sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Siementen hinnoista

Kävin tällä viikolla hankkimassa tulevan kesän sadon siemeniä. Olin aika yllättynyt hinnoista, minun mielestä ne olivat nousseet selkeästi, osassa jopa yli neljänneksen. Yhdessä liikkeessä keskustelin asiasta myyjän kanssa, tulimme tulokseen että pari rankkaa talvea ovat vaikuttaneet siementen tuotantoon ja se lisännyt hintoja. Tai sitten kasvava puutarhaharrastus on saanut yhä suuremman voiton tavoittelijat liikkeelle.
 Minun lajikevalikoima on tänä vuonna tuttua ja turvallista. Härkäpapuja ostin kaksi pussia mutta eihän se riitä mihinkään, toiset kaksi täytyy ostaa jotain toista lajiketta. "Karmazyn" härkäpapuja olen kasvattanut muinakin vuosina.
 Keltainen porkkana on meidän perheen kestosuosikki. Tämän hinta oli noussut rajusti. Viime vuonna maksoin samasta pussista alle 3 euroa, nyt tasan 4 euroa ja kalliimmallakin  näin myynnissä. Pussin 680 siementä täytyy osata ripotella tänä vuonna maahan harkiten ja tarkkaan ilman pois kitkettäviä harvennustaimia.
 Kirsikka- ja pensastomaattia. Jotain tomaattia oli minulla säästössä viime kesästä ja sen lisäksi taidan kokeilla kaupan tomaatin siemeniä.
 Onneksi näitä pusseja on varastossa kiva määrä. Pinaattia monta pussia, samoin kesäkurpitsaa. Porkkanaakin löytyy oranssina ja se itää kokemukseni mukaan ihan kivasti vaikka siementen päiväys olisi mennyt vanhaksi.
Blogeissa on näkynyt siistejä ja järjestelmällisiä systeemejä siementen säilytykseen. Tässä näette toisen äärilaidan. Kaupasta nappaistu pahvilaatikko jossa siemenet ovat sikin sokin. Sentään osa on toisiinsa kuminauhalla köytettyinä mutta ei tietoakaan aakkostuksesta tai muusta järjestyksen ylläpidosta.

Loppujen siementen osalta taidan jäädä odottelemaan Lidlin valikoimaa, se on ollut aikaisempina vuosina ilahduttavan hyvä ja edullinen.

26 kommenttia:

 1. Facebookista sain vinkin, että tomaatit voi kasvattaa tuoreiden tomaattien siemenistä, esim. mitä jää leikkuulaudalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulemma voisi, tai niinkin että lykkää multaan ylikypsän tomaatin palasen. Täytyy kokeilla :)

   Poista
 2. En olekkaan näköjään ainut joka on nyt pohtinut siementen hintoja. Useammassa kaupassa olen siemenpusseja hypistellyt, mutta sinne ne ovat kauppaan jääneet, kun järkyttyneenä olen hintalappusia katsonut. Taidan yrittää käyttää tänä vuonna vanhoja siemeniä pois, jotka on sikin sokin kahdessa muovisessa lihalaatikossa. :,D
  Vihreitä minitomaatteja piti ehdottomasti saada ja ne maksoi! Hyllyn päädyssä vielä luki, että osta nyt tästä tuoreet siemenet! Kotona vasta huomasin, että siementen päiväys oli mennyt jo viime vuonna. En nyt viitsi kuitenkaan yhden pussin takia kyseiseen kauppaan asti valittamaan lähteä, eli nyt vaan toivon, että siemenet itävät! Hyvin on ainakin itäneet anopilita jääneet yli kymmenen vuotta vanhatkin siemenet. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme taida olla ainuita. Minäkin aion käyttää nyt ensin vanhoja pois ja ihan törkeästi ostaa uudet syksyn alennusmyynneistä ensi kesää varten. Monet siemenet itävät vanhoinakin. Muutama vuosi sitten meillä iti yli 80 vuotta vanhat viljan siemenet joita meni maahan tuvan lattian eristeistä!

   Poista
 3. Lidlissä oli viime keväänä siemenpusseja muistaakseni 20-50 snt/kpl. Harmitti huomata, sillä olin ostanut jo siemenet paljon kalliimmalla hintaa. Nyt odotan ensin Lidlin tarjontaa, jota tarvittaessa täydennän muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlissä oli edullisia, alta euron taisi olla kaikki.

   Poista
 4. Kauppojen siemenhyllyjä en ole vielä ehtinyt tutkimaan, mutta verkkokaupoissa hinnat ovat paikoin tosi korkeat. Vihannekset ovat yleensä edullisempia, mutta kyllä yli 7 euron hinta perennasiemenpussillekin on jo aika korkea. Etenkin, jos kyse ei ole mistään harvinaisuudesta. Jotkut verkkokaupat antavat ylimääräisiä siemenpusseja tietyistä tilausmääristä, mikä tuntuu ihan mukavalta isomman tilauksen ollessa kyseessä. Varmasti säät vaikuttavat siementen hintoihin, mutta ihan yhtä varmasti myös siemenviljelyn suosion kasvu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkokaupat on minulta jäänyt hintojen takia, kivijalkakaupasta on saanut edullisemmin perussiemenet. Seitsemän euroa on kyllä ihan liikaa, neljäkin euroa kirpaisee kun se ei yleensä jää tarve yhteen pussiin.

