maanantai 21. elokuuta 2017

Päivän saldo

Tämä sunnuntai vietettiin lasten, lasten serkkujen ja mummin mussukan kanssa Särkänniemessä. Puutarhassa en ehtinyt edes pyörähtämään, aamulla lähdettiin aikaisin ja illalla palattiin myöhään. Niinpä koko lauantai oli pyhitetty sadonkorjuulle.
 Ämpärillinen punaisia viinimarjoja, pari litraa valkoisia ja litra vaaleanpunaisia. Kaikki meni tuollaisenaan pakastimeen mehumarjoiksi. Mehumarjoja en riivi irti tertuista, mehukattilassa menee kaikki.
 Muutama litra vadelmia, hyvät ja mehustukseen kelpaavat erikseen. Nuorin poika keräsi vajaan litran mustia viinimarjoja, ne pihan ainoat. Vadelmaa on nyt pakastimessa kiitettävän paljon, noin parikymmentä litraa. Mehuja keittelen marjoista paremmalla ajalla myöhemmin syksyllä.
 Kesäkurpitsat ovat ihan huomaamatta tehneet satoa yli oman tarpeen. Vein siskolle pari pötkylää, samoin tyttärelle. Osan pakastan talveksi kasvissosekeittoja varten. Ja nyt yritän ehtiä syödä osan sadosta, eilen tein ruualle kasvislisukkeeksi paistettuja kesäkurpitsan siivuja.
Nelisen litraa herneitä mikä on hyvä määrä sillä tiistaina keräsin niitä ämpärillisen. Poistin kaikki herneet paloistaan ja pistin pakastimeen. Härkäpavuille pitäisi vielä tehdä sama juttu, lauantaina ei enää aika riittänyt, iltaysin jälkeen sain vikat herneet pakastimeen.
Siinäpä se onkin, kyllähän satoa keräilee mutta se pitäisi ehtiä jatkojalostaa jonkinlaiseen säilyvään muotoon samalla hetkellä. Jotta talveksi on kesäkurpitsaa tai härkäpapua pakastimessa vaatii se putsaamista, pilkkomista ja pussittamista.

Satoaika on silti ihan parasta aikaa, syötävää omasta maasta, osasta satoa riittää jakoon ja osan saa talteen talvea varten. Pienikin omavaraisuus tuntuu hyvältä.

22 kommenttia:

 1. Vau! Monipuolinen ja runsas sato! Ihanat vadelmat. Meillä ei tule mustaherukoita juuri lainkaan. Ei milloinkaan. Miksiköhän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun omien havaintojen mukaan mustaherukka vaatii täydellisen aurinkoisen paikan, ja pölyttäjät oikeaan aikaan. Minun pensas on puolivarjossa ja sen huomaa sadon määrässä.

   Poista
  2. Meillä taas mustaherukka tuottaa satoa tänä vuonna valtavasti. Olen nyt poiminut ehkä 1/5 puskista ja mehupulloja on jo 13. Saas katsoa riittävätkö tyhjät pullot... Itse en juo mehua kuin flunssassa (jota onneksi ei ole edes joka vuosi), mutta lapset vieraillessaan aina käyvät mehukaapilla ja vievät mukanaan. Ja minä ilolla poimin ja keittelen :)

   Vadelmaa ei tule niin paljon kuin viime vuonna. Ja joka marja pitää tarkistaa, kun toukkia on niin paljon ja hometta myös.

   Poista
 2. Minäkin mietin eilen salaattitarpeita pihalta kerätessäni, että on ihana kuukausi tämä elokuu ruuan puolesta! Vaikka en ole ollenkaan noin aktiivinen kuin sinä. Muutamsta marjapuskasta tulee mukava aamupala, kun sen käy pihalla syömässä aamuisin. Olisi kivaa hakea talvella pakkasesta omaa ruokaa, mutta sitten on tuo ajan riittämisongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjat on parhaimmillaan suoraan puskasta, auringon lämmittäminä ja takuutuoreina. Noita vaaleanpunaisia viinimarjoja olen suorastaan ahminut suoraan puskasta. Samoin suoraan syödään mansikat ja pensasmustikat.

   Poista
 3. Upeaa satoa! Tuntuu, että kaikki valmistuu yhtäaikaisesti, kasvimaa, marjat, sienet ... Ja juuri tuo säilöminen vie aikaa. Mutta ihanaa kun on oma tori, josta voi hakea tuoreet ruokatarpeet päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokatehtaiden sato kypsyy nyt kaikki yhtä aikaa. Onneksi en ahnehtinut tänä vuonna lanttuja ja kaaleja, nykyisessä sadossa on ihan riittämiin työtä.
   Oma tori, hauskasti sanottu :)

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! kateellisena katselen vadelmiasi, meillä on ollut niin takuuvarmoja metsävadelmapaikkoja, joista ollaan poimittu kymmeniä litroja, nyt ei löytynyt hyvää kuin niukasti,sateinen sää ja jo vanheneva maa ei tuottanutkaan satoa! Hauska tuo keltainen vattu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin paras villivadelmien paikka on mennyttä ja uutta en ole vielä löytänyt. Onneksi oma puutarha antaa vadelmaa runsain mitoin. Tykkään keittää mehua pelkästä vadelmasta.

   Poista
 5. Hyvä sato valtavasti puhtaita marjoja ja kasvimaan aarteita. Kummat marjat sinusta on paremman makuisia punaiset vai keltaiset vadelmat? Inkeri
  Puutarhurintytar.blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa kummat on parempia, keltaiset ovat miedompia ja vähän eri makuisia. Taidan pitää molemmista yhtä paljon.

   Poista
 6. Vau, miten mahtava sato! Minulta unohtuivat härkäpavut tänä vuonna kokonaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpapu on yksi minun suosikkeja. Harmi vain ettei muu perhe niin välitä vaan saanpahan siten syödä kaikki itse.

   Poista
 7. Ah, mikä sato! On tämä kyllä niin kivaa aikaa. Kaikki on tuoretta ja maistuvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoretta ja maistuvaa, tänään sain vielä puoli litraa kirsikkatomaatteja, nam!

   Poista
 8. Mitenkä herkullisen näköistä satoa !! Kaikki ovat hyviä ja terveellisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ylimääräsitä on kiva jakaa eteenpäin kun tietää että se on puhtaasti kasvatettua.

   Poista
 9. Täällä ollaan oltu samoissa puuhissa. :) Todella runsas sato ja hienosti olet suunnitellut jatkokäsittelyt. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 10. Vau! Mitä määriä, upeaa!!!

  VastaaPoista
 11. Hieno sato, kateellisena katson :) Omat viinimarjani ovat istutettu jo 2013 heti talon valmistuttua, mutta eivät edelleenkään tuota oikein yhtään marjoja. En tiedä missä vika... Paikka on aurinkoinen, mutta ovat savimaalla niin mahtaakohan sitten kärsiä seisovasta vedesta.

  VastaaPoista
 12. Kirjoitinkin tässä yhteen plogiin että kesäkurpitsa suklaa kakku on myös hyvää. Taidan laittaa siitä reseptin omaan plogiini, koska se on yksi vaihtoehto käyttää ylimääräisiä kurpitsoita.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)