perjantai 25. elokuuta 2017

Liljoja

Liljat on syksyn pelastus. Tuovat väriä ja iloa puutarhaan missä alkaa olla vihreää ja myöhemmin enenevässä määrin ruskeaa.
 Lilium "Arbatax", ikisuosikkini, pinkkiäkin pinkimpi lilja.
 Lidlistä ostettu kaunis purppuranpunainen lilja.
 Lilja kukkii toista kesää ja ilmeisesti viihtyy sillä kukintojen määrä on kasvanut viime vuodesta.
 Liljat istutin ukonhattujen eteen tarkoituksena että ukonhatut ovat liila tausta purppuraisille liljoille. Mutta ukonhattuni ovatkin nykyään sangen harvoja. Eivät oikein voi hyvin. Syyllinen on koristeomenapuu jonka runko näkyy kuvassa. Sen latvus on kasvanut liian varjostavaksi. Jos jo tänä syksynä on aikaa, leikataan puuta harvemmaksi. Viimeistään ensi keväänä se saa luopua muutamista oksistaan.
 Arboretumiin en ole istuttanut tiikerililjaa mutta jostain sitä on sinne tullut. Kehveli salamatkustaja kukkiikin jo. Tiikerin takana on valkoista väriminttua ja sen takana keltaista tiikerililjaa. Ärtsyt värit, valkoinen keskellä ehkä vähän tasoittaa.
Luumulehdon maisemat muuttuivat kun mies leikkasi viikonloppuna pensasleikkurilla siperiankurjenmiekat matalaksi. Pääsen paremmin kitkemään takareunaa kun kurjenmiekan lehdet ei makaa kitkijän päällä. Eikä rotkottava kasvusto ollut edes mikään kaunis enää rankkasateiden jälkeen.

Vuoden, kahden päästä on jaettava siperiankurjenmiekkojen kasvustot. Jo tänä vuonna oli kukinta heikompaa kun aiemmin eikä niiden istutuksesta ole kuin vasta nelisen vuotta. Jakamien tuli eteen nopeammin kuin uskoin.

Luumulehdossa e kasva vielä yhtään liljaa, asia joka on syytä korjata jo tänä syksynä jos vastaan tulee kauniita liljoja.

28 kommenttia:

  1. Ihania väripilkkuja nuo liljat. Itse en ole suuri liljojen ystävä mutta pinkkifanina tuohon Arbataxiin voisin vaikka rakastua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arbatax on hieno, on hyvin kestänyt talvet ja muut hankalat sääolosuhteet.

      Poista
  2. Voi kuinka upeita liljoja, ihania!

    VastaaPoista
  3. Liljat ovat ihania, eikä tuo keltaisen ja oranssin yhdistelmä näytä liian räikeältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyyn sopii hyvin vähän räikeämmätkin värit.

      Poista
  4. Liljoja onneksi mahtuu jokaiseen kukkapenkkiin, ne eivät edes leviä kuten kurjenmiekka, vaikka muuten kehveleitä saattavat olla :-D Ihana tuo oranssi-valko-kelta väritrio, raikas ja aurinkoinen.
    Onpa todella nopeasti rehevöitynyt siperiankurjenmiekkakasvusto tosiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo siperiankurjenmiekka on jotain hyperlajiketta, se on siirretty ja jaettu jo moneen kertaan, kasvaa hirmuista vauhtia. Ja muuten lisääntyy myös siemenestä.

      Poista
  5. Siperiankurjenmiekat ovat tosiaan reheväkasvuisia. Meilläkin niitä on jaettu melko usein. Kauniitahan nuo liljat ovat. Meillä maasta ryömii heti liljakukkoarmeija niiden kimppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole (vielä) ollut liljakukkoja, toivottavasti ei tulekaan.

      Poista
  6. Oi, Arbatax on aivan ihana! Ja liljat ylipäätään, vaikka meillä moni niistä on tänä vuonna ollut vähän repaleinen. Kotilot ovat mellastaneet, liljakukkoja ei onneksi ole ollut. Pitänee googlettaa, jos tuota Arbataxia vielä jostain löytyisi. Liljoja kyllä jo tilasinkin uuteen pionipenkkiin laitettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotilot on kurjia monien kasvien kanssa, se on yksi syy miksi minulla ei ole nauhuksia tai kuunliljoja yhtään kappaletta. Arbatax on Viron tuontia mutta saattaisihan sitä löytyä lähempääkin.
      Ja kohta pitää varmana jakaa oma kasvusto.

      Poista
  7. Liljat ja niiden intensiiviset värit aina ihastuttavat.

    VastaaPoista
  8. Vastaukset
    1. Liljoissa on tosiaan voimakkaita värejä. Kaikki punaisen, oranssin ja keltaisen sävyt.

      Poista
  9. Ihanat lilijat! Nonki mulle aika uusia tuttavuuksia. Tiikerililijoosta tuloo miälehen mumman kukkapenkit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiikerililja taitaa olla tosi vanha kasvi Suomessa. Mummolla sitä luultavasti oli vaikka en sitä muista.

      Poista
  10. Liljafani täälläkin! Minulla taitaa kukkia tuo Lidlistä ostamasi punainen lilja, en myöskään tiedä nimeä, mutta tuoksui aivan huimaavasti! Keltaisetkin ovat ihan kauniita, mutta joskus huomaa, että ovat valinneet väärän kaverijoukon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlin lilja tuoksuu todella voimakkaasti. Tuon keltaisen paikka vähän mietityttää, istutin viereen vaaleanpunaista, ehkä siirrän sen pois. Oranssi ja valkoinen on paremmat kaverit.

      Poista
  11. Upeita liljoja! Liljat ovat minustakin aivan ihania. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
  12. Elämme tosiaankin aikaa, jolloin kesä luovuttaa kasvustonsa syksylle ja kukkijoita alkaa olla vähän. Liljat ovat pelastus.

    Ovatko nuo läheiset pellot teidän vai naapurin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellot ovat aikoinaan kuuluneet Arvilaan mutta ei enää. Meillä on maata sen verran että on reilun kokoinen tontti ja oma pieni metsä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)