sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Annetaan

Laitetaan ylimääräiset siemenet kiertoon, poiskaan en raaski heittää. Jaossa on neljä pussi tomaatin siemeniä. Kaksi pussia "Tigerella"-lajia ja kaksi pussi "Tiny Tim"-lajia.
 Tigerella-pusseissa on päiväys mennyt vuonna 2015 mutta viime vuonna nämä itivät vielä oikein hyvin. Omaan kasvihuoneeseen ei tule tänä vuonna tätä lajiketta, tila on rajallinen ja haluan kokeilla jotain uutta. Tigerella on hauskan värinen raidallinen, minulle maku on vähän pettymys, laimea.
Tiny Timit ovat samoin päiväysvanhoja mutta nekin itivät hyvin viime vuonna. Pusseja on minulla niin monta että osan voin jakaa eteenpäin, muuten kasvatan näitä vielä viiden vuodenkin päästä. Tämä on ollut meillä tykätty pieni tomaatti, kasvaa hyvin ja tekee satoa.

Pussin saa omakseen laittamalla viestiä sähköpostiini joka löytyy sivupalkista, neljä halukasta saa kukin yhden pussin. Postimaksun hoidan minä.

6 kommenttia:

 1. Saako vinkata?

  Kandee ottaa omista mieluisista tomaateista siemeniä talteen. Kylvääntyvät kyllä seuraavina vuosina. Itsellä muutama vanha tomaattikanta: Black Russian ja Johannan tomaatti (mummon peruja, alkuperä evakkoreki) ja Matias (Viipurista 80 luvulla saatu tomaatti kantaisänään).

  Pruuttaat parista malliyksilöstä siemenet talouspaperiin, annat kuivua ja taittelet paperiin (laita vuosiluku ja lajike tussillapaperiin). Hyvin kasvaneet noilla meidän tomaatit (viipurin tomaatti ihan pihalla, kestää hallaa).

  Myös chili, paprika (Unkarin torilta valittu mieluisan makuinen papria ja ostettu ja siemenet matkalaukkuun ja edelleen 1999 vuoden ostoksen paprikaa meillä), kurpitsat, samettikukat, osa pavuista hoituvat vastaavalla systeemillä.

  Jos ei ole hyvää kasvutulosta, otetaan vanhaa varastoa siemenet tai ostetaan ihan uutta lajiketta. Vaihdetaan kavereiden kanssa. Näin siement ähes ilmaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) eilen laitoin suippopaprikat itämään, ovat kaupan paprikoista otettuja siemeniä, viime vuonan kasvoivat muuten hyvin mutta eivät kypsyneet kunnolla, laitoin kai liian myöhään. Tomaatteja ajattelin kokeilla kaupan tomaatista mutta pitää muistaa ottaa siemeniä talteen noista mitä kasvattaa satoon saakka. Ainakin kasvimaalla ne kasvavat hyvin kompostin seasta.

   Poista
  2. Kaikki kaupan lajikkeet eivät ehdi Suomen kesässä kasvaa.

   Siksi kannattaa ostaa kalliita siemeniä ja kerätä niiden parhaiden hedelmien siemenet jatkoon.
   Jos kaupan paprikoiden siemenet onnistuu, ota edottomasti siemenet talteen hedelmistäsi. F1 siemenet eivät välttämättä tee samanlaista kasvutulosta, kuin hedelmä, josta on otettu.

   Hieman on arpapeliä (meillävitosvyöhyke), ennenkuin valikoituu pihaan sopivat kasvatettavat,noista herkkiksistä.

   Itse haen melonia, joka kasvaisi...

   Poista
  3. Paprikat onnistui mutta alkoivat mennä huonoksi ennen kypsymistä, luulen ettei valo ja lämpö enää riittänyt koska laitoin ne ihan liian myöhään, ystävä on kasvattanut joka vuosi hyvällä menestyksellä kaupan paprikoiden siemenestä. Virosta olen kerran ostanut melonintaimen joka ehti tehdä kasvihuoneessa hedelmän. Toista kertaa en ole onnistunut, en valmiin taimen enkä ostosiementen kanssa. Keväällä taas kokeilen uudestaan.
   Ensi kesänä kerään sitten omasta sadosta siemenet talteen :)

   Poista
 2. Minä olen kasvattanut tigrellaa ja ihan pitänytkin sen mausta. Noita pikkuisia tomaattejakin kasvatin, mutta minulla tomskut jäivät aivan minikokoisiksi. Kumpiakin siemeniä taitaa minullakin olla jäljellä. Ajattelin tänä keväänä vahentää noita esikasvatettavia. Lähipuutarhalta saan kyllä monenlaisia tukeviä taimia. Viime keväänä ( vai oliko toiskevät) itse suippopaprikaa kaupan paprikoista, mutta en saanut yhtään ainoaa kypsymään, joten luovuin siitä yrityksestä. Itselläni on myös paljon tomaatinsiemeiä omista tomaateista. Pitää niistä jotain kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiny Timissä jää osa aika pieniksi minullakin, olen karsinut niitä pois. Kokonsa puolesta on vain hyvä ämpäriin tai ruukkuun. Jos lähellä on hyvä paikka ostaa valmiita taimia niin ehdottomasti kannattaa. Minulla ainakin on ihan liian vähän tilaa esikasvatukseen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)