torstai 26. joulukuuta 2019

Lunta, ei lunta, lunta, ei lunta

Meillä täällä itäisessä osassa Hämettä lumi tulee ja sulaa pois, tulee ja sulaa pois. Kaikki postauksen kuvat ovat jouluaatolta jolloin meillä ei ollut lunta kuin muutamassa kohdassa pihaa ja sekin jään muodossa. Tänään, Tapaninpäivänä maassa on ohut lumikuorrute mutta veikkaan senkin sulavan pois jos saamme vielä vesisateita.
 Talon kulmalta aitalle päin. Jalo haistelemassa kissanminttua ja hetken päästä on hampaillaan kiinni jalassani, ilmeisesti syystä, että en leikkinyt Hänen Korkeutensa kanssa. Ikinä ennen ei ole purrut minua niin kovaa. Kävin eilen näyttämässä reiden reikiä päivystyksessä, sain varuiksi tetanuspiikin ja ohjeen seurata haavoja, jos yhtään tulehduksen merkkejä niin edessä on antibioottikuuri. Olipa lähellä ettei tullut kissasta lämpimiä rukkasia. Minkä lie mielenhäiriön saanut, tai joulustressin.
 Blogeissa on vilahdellut kuvia jouluruusujen nupuista. Piti käydä katsastamassa omani ja voi mahdoton, tässä viime kesänä istutetussa on nuppu. Hyvällä onnella näen kukan keväällä kukkivana.
 Puutarhassa näkyy paljon piippoja ja kevätkukkijoiden lehtiä. Nämä lehdet kuuluvat helmililjoille jotka istutin viime keväänä. Ostin helmililjat pilkkahintaan ylikukkineina pääsiäiskukkina ja laitoin ne puutarhaan, sipuleita oli yli sata. Nyt vain eivät saisi kukkia liian aikaisin, se pelko on liian lauhassa säässä.
 Myös kärhöistä olen pikkuisen huolissani, niissä on useammassa ihan tuoreita lehtiä tai silmuja. Nyt jos tulee kovat pakkaset eikä ole lumisuojaa niin huonosti käy ainakin maanpäällisille versoille.
 Pionit ovat sinnikkäitä, tämä on loka-marraskuussa istutettu pioni, sieltä se vaan pukkaa uutta alkua tietämättä talven olevan vasta edessä. Maa on niin sula, että ajattelin istuttaa joulun hyasinttien sipulit maahan heti viikonloppuna, mitä sitä odottamaan kevääseen.
 Arboretum jouluaattona 2019. Vaikka tämä on rinnettä niin maa jalkojen alla sanoi lits läts. Tämä on muistini mukaan märin syksy ja loppuvuosi meillä täällä asutun melkein 15 vuoden aikana.
Loppuun tarvitsen hieman apua. Tämä pieni kuuseni on tehnyt pari ylimääräistä latvaa. kannattaako ne katkaista pois ja jättää vain yksi? Vai voiko tämän antaa kasvaa näin? Kummalla tavalla kuusesta kasvaisi kauniimpi vai onko se aina arpapeliä teki miten tahansa?

16 kommenttia:

 1. Voi mahoton miten teillä piipat nousee... Onneksi meillä on lumipeite ettei tarvi huolestua. Juuri eilen pyrytti lunta lisää koko päivän ja puut saivat ihanan kuorrutuksen. Oikein mukavaa joulunaikaa ja loppuvuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lumipeite tulee nykyisin tammikuun puolen välin tienoilla, viime vuonna tosin oli valkoinen joulu. Kunhan ei sataisi vettä, se alkaa kyllästyttää.

   Poista
 2. Siellä on varsin kesäiset tunnelmat ja näkymät. Voi pioni-parkaa, toivottavasti ei palellu. En osaa antaa neuvoa tuohon puukysymykseen, ehkä antaisin kasvaa kuitenkin noin vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat sitkeitä, ne eivät pelästy pakkasia mutta silti toivon lunta kasvien suojaksi.

