tiistai 29. elokuuta 2017

Kasvimaa tyhjenee

Sadonkorjuuta tehdään joka päivä muiden töiden ohessa. Mitään stressiä ei oteta, se tehdään mitä ehditään. Porkkanaa ja perunaa syödään suoraan maasta, niitä ei tarvitse nostaa pois ennen pakkasia.
 Sipulit nostin viime viikolla. Ensin koko kuorma kottikärryihin, vain selkeästi huonoksi menneet kompostiin.
 Talikko kouraan ja hetki maan kääntöä. Kaksi oikean puoleista istutusriviä sain käännettyä, sitten totesin että jos aion ehtiä siivota sipulit ennen pimeää, on aloitettava heti. Loput kääntämiset saa odottaa. Nykyään olen laiska enkä käännä rivivälejä, niihin lisätään keväällä lehtiä ja olkea maatuneiden tilalle.
 Ehdin käydä sipulit läpi. Kaikki hyvät pääsi perinteiseen tapaan kuivumaan aitan edustalle. Ihan huonot meni kompostiin ja semihuonot laitoin erikseen, niitä käytetään se mitä pystytään ja nämä hyvät syödään vasta talvella.
 Valkosipulisato ei päätä huimaa. Mietin jo mistä saisi parhaat istukasssipulit syksymmällä, nämä voisi kaikki syödä itse, ovat vähän turhan pieniä istukkaiksi.
 Sain kesällä työkaverilta lahjaksi kurpitsan taimen. Siihen on tullut yksi kurpitsa. Tuo on nyt vastasyntyneen pään kokoinen, ehkä hivenen pienempi. Taidan odottaa hetken ennen kuin korjaan pois. Kesäkurpitsaa tulee niin että vein perjantaina sitä pahvilaatikollisen töihin, kaikki kelpasi työkavereille.
 Tomaattia on syöty, tänä vuonna sitä tulee kohtuullisesti. Ylitarjontaa ei ole vielä ollut, kaikki on saatu syödä itse mitä kypsyy.
 Olen napsinut tomaateista kaikki alalehdet pois ja valikoiden ylempääkin. Kaikki versot on latvottu ja osa kukkatertuista poistettu. Varkaat poistan heti kun niitä ilmestyy. Jospa nämä toimenpiteet auttaisi sadon kypsyttämisessä.
 Kasvihuoneessa on pieni vihreä ihme. Kaupan suippopaprikasta otettu siemen on kasvanut pensaaksi ja tehnyt satoa. Vielä odotellaan kypsymistä. Muinakin vuosina raakileita on ollut mutta ne ovat mädänneet ennen kypsymistä. Tämän vuoden yksilö näyttää lupaavalta.
Bonuksena ihka ensimmäinen viinirypäleterttu. Viiniköynnös on vasta viime vuonna istutettu, lajike on "Somerset Seedless". En kuunaan uskonut että satoa saataisiin jo istuttamista seuraavana syksynä, terttuja on tulossa peräti kaksi. Olen ikionnellinen jos rypäleet ehtivät kypsyä maistelua varten. Siinä olisi pari rypälettä per perheenjäsen.

Härkäpapujen keruuta on luvassa tälle viikolle, ainakin osa on korjuukelpoista.

27 kommenttia:

 1. Ihailen tarmokkuuttasi ja satoanne. Minulla tarmo ja sato pienemmissä mittakaavoissa. Upea kasa sipulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaähkyn merkkejä alkaa olla, etenkin kylmä ja sade tekee sen että mieluummin olisi sisätiloissa takan kupeessa. Sitten muistaa että miten kiva on talvella syödä säilöttyä satoa ja taas saa virtaa jaksaa puutarhassa. Pimeä tulee vaan tosi aikaisin illalla, töiden jälkeen ei paljoa ehdi.

   Poista
 2. Niin ihanat satokuvat! Mä taidan siivota tuon kasvihuoneen ennätysajoissa ja ottaa tomaatit sisään kypsymään. Kesäkurpitsaa, porkkanaa, Punajuurta, perunaa ja Lehtikaalia tulee. Muuten sato on ihan olematon... Oon ollut laiska kasvimaan hoitaja tänä kesänä kylmien säiden lisäksi.... Nyt lähden kitkemään kesäloman kunniaksi pihaa siistimmäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamuna kun heräsin oli ulkona asteita +4. Ja minulla kasvihuoneen ikkunat auki, pakko pitää etteivät tompsut ja muut homehdu. Toivottavasti eivät paleltuneet. Ehkä joudun myös ottamaan kaiken sisälle kypsymään. Mukavaa kesälomaa!

   Poista
 3. Oi, ihan omia viinirypäleetä! Nam! Toivottavasti kypsyyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, maistiaisia on kytätty koko kesä.

   Poista
 4. Komea sipulisato sinulla. Täälläkin on jaettu satoa tutuille, vaikka kuinka koetti keväällä tehdä kylvöksiä ja istutuksia hillitysti. Upea, makea bonus tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä sipulit kasvoivat komeiksi, on tullut riittävästi vettä. Satoa on kiva jakaa eteenpäin.

