perjantai 9. kesäkuuta 2017

Sorbus ja lajitoverinsa

Puutarha-aihetta sivuten mutta hiukan eri kantilta. Nuorimmalle pojalle piti keksiä jotain tekemistä. Pyysin tekemään pitkän työkalun jolla ylettää kaivaa esineitä esiin talon alta. Poika teki välineen ja aloitti aarrejahdin. Tuloksena oli liuta vanhoja pulloja ja muuta roinaa.
 Talon alta kaivautui esiin sorbus ja kaverinsa. Netin mukaan sorbusta on alettu valmistaa jo vuonna 1935. Tämän pullon iästä en tiedä mutta ainakin se on hankittu ennen vuotta 1969 sillä silloin vaihtui nimi Alkoksi. Puutarhatuotteista on moneksi, vaikkapa juomaksi.
 Tässä kaikki ne pullot jotka säästin. Rikkinäiset tai sellaiset joita oli useita ja uudemmat heitin surutta pois. Pienemmän vinetto-pullon takana näkyy emalimuki joka myös löytyi talon alta. Ei siitä enää juoda voi mutta kyllä se museoon kelpaa kuten muutkin kuvan esineet.
 Vasemman laidan Hartwallin juomapullo on todella vanha. Lääkepulloa löytyi kaksi pientä.
 Mallasjuoman verotonta talouskaljaa pullon säästin vaikka se ei olekaan ehjä. Teksti vain on jotenkin hauska.
Eikä postausta ilman kukkakuvaa. Ostin viime elokuussa Mustilan taimipäiviltä harrastajalta kellukan taimen. Kellukan piti olla lajia "Pink Frills". Eli täysin avautuva ja rimpsureunainen. No, tämä ei avaudu eikä ole reunoissa rimpsuja. Myyjä kyllä varoitti että siemenkylvöt eivät aina ole sitä mitä pitäisi. Siemenet hän oli tilannut ulkomailta. Vähän olen pettynyt, muistuttaa liian paljon tavallista ojakellukkaa. Pettymyksestä huolimatta saa tämä jäädä luumulehtoon, on siinä kuitenkin jotain kaunista, kuten ainakin väri.

18 kommenttia:

 1. Olen alkanut katsoa ojakellukoita sillä silmällä, että ne ovat oikeastaan hyvin kauniita. Kissojen turkeissa niiden siemenet vain kulkeutuvat kaikkialle :-D
  Ihana väri tuossa, oranssinpersikkainen. Minulla on myös joku viime vuonna istutettu oranssissa penkissä. Huomenna se täytyy kitkeä, jotta pääsen tarkkailemaan kellukkaa lähemmin.
  Mahtava pullokokoelma, mielikuvitus kutkuttaa. Harmillista, miten paljon rikkinäistä lasia vanhalla pihalla on. Mutta ehjät lasiesineet voivat olla oikeita aarteita, kuten tuo saalis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ojakelluka on oikeasti kaunis, niin vaatimaton ja yksinkertainen ojan pohjalla nuokkuessaan. Meilläkin niitä kasvaa joka puolella mutta jotenkin se ei haittaa. Lasinsiruja löytyy vielä joka kesä pitkin pihoja mutta nyt jo onneksi huomattavasti vähemmän kuin alussa.

   Poista
 2. Ojakellukat ovat ihania! Niitä voisi hamstrata puutarhaan.. Melkoinen pullokokoelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukat on kauniita, niitä voisi olla kokoelma, pullojen lisäksi. Näitä ehjiä pulloja on valtavasti ja vielä enemmän on rikkinäisiä. On maistunut jollekin.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia löytöjä. Kaunis kellukka, vaikkei ollutkaan ihan sitä, mitä piti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yskänlääkepulloja löytyi kymmenen samanlaista, joko on ollut paha yskä tai kodeiinin himo :)