   Poista
 3. Voi katti, minkä teki! Rokote kannattaa pitää aina voimassa kaiken varalta. Meillä on yksi metsänhoitaja-ystävä, joka meitä neuvoi katkomaan serbiankuusestamme kaikki ylimääräiset latvanalut pois ja jättämään vain yksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten viimeksi tarkastin tetanuksen kun astuin kunnolla naulaan, oli voimassa ja todennäköisesti oli vieläkin mutta ihan viimeisiä vuosia, hyvä kun sain tehosteen. Pitänee tutkailla kuusta tarkemmin mitkä latvat voisi katkaista, kasvaisi paremmin kun useampi latva ei vie voimia.

   Poista
 4. Meillä on lumipeite, sen verran pohjoisempana olemme. Olisikin kätevää saada hyasintit istutettua jo heti kukinnan jälkeen, pitääkin seurata, milloin voi kaivaa kuopat. Minä olen saanut näihin kaksi- tai useampilatvaisiin ohjeeksi, että marras- ja maaliskuun välissä valitsee parhaan latvan päälatvaksi ja poistaa muut. Omasta harmaapihdasta nostan tuettuna yhden sivuhaara päälatvaksi, koska päälatva on kuivettunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taidan tehdä niin että katkaisen kilpalatvat pois. Tuokin kasvatti uudet kuivumisen takia, en suojannut sitä riittävästi ensimmäisenä vuonna.

   Poista
 5. Kevät tekee jo tuloaan teidän puutarhassa. Minusta se on ihanaa - voi kääntää katseensa tulevaan! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman on aikaisessa kevät, kolmen kuukauden päästä ollaan jo tositoimissa.

   Poista
 6. Oho! Olikohan kissanmintussa Jalon mielestä jotain vikaa vai miksi hän noin riehaantui? Kannattaa seurata haavoja, etteivät tulehdu. Teillä näyttää kovin keväiseltä vuodenaikaan nähden. Toivottavasti sataisi kunnolla lunta ennen kovia pakkasia, jotta kaikki versot ja piipot säilyisivät vaurioitta kevääseen. Meillä on lunta 20-30cm ja pakkasta -10 astetta. Aamulla näytti taivas niin kirkkaalta, että ehdin jo toivoa auringonpaistettakin, mutta sitä mukaa kun päivä on edennyt, niin pilviä on tullut lisää ja lisää. Odotellaanpa sitten aurinkoa jollekin toiselle päivälle. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mistä noin riehaantui, on ennenkin näykkäissyt leikin tiimellyksessä mutta nyt puraisi ihan kunnolla. Haavat on seurannassa ja toistaiseksi näyttävät hyviltä vaikka arkoja ovatkin. Tänään tuli pitkästä aikaa pakkaspäivä, tuntuipa hyvältä ikuisen vesisateen jälkeen.

   Poista
 7. No tekipä katti katalan tempun. Toivottavasti säästyt antibioottikuurilta.
  Täällä meilläkään ei ole tippaakaan lunta ja aattonakin satoi välillä vettä, joka lievästi sanoen kyllä latisti tunnelmaa.
  Itse katkaisisin kuusesta kilpalatvat pois, mutta se ei suinkaan ole välttämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin säästyä, haavat näyttävät parantuneen oikein hyvin. Tulehdus olisi luultavammin jo tullut jos olisi tullakseen. Taidan katkaista latvat pois, niitä on kuitenkin kolme eikä sekään näytä kivalta ja hidastaa kasvua.

   Poista
 8. No, olipa Jalo äkäisellä päällä! Ehkä sillä oli tosiaan joulustressi tai sitten oli niin ihmeissään vuodenajoista.
  Teillähän näyttää melkein keväiseltä. Saa nähdä millainen talvi tästä kokonaisuudessaan kehkeytyy. Toivottavasti ei toistu se tappotalvi muutaman vuoden takaa, kun märkä maa jäätyi kovissa pakkasissa ennen lunta tammikuussa.
  No, ei näitä säitä tiedä vasta kun jälkeen päin. Keväällä olemme viisaampia.
  Leppoisia välipäiviä ja pikaista toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli äkäinen, ei ollenkaan sen tapaista. Mietin voisko johtua matokuurista minkä sai paria päivää aikaisemmin. Oli kyllä sellainen lääke jota on saanut aikaisemminkin. Tai sitten kissanminttu sekoitti pään. Minäkin toivon ettei tappotalvi toistu, en usko että kukaan kaipaa samaa katastrofia uudestaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)