voisi luulla huhtikuuksi. Ihana aurinko oli tänään ilona, mutta tuuli kylmästi. Meillä oli pakkasta yli 10.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petollisen näköistä, kasvit on kovilla kun ei ole lunta. Viimeiset pari päivää ovat olleet todella tuulisia täälläkin.

      Poista
  3. Suloiset mehitähdet! Kivenkoloissa niille onkin kiva paikka lisääntyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivenkolot ovat hyviä paikkoja ja poikasia tulee joka vuosi niin paljon että näiden suhteen on täysin omavarainen.

      Poista
  4. Aurinkoinen sää on ollut kyllä piristys omalle mielelle ainaisen sumun/sateen tai pilvisyyden sijaan. Huolta toki on puutarhasta, kun lunta ei ole suojana ja säät vaihdelleet niin kovasti.

    Selkeästi siellä on jo työlistaa mielessä ensi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työlistaa on mielessä :) Tänään verkotin paremmin muutaman kasvin ja tein kierroksen puutarhassa johon oli satanut ohut lumikerros yön aikana.

      Poista
  5. Siellä puutarha odottaa talvea. Toivotaan, että sää pysyy lauhana niin pitkään että ehtii sataa lunta maan suojaksi. Tappotalven uusinta ei olisi varmasti kenenkään toivelistalla. Minua ei huoleta lumen puute, vaikkei sitä täälläkään ole enää kuin vajaa parikymmentä senttiä. Sen sijaan nämä sahaavat lämpötilat pakkasen ja plusasteiden välillä pelottavat. Tuulisuuskin vähän huolettaa. Omituinen talvi tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvea odotellaan. Viime yönä satoi muutama sentti lunta mutta eiköhän sekin sula vielä pois. Tuulista on ollut, harmi ettei ole omaa tuulivoimalaa.

      Poista
  6. Aurinkoiset päivät olivat tervetulleita, viime yönä tuli kerros lunta ja tänään onkin taas pilvistä. Kevättä kohti silti ollaan menossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sama. Aika menee nopeasti, kohta on helmikuu ja voi aloitella kylvöjä.

      Poista
  7. Upeasti aurinko kultaa puutarhasi. Eilen oli hieno päivä. Ihastutti, vaikka paiste paljasti sisälläkin kaikki pölyt ja likaiset ikkunat.
    Tänään maa oli valkeana, vaikka lumi näyttää sulavan hurjaa vauhtia plussasäässä. Minua huolettaa, miten kasvit selviävät näistä keleistä, kun lämpötila sahaa jatkuvasti plussan ja pakkasen välillä. En kaipaa lunta enkä talvea itseni vuoksi, vaan puutarhan. Jännittävä kevät tulossa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)