lauantai 18. tammikuuta 2020

Kauden 2019 puutarha

Vaalean vihreää- blogi laittoi minulle Minnan Hiidenkiven puutarhasta alulle laittaman haasteen jossa kerrotaan vuoden 2019 puutarhasta. Joulukuussa kävin jo vähän läpi mitä viime vuonna puutarhassa tapahtui. Tässä hieman lisää aiheesta.
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

C. Tätä toki olen tehnyt ennenkin, mutta koskaan ennen en ole kokeillut pionin kasvatusta siemenistä tässä laajuudessa. Parin vuoden päästä nähdään onnistuinko.
2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

b. Tunnetusti en paljoa tee tarkkoja suunnitelmia puutarhassa tai pistän suunnitelmat uusiksi.
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

d. Kyllähän niitä tuli. Kuten tuossa yllä olevat liljat tai heti niiden takana oleva koristeomenapuu 'Hopa', sen juurella kasvava tähkäkissanminttu tai tuo vihreä pehko joka on salkoruusu. Ja paljon paljon muita.


4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!


b. Menetyksiä tulee ja menee, niitä ei parane muistella. Mutta on onnistumisiakin, kuvassa viime kesän Avoimien Puutarhojen päivillä myynnissä olleita puutarhan jakotaimia.
5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

No se suurempi kasvihuone. Mies tekee sitten kun ehtii ja saa inspiraation. Paikka on jo valmiina ja istutukset uhkaavat levittäytyä tulevalle kasvihuoneelle päin vaikka rakennustilaa on oltava.
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

a. Tietysti sää. Kuivuus erityisesti. b. Kukkaloisto kuten mahtavasti kukkinut japaninruusukvitteni.
7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Suurin saavutus taisi olla arboretumin istutusalueiden laajennukset. Kivet siirtyivät paikoilleen kaivinkoneen avustuksella mutta kaiken muun tein itse apunani lapio.
8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Uskomatonta, että en valitse tähän kasvia vaan kannot joista tein kantopuutarhan. Vielä se on vähän ankea mutta jospa saisin tuossa muutaman kasvin menestymään kantojen lomassa.

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

a. Kokeiluja, paljon kokeiluja. Kuten nyt atsaleat joita ostin Mustilan puutarhapäivältä elokuussa. Toistaiseksi ovat hengissä ja visusti jäniksiltä suojassa.

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Näitä löytyi vaikka kuinka monta. Yksi yllättäjä oli vaaleanpunainen mooseksenpalavapensas joka kukki ensimmäistä kertaa yhden kukkavanan voimin. Aivan mielettömän suloiset pienet ja sirot kukat.
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Yhdet alkuunsa väärän väriset tulppaanit olivat pettymys mutta kun tajusin että täydellinen väriyhdistelmä aiemmin mainitun ruusukvittenin kukkien kanssa niin pettymys hiipui pois. Yksi iso pettymys oli kuivuus joka vaikutti moneen kasviin. Sellaiselle ei kuitenkaan mitään voi, ensi kesänä ehkä tasaisempaa sadetta.

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

a. Puutarhan budjetti on pieni, suorastaan olematon. Hankin lähes kaikki taimeni alennusmyynneistä mutta silti niihin menee suurin on puutarharahoista. Viime kesän löytöjä oli mm. vitosella ostettu helmiorapihlaja 'Toba'. Niin toivon sen pysyvän hengissä.


13. Mitä opit?

Esimerkiksi sen, että syyshortensia tulee suojata hyvissä ajoin syksyllä jotta se välttyy jänisten hampailta.


14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

d. Ei mitään lisättävää.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

En enää muista missä kaikissa blogeissa tämä on kiertänyt, jos et ole vielä saanut niin ota tästä haaste viime vuoden puutarhakaudesta.

12 kommenttia:

 1. Olipa paljon kivoja kuvia, mitä en muista ennen nähneeni. Sinulla on kyllä kasvamassa niin monenlaista mielenkiintoista, että huokaus pääsee. Ihana nähdä puutarhavuosien edetessä näitä puita, pensaita ja perennoja sekä arboretumissa että muualla puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten vaikea valita kuvia postauksiin kun ei enää muista mitä on jo käyttänyt. Nopeaa kasvua odotellessa, kuvat sentään paljastavat että jotain tapahtuu.

   Poista
 2. Hyvät vastaukset. Olet aika taitava löytämään edullisia taimia. Kantopuutarha on niin kiehtova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pakkokin löytää edullisesti, muuten ei pysyt ostamaan paljon taimia suureen puutarhaan.

   Poista
 3. Kiva, että osallistuit haasteeseen! Ihana vaaleanpunainen (pallo?)hortensia arboretumin kivien välissä. Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kantopuutarhasi ajan kanssa muodostuukaan. Lisään postauksesi listan jatkoksi :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensia on 'Pink Annabelle', siitä taisi tulla uusi suosikkini. Kiitos kivasta haasteesta :)

   Poista
 4. Aivan ihania kuvia ja mikä pottitaimikokoelma sinulla siellä istutusta ilmeisesti odottaen. Tämän väristä Mooseksen palavaapensasta en ole koskaan nähnyt. Minusta todella suloinen. Meillä molemmilla on se kasvihuonehaave vielä täyttymättä mutta onpahan mitä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potit olivat myynnissä Avoimissa Puutarhoissa, kiva tapa laittaa jakotaimia eteenpäin. Täytän ensi vuonna pyöreitä ja pienesti olen toivonut että kasvihuone olisi valmis syntymäpäivänä. Nähtäväksi jää toteutuuko toive.

   Poista
 5. Kiva lukea kesästäsi ja hankinnoista. Kuivuus harmitti minuakin, aivan yhtä tuskaisaa kuin jatkuva märkyyskin tai tämä tulevien pakkasten pelko. Atsaleaostos oli varmasti hyvä, siinä onkin kauneutta odotettavissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin toissa vuonna yhden atsalean ja se kukki keväällä hienosti. Siitä innostuneena niitä piti saada lisää. Pieniä ovat joten kukkimista voi joutua odottelemaan ajan kanssa.

   Poista
 6. Kiva postaus!
  Vau, pionien kasvatus siemenestä. Sepäs onkin jännä juttu :)

  VastaaPoista
 7. Kiva haaste jonka Between heitti myös minulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)