   Poista
 5. Hieno sato sinulla. Minä en voi kun ihailla kun omaa ei ole, meinaan juures ja vihannes satoa. Minä vasta opiskelen. Kerro miltä rypäleet maistuivat. Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus saanut maistaa itse kasvatettuja rypäleitä ja ne olivat ihan toista makua kun kaupan rypäleet, aromikkaita ja makeita.

   Poista
 6. Oman maan sato on aina se paras sato. Ja onpa hienoa, että pääsette maistamaan myös viinirypäleitä.

  VastaaPoista
 7. Ihailen sipuleitasi. Meidän sipulit menivät aivan mönkään.
  Normaali sipulua ei tullut ollenkaan, hävis jonnekin tai tuhoutui.
  Olen ostanut nyt jo sipulit kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna meillä jäi sipulit tosi pieniksi, ei koskaan aiemmin ole olleet niin pieniä. Mutta tänä vuonan on toisin, suuria ja komeita.

   Poista
 8. Sipuli on mukava kasvis viljeltäväksi. Nyt tänä kesänä minulla ei ole oikeastaan mitään keittiöpuutarhan kasveja kasvamassa. Sipuli on ensi kesän toivelistalla ja kyssäkaali.
  Ahkeruus palkitaan näin syksyn kynnyksellä ja tiedän kuinka mukavaa on omia sipuleita käyttää.
  Tomaatit ovat kivasti melkein kuin amppelissa kasvaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyssäkaalia en ole kokeillut koskaan, en tiedä olenko edes maistanut sitä. Oikeat amppelitomaatit olisi kivoja mutta se kastelu.

   Poista
 9. Mahtava sipulisato! Mutta tuo rypälesato se vasta saakin hymyn huulille. Ei ihan jokapäiväistä herkkua. Parina yönä olen laittanut lämmittimen kasvarissa päälle, sillä yöt ovat meilläkin kylmiä ja kasvarissa kosteutta tuulettamisesta huolimatta. Kypsymistä on tapahtunut, mutta edelleen on paljon raakileita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan jokapäiväistä herkkua. Isompaan kasvariin on tulossa sähköt, josko saisimme sinne jonkinlaisen lämmityksen. Raakileita on paljon, saa nähdä ehtiikö kaikki kypsyä.

   Poista
 10. Tosi muhkea sipulisato! Meilläkin on parhaillaan odottelua, että rypäleet kypsyvät. Kasvimaalla on vielä sato korjaamatta, tosin juureksilla ei mitään kiirettä vielä olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juureksilla ei ole kiirettä, porkkana etenkin kestää maassa tosi hyvin kylmää, peruna on vähän arempi. Mutta perunat jäi tänä vuonna niin pieniksi että sato on syöty syyskuussa loppuun.

   Poista
 11. Minulta saattaisi löytyä ihan ehtaa talvivalkosipulia myytäväksi asti. Lajikkeena on kahdenlaista 'Alexandraa'. Toinen on kuin kuvassasi, toinen taas on ihan valkoista, pienmpikyntistä ja tosi erinomaisesti säilyvää. Tuon valkoisen satoisuus on paljon pienempi kuin punaraidallisen. Kolmas lajike on 'Giant Russian' - oikea jätti. Sitä olen lisännyt hartaasti alkuperäisestä yhdeksästä kynnestä.

  Valkosipulit nostan varmaankin parin viikon päästä. Sitten tietää sadon onnistumisen.

  Multa jäi sipulit kokonaan istuttamatta, kun kylmät vain jatkuivat kesäkuussa. Eka vuosi lähes 20:een vuoteen, ettei ole omia sipuleita. Harmittaa nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, valkosipulit kiinnostaisi, olisi hienoa saada juuri tuollaista kantaa, kaupoissa myytävät ei aina ole sitä mitä luvataan ja kotimaista on vaikea saada.
   Sipuli sietää aika hyvin kylmää, harson alla se meilläkin kasvaa aluksi.

   Poista
 12. Hyvän näköistä satoa olet saanut. Parasta on kyllä, kun saa suoraan maalta hakea perunat ja porkkanat. Meidän sipulisato menee samalla tavalla, oli niin vähän laitettu.

  VastaaPoista
 13. Voi mahoton mikä sipulisato! Ja kesäkurpitsaakin laatikoittain. Meillä syötiin vasta nyt ensimmäiset uudetperunat. Laitoin tänä vuonna vain yhden perunan isoon muovilaatikkoon kasvamaan ja senkin istutus jäi myöhäiselle. Kesäkurpitsaa on tullut mukavasti yhdestäkin taimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsaa on kolme taimea, ehkä yksi riittäisi meilläkin. Osan sadosta olen pakastanut talveksi ja silti riittää jaettavaa.

   Poista
 14. Vau, mikä määrä sipuleita!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)