keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Kissakahvila ja muuta kivaa Budapestissa

Muutaman päivän loma siskon ja äidin kanssa Budapestissa on ohi. Meillä kävi sään suhteen uskomaton tuuri, Budapestissa oli tavallista lämpimämpää ja aurinko näyttäytyi meille joka päivä pilvettömältä taivaalta lämpötilan ollessa jopa + 26 astetta. Aurinkoa tankattiin valitsemalla kävelyillä aurinkoisempi kadunpuoli ja istumalla jokiristeilyllä sekä terasseilla.
 Näin hotellissa Budapestin kissakahvilan mainoksen. Siispä käymään siellä, lyhyt matkakin, vain pari pysäkin väliä metrolla. Budapestissa muuten kaikki yli 65-vuotiaat saavat käyttää julkisia kulkuvälineitä ilmaiseksi, myös muiden EU-maiden kansalaiset. Tämä punainen herra on suurin koskaan näkemäni kissa. Hyvin tietoinen asemastaan ja hyppäili kahvilavieraiden pöytiin rohkeasti kerjäämään. Kissojen ruokkiminen oli kielletty mutta aina joku kateista sai lipaistua asiakkaan kermaleivoksesta kermat päältä
 Sisko kuvasi tämän kaunokaisen vessassa vesitarjoilua odottamassa. Sisko tiesi mitä toinen halusi ja avasi hanan jotta kissa pääsi juomaan. Minä sain kokea saman harmaan kissan kanssa. Kissoilla vaikutti olevan kahvilassa hyvät oltavat, kellarikerroksessa pääsivät omiin tiloihin vapaasti ja asiakkaat noudattivat hienosti kissakahvilan sääntöjä.
 Hotellin sijainnin valitsimme arpomalla Pestin puolelta, ei hajuakaan miten asettui kaupungin nähtävyyksien suhteen. Hyvin asettui, Tonavan rannalle oli vain parin minuutin kävely. Samoin kauppahalli oli lähellä. Alakerta hallista on ruokatarvikkeille ja yläkerta lähinnä turisteille myytävälle krääsälle. Kellarissa on Aldi ruokakauppa. Ei mun juttu mutta tulipa nähtyä.
 Tonavan risteily oli yksi kohteemme, kuvassa on valtavan kokoinen parlamenttitalo jonka ohi paattimme hiljalleen putputti. Halusimme risteilylle päivällä vaikka iltaristeilyjäkin kehuttiin, rakennukset ovat hyvin valaistuja ja hieno näky joelta päin.
 Jos museoista tykkää niin suosittelen käymään Unkarin kansallismuseossa. Monta hallia upeaa nähtävää menneiltä ajoilta. Kuvissa satulat 1100-luvulta. Ne on tehty puusta ja puun päälle on tehty luukaiverrukset. Kaiverruksissa kerrotaan erilaisista legendoista, monissa näytti esiintyvän lohikäärme mikä oli meistä aika yllättävää.

 Budapestissa on ainakin kaksi kylpylää joista Gellert vanhin ja lienee kuuluisin. Jos ei mene kylpylään niin kannattaa käydä katsomassa aulatilojen mosaiikit. Nämä joutsenet löytyivät aulan lattiasta.
 Terassilla ja ravintoloissa hörpimme teen ja leivosten ohessa myös juomaa nimeltä lemonade. Se on paikallista virvoitusjuomaa johon jokaisella paikalla oli oma resepti. Raikasti mukavasti kävelyn lomassa. Budapest on täynnä ihania kahviloita joista saa leivoksia jokaiseen makuun. Ruokaravintolat valitsimme sen perusteella missä on muitakin syömässä emmekä joutuneet pettymään kertaakaan.

 St. Stephans Basilika sattui olemaan kissakahvilan vieressä. Niinpä reissun pakollinen kirkkovierailu tuli hoidettua siellä. Upea rakennus ja suuri kuin mikä.
Minä oikealla ja sisko vasemmalla, taustalla laskeva aurinko viimeisenä iltana Budapestissa. Ihana kaupunki johon minä rakastuin ihan täysillä. Paljon saimme nähdä ja kokea mutta vielä jäi kokemuksia jos joskus tuonne palaan. Aurinkoenergiaa on tankattu tulevan talven varalle, tuliaiset on purettu matkalaukuista ja niistä saan toivottavasti kuvia viikonloppuna. Tänään pakkaan laukkuni uudestaan ja suuntaan aamulla pariksi päiväksi Helsinkiin koulutukseen. Nyt jaksaa taas arkea kotona ja töissä.

