perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kullero luumulehdossa

Luumulehdon ensimmäiset kullerot ovat kukassa. Luulen niiden olevan jotain jalostettua lajiketta sillä toinen kullero kukkii juhannuksen tienoilla kuten luonnonvarainenkin kullero.
 Kukat ovat suuret ja koko pensas melkoisen kookas. Ja vaikka keltainen ei ole lempiväri puutarhassa niin kullerosta tykkään. Olen tuonut tämän Türista pari vuotta sitten.
 Luumulehdossa on tehty suuri kitkentä. Aloitin ennen juhlia ja tiistaina sain päätökseen. Pari kasvia lähti kokonaan pois, ja parin siirtämistä vielä mietin. Muuten alan olla tyytyväinen. Ja loppusilauksena etureunan kaareen pitäisi löytää joku kiva ja matala kasvi. Toissatalven viemille belliksille ei ole vieläkään löytynyt korvaajaa.
 Pitkillä sivuilla kasvaa tiilestä eteenpäin pikkusydäntä, tulikellukkaa ja sen takana saksankurjenmiekkaa. Nuo ovat riveissä mutta muut kasvit yksittäisinä puskina. Narsissejakin on mutta niiden kukinta on jo pääosin ohi. Tulikellukat ja saksankurjenmiekat ovat vielä pieniä sillä siirsin ja jaoin ne syksyllä. Pikkusydänkin on vielä aika heiveröinen mutta kyllä sekin vahvistuu kesän mittaan.
 Mies korjasi risuaidan. Laittoi uudet vahvemmat tolpat ja nosti ojaan levinneet risut paikoilleen. Lisää risuja ei tule tänä vuonna sillä risukasani on kotiloalueella ja enää sieltä ei voi siirtää risuja ilman että tulee kotiloita mukana. Että ensi keväänä on enemmän täyttöä tiedossa. Harsojen alla kasvaa hillosipulia ja kesäkurpitsaa.
 Kivimuuria vasten kasvavaan karhunvattuun on tulossa taas hurjasti kukkia. Vähän kuitenkin pelkään että viileä kevät ja alkukesä voi viivästyttää satoa niin ettei se ehdi kypsyä.
Saman kivimuurin kupeessa kasvaa huisku-unikkoa. Sille kävi toissayön pakkasessa huonosti ja yksi kasvusto palellutti lehtensä. Taaempana kasvavat selvisivät muurin ansiosta.
Ja koska vika kuva ei voi olla moinen pakkasen puraisema perenna niin yksi kuva arboretumin tulppaaneista. Tämä pinkki ihanuus tuli angelique-tulppaanien mukana. Ehkä se ei kuitenkaan haittaa,

16 kommenttia:

 1. Onpa Sinulla tosi kaunis puutarha! Tuo perusteellinen siivous minullakin on edessä ja meiltäkin lähtee muutama kasvi pois, joiden lähtöä olen kauan miettinyt. Kullerot ovat ihan oma lukunsa, ne ovat ihania vaikka ovatkin keltaisia :D Pakkanen siis puraisi teilläkin - piti käydä googlaamassa tuo huisku-unikko, minulle aivan uusi tuttavuus.

  Ihanat tulput! Aurinkoa ja lämpöä sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huisku-unikko oli kai suosionsa huipulla 1980-luvulla. Oiskohan taimi tullut ostettua Virosta. meillä on viihtynyt hyvin, kaverin pihassa taas ei. Vaatii lämpöisen paikan. Mutta metkan näköinen kasvi, kukinto huiskula ja tuollaiset epämääräiset lehdet.

   Poista
 2. Onpa herkku tulppaani! Ja voi surku pakkasvaurioita.
  Kullero on niin ihana, eikö se ole aikainen, se luonnonlaji? Olin niin luullut. Mulla se on nupulla. Nyt täytyykin perehtyä asiaan!
  Risuaitanne on niin kaunis.
  Lämpenevää sinne, ei enää pakkasöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppu on herkku. Luonnonlaji on kai aikainen, meillä kukkii juhannuksen tienoilla, yleensä ennen, riippuu vähän säätä. Nupulla on mutta ei vielä kukassa. Tämä monsteriversio kukkii yleensä todella aikaisin. Ja sitten löytyy vielä amerikankulleroo mikä on sekin vielä nupulla. Risuaita on kaunis ja hyödyllinen, vielä kun saa täytettyä vajunnutta materiaalia.
   Pakkasöitä ei tarvittaisi enää yhtään!

   Poista
 3. Ihku tulppu! Ei tosiaankaa haittaa :) Jos belliksestä tykkäät, laita uurestansa. Ei kai tuallaasta talavia toista het tuu. Meillon ollu kans kylymiä öitä, mutta useemmat perennat ei oo viälä eres kunnolla noussu. Joiski esikoos näkyy vaurioota. Viälä pitää pari päivää ja yätä kärvistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bellikset uudestaan, siinä olisi idea. Tykkäsin niin kun kukkivat tummanpunaisina harmaan nukkapähkämön edessä. Pitää etsiä löytyiskö siemeniä vielä jostain. Muutama kylmä yö ja sitten pitäisi helpottaa.

   Poista
 4. Ihana kullero. Minulla onkin yksi kullero kadonnut. Muistaakseni se loisti poissaolollaan jo viime vuonna.
  Toivottavasti saat kaipaamasi täydennystä luumulehtoon. Suuri kitkentä palkitsee taas. Siistiltä näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadonnut kullero, olen aina luullut että se ei hevin häviä. Meillä tuntuu viihtyvän, ehkä savimaan takia jolloin riittää kosteutta. Taidan kokeilla belliksen kasvatusta aukkopaikkaan takaisin. Kitkentä palkitsee. Pieni pelko on että kuinkahan monta säästettävää kasvia tuli kiskottua pois. Aina ei erota rikkaa perennasta.

   Poista
 5. Kauniita kuvia, upea puutarha ja niin siistit penkit! Siellä onkin jo ihan kesä, karhunvatukassakin jo nuput! Täällä karhunvatukka vasta availee lehtiään. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä alkaa olla mutta kun katselee viime vuodelta saman ajan kuvia niin nyt ollaan monta viikkoa jäljessä. Tasan vuosi sitten kukki jo akileijat muun muassa.

   Poista
 6. Kiva risuaita, on hyvä paikka, mihin laittaa poiskorjattavat risut! Sinulla onkin mukavasti tilaa kukkapenkeille ja muille kasveille! Pakkasvaurioita ei taida voida välttää tänä keväänä, niin on kylmää, eilen paukutteli rakeita moneen otteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaitaan saa uppoamaan todella paljon risuja ja joka talvi se painuu ja tekee tilaa uusille risuille. Pakkasvaurioilta ei voi välttyä, kunhan kasvimaa ja kasvihuone säästyisivät.

   Poista
 7. Niin kaunis kullero!
  Kaunis piha muutenkin.
  Lempeitä kesätuulia ja lämpöä lähettelen sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullero on kaunis perinnekasvi. Ja tuntuu viihtyvän perennapenkissäkin.

   Poista
 8. Olisko toi oranssi tulikellukka (eikä tulikukka)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just se, tulikellukka. Kiitos, korjaan virheeni :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)