lauantai 24. kesäkuuta 2017

Puutarhaa parhaimmillaan

Juhannus meni puutarhatöissä. Se on juhannus minun mieleeni, suuremmat juhlinnat jätän muille. Tänään tosin tuli hommiin katkos kun kotoa muuttaneet lapset tulivat syömään. Mummin kirppunen ja mussukka veivät voiton ja työhanskat lensivät samantien nurkkaan. Sen lisäksi ensimmäistä kertaa elämässäni polveni on kipeä. En oikein edes osaa sanoa mistä se on kipeytynyt, kipu säteilee jopa pakaraan saakka. Ja pahin on kun lähden kävelemään. Kun kävelen hetken vertyy jalka mutta ei ole täysin kunnossa. Seurataan mitä tuleman pitää. Ei sentään niin kipeä polvi että kuvaaminen olisi jäänyt väliin.
 Puutarhan rehevyys alkaa olla huipussaan. Tiilireunuksen vieressä kasvavat ilmasipulit ovat levinneet kivasti. Ilmasipuli kasvaa perennapenkissä jossa se on minusta kauneimmillaan.
 Jos tulppaanit olivat kevään ja alkukesän kuvatuimpia kukkia niin nyt saman sijan saa akileijat, nuo jokaisen pihan herkät prinsessamekkoset.
 Arboretumissa kanadanvuokko ja vuorikaunokki "Amethyst in Snow" kilpailevat samasta reviiristä. Ja näkyy siellä olevan yksi illakkokin. Vuorikaunokin siedän mutta kanadanvuokon kanssa olen kahden vaiheilla vaikka tämä lajike ei ole todella ärhäkkä leviäjä.
 Rosario pitää kiertää monta kertaa päivässä läpi. Jokaisessa ruusussa on nuppuja paitsi japanilaisessa metsäruusussa rosa maretii.
 Jopa kirjoapteekkarinruusussa Rosa Mundi on nuppu. Kunhan kukka avautuu selviää onko tämä ruusu sitä mitä piti, sillä jostain luin että kukinta tapahtuu vanhoista versoista ja tämähän menetti talven aikana lähes maata myöten versonsa.
 Viime vuonna siirretty tuoksukurjenpolvi luumulehdon istutusalueen reunassa. Nyt näyttää että tämä kurjenpolvi oli oikea valinta. Tiheä, riittävän matala ja nopeakasvuinen. Ja helppo kitkeä pois tai harventaa jos tilanne sitä vaatii. Reunasta poistettua rohtoraunioyrttiä ei ole yhtään ikävä.
 Ja taas sarjassamme mysteerikasvi. Huomasin Türin penkissä tällaisen vaaleanpunaisen kukkavanan. Ensin ajattelin sitä vaaleanpunaiseksi kieloksi mutta lehdet eivät ole kielon. Tunnistatko kasvin?
Tässä näkyy paremmin kasvin lehdet, nuo kapeahkot liuskat. Veikkaan että Türista tämä on ostettu mutta pää lyö ihan tyhjää kasvin nimen kohdalla. Toivottavasti teistä lukijoista on apua. Istutuspaikka pitää myös miettiä uusiksi tai ainakin karsia akileijoja ympäriltä. Nyt kasvaa liikaa muiden kasvien varjossa.

18 kommenttia:

 1. Olisko mysteerikasvisi englanninsinililja tai espanjansinililja vaaleanpunaisena. Minä kerran istutin niitä. Kaksi kukki ja sitten hävisivät. Hollannissa noita olen nähnyt kukassa kielojen aikaan.

  Kuulostaa oikein hyvältä juhannuksen vietolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, piti googletella ja espanjansinilija täsmäisi aika hyvin. Vielä kun muistaisi mistä on tuon aarteen ostanut. Viroa veikkaan vahvasti. Ja toivon sen jäävän monivuotiseksi vieraaksi. Ainakin viime talvesta selvisi hengissä.

   Poista
 2. Kaunis mysteerikasvi. Hienolle siellä näyttää joka puolella. Toivotaan tosiaan, että viikon kuluttua sää suosii meitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että sää suosii avoimia, pientä toivoa ennusteen mukaan on.

   Poista
 3. Minäkin veikkaan espanjansinililjaa, englanninsinililjassa olisivat kukat vain yhdellä puolella vartta. Kaunis!
  Ihanan näköistä muutenkin. Loistoidis laittaa sipulia kukkapenkkiin! Matkin sinua ja teen samoin. Heti huomenna :-D
  Voi että, tuo ametisti hangella on niin kaunis. Ja on ihanaa seurata ruusujen nuppujen hidasta kehittymistä, on mitä odottaa omassa pihassa ja blogeissa, teidän uusi rosario on etenkin kutkuttava, kun siellä on niin monia nuoria taimia tulossa kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruohosipulikin voisi olla kiva kukkapenkissä, se vain saattaisi levitä liikaa. Ametisti on kaunis, minun puolesta se saisi levitä enemmänkin. Mietin jo että hävitänkö tavallisen vuorikaunokin pois kokonaan ja laitan ametistia tilalle mutta en taida raaskia, kaunis se tavallinenkin on.
   Hämmästyttävän paljon on tulossa ruusuihin kukkia. Ja vattukärsäkästä tavattu vasta yhdessä pensaassa, yleensä juhannusruusu on kaluttu täysin puhtaaksi nupuista tässä vaiheessa. Viileä kevät ja alkukesä ei ole pelkästään huono juttu.

   Poista
 4. Espanjansinililja tuli mullakin mieleen! Tuo ilmasipuli sopii hienosti kukkapenkin korostuskasviksi! Ihana valkoinen akileija sinulla. Toivottavasti polvesi ei ala kovin vihottelemaan! Rosariosi on upea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanjansinilija se taitaa olla. Hauska tehdä löytöjä omasta pihasta kun ei muista mitä on istuttanut ja minne.

   Poista
 5. Kaunis puutarha ja suloiset akileijat! Totesin juuri myös tuoksukurjenpolven toimivan hyvänä reunus- ja maanpeitekasvina ja ajattelin jakaa sitä vielä laajemmalle alueella pensaiden alle.
  Toivottavasti polvesi paranee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin on tarkoitus jakaa tuoksukurjenpolvea kivimuurin ns. nurjalle puolelle. Tehokas maanpeitekasvi ja kukkii pitkään. Eikä ollut moksiskaan vaikka kevään pakkasyöt palellutti osan lehdistä.

   Poista
 6. Näyttää niin kauniilta. On niin mukava, kun on paljon kukintaa. Toivotaan, että polvesi paranee. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kukkia, niin sen pitää olla. Nyt on puutarhassa pieni välivaihe mutta kunhan ruusut aloittavat on pelkkää kukinnan juhlaa. Polvi ei paljoa paremmin voi. Huomenna on mentävä työterveyteen.

   Poista
 7. Kauniin rehevältä ja kukkaisalta näyttää juhannuspuutarha. Upea tuo vuorikaunokki "Amethyst in Snow"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ametisti on kaunis ja leviää paljon hillitymmin kuin perinteinen vuorikaunokki.

   Poista
 8. Kaunista ja rehevää 🌸 Toivottavasti polvi ei vihoittele pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottavasti ei, jotain siinä on vialla.

   Poista
 9. Kauniit, valkoiset akileijat! Upealta kuullostaa tuo oma rosario... ihanaa kun alkaa kukkia ja levittää tuoksuaan!

  VastaaPoista
 10. Ihanalle näyttää puutarhasssa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)