   Poista
 5. Tänään uskaltauduin vähän vilkaisemaan ruokakaupan siementarjontaa. Aika samanlaiselta vaikutti kuin aikaisempinakin vuosina. Hintoja en kyllä hoksannut yhtään katsoa. Lidlin siemenet on kyllä olleet edullisia ja vähän eri lajikkeitakin siellä on ollut kuin muualla marketeissa. Sitä täälläkin siis odotellaan. Niin ja omasta takaahan on säilössä vaikka ja mitä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlissä on mielenkiintoisia lajeja, viime vuonna kokeilin hillosipulia ja se onnistui todella hyvin.

   Poista
 6. Minä en ole vielä katsellut lainkaan siemenpusseja. Lidlista olen aiemmin niitä ostanut ja olen ollut tyytyväinen. Lidlissa on vähän erilaisiakin lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ollut tyytyväinen Lidlin siemeniin.

   Poista
 7. Huomasin, melkoisen hintaeron minäkin. Kannattaa kyllä katsella. Saman kasvin siemenillä -yhtä paljon pussissa, eri firman tuottamia, hintaero oli yli 4€. Tämä vain sattui silmiini, kun olin kuleksimassa kaupoilla, en ole muuten mitenkään tutkiskellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintavertailu todellakin kannattaa. Ja myös se kannattaa aina tarkistaa paljonko pussissa on siemeniä, siinäkin on eroja. Hinta voi olla sama mutta toisessa 6 siementä ja toisessa 20.

   Poista
 8. On kiva lukea kaikista blogeista näistä siemenkasvatuksista. Mä taisin kylvää syksyllä niin paljon ulos ruukkuihin kylmäkäsittelyyn kaikenlaista puista perennoihin, että en ehkä kylvä mitään... ei kun ostinhan valmiiksi jotain kivan väristä köynnöskrassia, täytyykin tutkia mitä sieltä kaapista oikein löytyy. Yleensä enemmän kuin muistaa. Keväällä sitten kylvän vaan suoraan maahan salaatit sun muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin että taisit laittaa paljon ulos ruukkuihin kylmäkäsittelyyn. Minäkin tykkään suoraan kylvettävistä mutta tomaatti ja kurkku on laitettava etukäteen jos aikoo saada satoa.

   Poista
 9. En oo ostanu ku kolome siämenpussia, eikä ne montaa euroa maksanu. Koskas ne Littelin siämenet on tavannu tulla? Vois käyrä silimäälemäs tarijonnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muista yhtään mihin aikaan tulivat Lidliin, myöhemmin kuitenkin kuin muilla, vielä ei ole. Ilmoittelen kun tulevat!

   Poista
 10. Mekin olimme lentää ystävän kanssa pepuillemme kun näimme siemenpussien hinnat jossain kaupassa. Jäi ostamatta kyllä. Lähes samat siemenet saa Lidlistä ja Hong Kongista murtohintaan. Ja erikoisemmat suoraan ulkomailta paaaaljon halvemmalla. Ahneus on iskenyt tällekin alalle..Ihania vihanneksia teille tulossa ja siemensäilytys on oikein pätevä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Honkkarissa oli vieläpä tarjous, sai 4 pussia 3 hinnalla. Erikoisemmat kannattaakin varmasti tilata ulkomailta, Virosta olen itse tuonut jotain jos on ollut sopivana aikaan vuodesta asiaa sinne.

   Poista
 11. Itsekin olen ollut huomaavinani, että siemenpussien hinnat ovat kallistuneet. Voi olla tosiaan, että pari viime vuotta ovat olleet huonoja siemensatovuosia tuottajille.
  Itse kokeilin viime vuonna kasvattaa tomaatteja kaupan tomaatista otetuista siemenistä. En suosittele. Taimi kasvoi rehevänä ja muodosti paljon kukkia, mutta sadon tuottaminen alkoi hyvin myöhään ja suomen kesä jäi omassa kasvarissani liian lyhyeksi näille ylijalostetuille tuotantotomaateille. Mutta ainahan voi kokeilla. Sehän on puutarhaharrastuksen suola;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos varoituksesta, luulen että ihan kokeilun ilosta on silti kokeiltava miten onnistuu kaupan tomaatista. Kirsikkatomaatilla ajattelin kokeilla. Kasvarissa on onneksi tilaa kokeiluille.

   Poista
 12. Minä harrastan myös tätä rennompaa siementen säilytystä;D
  Kiukuttaa kun siementen hinnat nousee.Olisi kiva kokeilla uusia juttuja esim okraa,mutta alkaa jo kukkaronnyörin tulla vastaan...

  VastaaPoista
 13. Ei kannata kokeilla kaupan tomaateilla ne ovat yleensä f1lajikeita joista ei tule kuin kerran kunnollisia ovat jalostettu niin pitkälle

  VastaaPoista
 14. Ei kannata kokeilla kaupan tomaateilla ne ovat yleensä f1lajikeita joista ei tule kuin kerran kunnollisia ovat jalostettu niin pitkälle

  VastaaPoista
 15. Minäkin kiinnitin huomiota nousseisiin hintoihin, mutta en siinä kohtaa pohtinut mistä moinen johtuu. Nyt pitääkin käydä vanhat siemenvarastot huolella läpi, tapana kun on ollut ostaa aina (liikaa) uutta kevään sokaisemana.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)