18 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen reissu säätä myöten! Olen kerran käynyt Budapestissä melko pikaisesti ja siellä on selvästi todella paljon nähtävää. Tästä tuli matkakuume.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on paljon nähtävää, suurin nautinto oli kuitenkin ehkä aurinko, sitä oli jo Suomessa ikävä.

      Poista
  2. Kiitos näyttävästä matkakertomuksesta! Budapestiin toivon minäkin joskus pääseväni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lähteä, me varasimme matkan aika myöhään ja hyvin päästiin.

      Poista
  3. Kiitos matkakertomuksesta, upeita nuo puiset satulat. Kuinka taitava ihminen onkaan parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museossa oli kaikenlaisia aikaansaannoksia kruunuista jalustimiin, on sitä ihmiset osanneet kautta aikojen vaikka ei ole ollut nykyajan välineitä.

      Poista
  4. Unkarissa ja Budapestissa olis kiva käydä, joskus ollut mielessä mutta ei ole tullut toteutettua. Hauska tuollainen kissakahvila :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli eka kerta kun kävin kissakahvilassa. Tuonne ei tarvinnut varata aikaa, se sopi meille.

      Poista
  5. Kiitos matkaesittelystä! Olipa kiva, että sää suosi ja oli onnistunut reissu! Budapest olisi varmasti tutustumisen arvoinen, milloinhan sitä malttaisi matkustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Budapest kannattaa ehdottomasti kokea. Hieno kaupunki täynnä vanhoja rakennuksia.

      Poista
  6. Ihanaa, että oli hyvät säät. Son merkittävä tekijä matkan onnistumiselle. Ja lämpyäki nua mukavasti. Unkaris o palio tairokasta käsityätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän syksyn sateisten ja sumuisten päivien keskellä aurinko teki hyvää ja miten ihana kun tarkeni ilman takkia. Siellä oli paljon käsitöitä, yhdenlaisia toin tuliaisina, nyt vain odottelen sateetonta päivää että pääsen kuvaamaan ne.

      Poista
  7. Kiva kuulla, että lämpöä riitti ja paikka oli kiinnostava. Vietimme Budapestissä perheen kanssa viikon vuosia sitten ja ihastuimme paikkaan. Mielelläni menisin uudemmankin kerran. Helppo, ystävällinen ja mielenkiintoinen paikka. Ostitko paprikaa? Sitähän siellä oli monenlaista ja edullisesti?
    Kissakahvilat ovat hauskoja paikkoja. Kissat ovat joka paikassa niin samanlaisia ja kuitenkin vähän erilaisia. Saavat ihmiset vapautumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tuonut paprikaa, meillä käytetään paprikaa kuivattuna tai mausteena todella vähän, tuoreena syödään paljon. Budapestissa oli todella helppo olla ja me koimme sen turvallisenakin, tosin yöaikaan emme liikkuneet missään.
      Kissakahvila oli kiva kokemus, voisin mennä uudestaankin.

      Poista
  8. Teillä oli varmasti kiva loma ja sääkin näytti todella suosivan. Budapest on kiva kaupunki. Paljon tuttuja paikkoja kuvissa. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää suosi parhaalla mahdollisella tavalla. MInulle, kesän ystävälle se oli kuin taivaanlahja, sai tankattua aurinkoenergiaa muutaman päivän extraa. Budapest oli kiva kaupunki, mielelläni lähtisin sinne uudestaan.

      Poista
  9. Olipa teillä hyvät säät. Kiitos matkakertomuksesta. Selvästi ehditte tehdä ja nähdä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hyvät säät kun olla ja voi. Paljon ehdittiin nähdä vaikka ei pidetty mitään kiirettä minnekään.

      Poista

Kiitos kommenteista :)