   Poista
 4. Ennen ei kierrätystä tunnettu, lasitavara viskottiin talon alle tai navetan taakse. Olin opiskeluaikana kesätöissä piirtämässä Museovirastolle 1800-luvun alun, alkuperäisenä säilynyttä pihamiljöötä. Rakennusten alla oli hurjat aarreaita vanhoja lääkepulloja etiketteineen. Aitat olivat piripintaan täynnä tavaraa, mitään ei ollut koskaan heitetty pois. Varmaan sata paria käytettyjä kumiteräsaappaita ja miljoonia kaljapullonkorkkeja mm. Minulla on kasvimaan reunalla niittykellukkakasvusto, minusta se on aina ollut viehättävä kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on harrastettu kumpaakin tapaa. Lisäksi jätetä löytyy jokaisen ison kiven vierestä ja jokaisen rakennuksen takaa. No mihkäpä se olisi hevospelillä viety, se minkä pystyi polttamaan, poltettiin mutta muu oli hyvä jemmata pois silmistä. Ja se kenkämäärä, talon alta löytyi pari jos toinenkin ja vintillä on lisää.
   Ojakellukkaa meillä kasvaa valtoimenaan mutta se sopii, omalla tavalla kaunis kasvi.

   Poista
 5. Voi mitä aarteeta löyrittä :) ja lisää tavaraa museohon. Oliskohan tua kellukka 'Mai Tai'. Istutin niitä viikko sitte ja ny näyttääs kukkivan. Turhan piäni kukka, mutta nii hianon färine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että ei ole "Mai Tai" koska senkin kukinto avautuu täysin. Tämä ei ole avautunut mihinkään vaan jää suppuun niin kuin luonnossa kasvava ojakellukka. Myyjän myntikyltistä nappasin onneksi kuvan että tiesin mitä odottaa. Mutta ei tämä ole myyntikuvan näköinen. Kellukoiden kukat on pieniä. Tulikellukassa sitä ei huomaa koska kukan väri onniin loistavan oranssi. Nämä puuterikalsarien väriset jää vähemmälle loistolle.

   Poista
 6. Mai Tai minullekin tulee mieleen, koska sellainen kukkii parhaillaan Kiemurapenkissä. Kukka on pienikokoinen, mutta nätti. Oja- ja niittykellukoista tulee lapsuus mieleen. Niissä oli jotain sadunomaista.
  Aika kiva pullosaalis. Ennen kaikki nakattiin vain pois silmistä. Naapuri kertoi, kuinka heidän rakentaessaan taloaan, sen paikalta löytyi maahan kaivettuja pulloja ja rautatavaraa. Läheisen maatalon väki oli haudannut jätteensä maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautaa meillä löytyy edelleen maahan kaivettuna. Kun siivosin marjapensaiden alustat niin völillä kolahti talikko rautaan. Routa kai nostelee esineitä pintaan vuosittain.
   Kellukat on hieno kasvisuku.

   Poista
 7. Kaunis tuo kellukka, oli sen nimi sitten mikä tahansa.
  Museo sai taas lisää tavaraa kokoelmiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se meillä sopii kasvamaan, ei saa hylkyä :)
   Museo sai taas lisää esineitä. Pitääkin esitellä joku kerta mitä kaikkea uutta siellä on.

   Poista
 8. Ennenvanhaan lasikeräys oli talon alla. Mutta nyt ne ovat aarteita, hienoja pulloja löysitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talon alle oli hyvä viskoa käytöstä poistettua tavaraa. Onneksi osa on ehjää löytäjien iloksi.

   Poista
 9. Upea löytö nämä pullot. Onkohan nämä juomat nyt muisto vain? Muistan jo ihan pienenä spurgujen juoneen tuota Sorbusta. Ojakellukka on ihana ja tuo sinun persikanvärisesi on aivan ihastuttava kaunokainen vaikkei ollutkaan kerrottu. Tai jospa vanhemmiten vielä muuttuu kerrotuksi, ei näistä aina tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti tiesi kertoa että sorbus ei kuulu enää Alkon valikoimiin, vinetosta en tiedä. Sorbus oli edullinen juoma, kelpasi kaikille vähemmän nirsoille.
   Kasveista ei aina tiedä, parempi ettei kitke pois jos vielä vaikka tekeekin luvatunlaista kukkaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)