maanantai 27. helmikuuta 2017

Puutarhakirjanpitoa

Puutarhatavaroiden järjestämisen yksi osuus oli tehdä taimilapuille oma kansio. Tein asian yksinkertaisimman kautta ja etsin varastoistani tyhjän kansion. Lisäksi tarvitsin paperia, nitojan ja tyhjiä muovitaskuja.
 Kansio on siisti kierrätyskansio. Sen etukannessa on muovitasku jonne sujautin tomaatinkasvatusohjeen. Jotain kivaa kukkakuvaa etsin mutta en löytänyt tarpeeksi suurta.
 Kansion järjestyksen ylläpitoon on riittävän paljon välilehtiä. Kansio on periaatteessa jo nyt aika täysi mutta ei hätää, kansioita on lisää. Jossain vaiheessa voi tehdä vielä tarkempaa jakoa eri kansioihin, jokaiselle kasvisuvulle omansa vaikkapa.
 Muovitaskut ovat hyvä juttu siksi että osa lapuista on imenyt itseensä multaa tai hiekkaa jota sitten saattaa varista. Nyt jää pölyt ja mudat taskun sisään. Eikä tartu jäykät nimilaput toisiinsa kiinni. Papereihin kiinnitin taimilaput nitojalla.
Tässä hortensioiden sivu. Se vähän harmitti etten ole tehnyt tätä jo vuosia sitten. Ei sitä enää muista mistä mikäkin kasvi on hankittu, mikä on ollut ostovuosi tai -hinta. Myös istutuspaikka on merkitty, sen nyt sentään muistin joka taimilapun kohdalla.

Ensi kesänä tätä on hyvä jatkaa ja toivottavasti niin että taimilaput löytävät tiensä kansioon heti eikä vasta vuosien päästä.

18 kommenttia:

  1. Siistiii!!!! Joku arkistoontisysteemi on ollu munki tyälistalla jo monta vuatta. Laput on suurimmaksi osaksi tallella, tuikittuna mihinkä milloonki. Kansiootaki olis. Tairan kopsata irean.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kopioda. Ajattelin että systeemi on pidettävä mahdollisimman helppona ja yksinkertaisena jotta sitä tulee tehtyä jatkossakin. Jos alan tehdä monimutkaista arkistointia niin se ei jaksa innostaa kuin hetken.

      Poista
  2. Hyvä idea!
    Mulla taimilaput on perinteisessä kortistotyylisessä laatikossa. Täytyykin laittaa joskus kuvia siitä omaan blogiin.
    Minäkään en aluksi tajunnut kirjata istutuksiani ylös. Harmittaa, kun edes muista, mitä omenapuita meillä kasvaa. Nyt olen vain arvaillut niiden lajikkeita. Mutta vahingosta viisastuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kortistolaatikotkin ovat hyviä, laita ehdottomasti blogiin kuvia, kaikki vinkit säilyttämisestä ovat tarpeen. Vahingosta viisastuu :)

      Poista
  3. Mäpä tein toissa keväänä vähän samanlaisen hyvin vanhaan vihkooon, mutta hävitin sen! Viime keväänä aloin sitä kaipaamaan, kun olisin katsonut edellisvuoden kylvöpäiviä, mutta en löytänyt sitä mistään, eikä se ole tullut edelleenkään vastaan. Tässä reilu vuoden mittaisella saikulla olen jopa siivonnut lähes kaikki kaapit, mutta ei ole vihkoa näkynyt. En keksi muuta, kuin että se on mennyt vahingossa mainosten mukana lehtikeräykseen. :) Olin kans liimaillut vihkoon nuita kansiosi kannen ohjeita; ne on ihanasti kuvitettu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei :(
      Tuollainen harmittaa, tekee ison työn ja sitten se menee hukkaan. Minäkin tykkään noista Kotipuutarha-lehden ohjeista, selkeitä ja ihana kuvitus. Niistä saisi ihan oman kansionsa.

      Poista
  4. Oi, että minä ihailen tuollaista järjestelmällisyyttä. Tuohon ei meikäläisestä ole!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minustakaan ollut enne tätä. Osa nimilapuista pyöri pihalla milloin missäkin taimiruukussa, osa oli sisällä ja osa on vieläkin puutarhassa kasveissa kiinni. Kun enhän minä muuten tunnista esimerkiksi eri ruusuja.

      Poista
  5. Voi, tuo homma olisi pitänyt aloittaa täälläkin jo vuosia sitten! Mun lappuja löytyy sieltä, täältä ja kaikki on hunningolla! Karttoja olen piirtänyt joka vuosi uusista paikoista tai niistä penkeistä, joissa on tullut muutoksia.
    Olen laiska kirjaamaan mitään nimiä, mutta jospa minäkin innostuisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli minullakin aika hunningolla, ja kesällä täytyy kerätä laput kasveista pois ja tehdä merkintä jotenkin niihin että tiedän jo puutarhassa mikä kasvi on mikäkin. Karttoja yritin piirtää mutta se ei ollut mun juttu. Aika joku kuoli, tuli tilalle uusi tai muu muutos ja sitten en enää ollutkaan kärryillä :)

      Poista
  6. Siisti ja varmasti käytännöllinen puutarhakansio. Itse en olekaan noin järjestelmällinen. Kasvien nimilappuja on tallessa varastossa vähän miten sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että tuo osoittautuu käytännölliseksi, ja jos nyt muistaisi laittaa kaikki liput ja laput heti talteen.

      Poista
  7. Erinomainen idea! Minulla taimilaput on niputettuna laatikossa ja kasvien istutuspaikat vuosittain luetteloituna. Luetteloista puuttuvat kuvat, joten nyt voin yhdistää kumpaisenkin. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aina mietin että kun saisi jokaisesta kasvista kuvan. No, kuvia on mutta ei tulostettuna. Tulostin löytyy mutta ei siihen ole hankittu mustetta vuosiin koska ei ole ollut tarvetta mukamas. Joku voisi kehitellä nettiin systeemin minne saisi kasvitiedot taltaan samaan tyyliin kun on jo sukupuita.

      Poista
  8. Hieno kansio, kaikki nimilaput pysyvät tällä tavalla hyvin tallessa.
    Minulla on tähän tarkoitukseen ruutuvihko, johon kirjaan kaikki istuttamani monivuotiset osto- tai kylvötaimet penkki kerrallaan. Tosin lista on mennyt pariin otteeseen uusiksi, koska kasveja tulee siirrettyä penkistä toiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän se kun kasvit vaihtavat paikkaa, laajenevat useammalle paikalle tai kupsahtavat. Kasvien kanssa varmaa on vain muutos :)

      Poista
  9. No himputti, ihan mahtava idea! Mulla on sellainen puutarhapäiväkirja (3 kpl), jonne olen kirjoittanut mitä on tullut hankittua ja mitä on tehty milloinkin. Nuo kasvilappuset on sitten omanaan tuolla komeron perukoilla. Näinhän tämä homma pitäisi hoitaa niinkuin sinä olet sen tehnyt!
    P.S. Kohta pääsen kylvöhommiin kun tomaatinsiemenet tuli tänään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvilaput mulla on nyt järjestyksessä mutta ne kasvit joissa ei ole ollut lappua ovat sitten ihan hunningolla, ehkä nekin voisi laittaa tuonne kansioon käsin kirjoittaen.
      Kiva kuulla että perille tuli.

      Poista

Kiitos kommenteista :)