lauantai 8. lokakuuta 2016

Puhti poissa

Tänä vuonna mielenkiinto puutarhatöitä kohtaan kesti ennätyksellisen pitkään. Ensimmäisiin kylmiin säihin saakka. Sitten lopahti. Kasvihuone on osin tyhjentämättä, kesäkurpitsat makaavat mustina kasvulaatikossaan ja verkkoja pitäisi vielä viritellä vaikka kuinka paljon.  Päätin että huominen on pyhitetty puutarhatöille.
 Ainakin haravoimista riittää mutta se on lempipuuhiani syksyisin ja keväisin.
 Meitä ympäröivät pellot ovat vielä kyntämättä. Onneksi, sillä kyntämisen jälkeen syysmaisemat ovat suoraan sanoen rumat. Syksy on ollut sen suhteen hiukan omituinen että pelloilla ei ole nähty ainuttakaan joutsen- tai hanhiparvea. Onkohan ollut vielä liian lämmintä?
 Kasvimaan portin humalaköynnös on vielä ihan vihreä. Humalan käpyjä ei tänä vuonna ole tulossa viime vuosien veroisesti.
Kasvimaalla kokeilen tänä vuonna talvetusta niin että käänsin vain varsinaiset kasvurivit ja rivivälit jätin kääntämättä. Väleihin lisään keväällä maatumattomat lehdet ja uuden kerroksen olkea. Vaahteran lehdetkin olen haravoinut kasvimaalle, ne näyttävät maatuvan riviväleissä yhden kesän aikana. Keskellä kasvimaata oleva vihreä pöheikkö on kehäkukkakasvusto jota en raaskinut laittaa pois. Siementäkööt rauhassa talven kukinnan jälkeen. Türin penkin vaahtera on vielä iloisesti vihreä eikä ole tiputtanut ainuttakaan lehteä. Yläpuolella kaartuva terijoen salava suoja sitä yöhalloilta, siinä ehkä syy vihreyteen.
Sopivasta kuvakulmasta kun katselee marja-ja hedelmätarhaan niin ei uskoisi että elellään lokakuun alkua. Vihreää on vielä paljon. Mutta niin kylmää on että untuvatakki on kaivettava jo esiin ulkoilua varten.

16 kommenttia:

 1. Ihastelin pitkään todella kivaa pihapiiriänne ja upeaa aittarakennusta.
  Kyllä kylmenevät säät ja lokakuu vievät jo enimmän puhdin pois itse kultakin. Täällä meillä on ollut koko päivän todella kylmä tuuli ja vaikka aurinko onkin paistanut tuntuu tosi kolealta. Takkaankin laitoin siksi jo tulet.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitta on nyt korjattuna pihan helmi, enää sen ei tarvitse häpeillä rujoa ulkomuotoa. Tältä kaudelta alkaa olla aitassa nukkumiset ohi, ensi kesänä uudestaan ja useammin. Tuuli on ollut tosi kylmä, meilläkin jo aloitettu lämmittäminen.

   Poista
 2. Minäkin olen ihmetellyt minne joutsenet hävisivät. Ne viihtyivät pitkään ihan tässä vieressä ja yhtenä päivänä kaikki olivat poissa. Yleensä niitä on saanut seurata joulukuun puolelle asti. Ihan ikävä niitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ikävä joutsenia ja hanhia. Mies epäili että tulevat vasta yöpakkasten myötä, tarkenevat vielä pohjoisemmassa. Tai sitten muuttoreiteissään on tänä vuonna joku muutos.

   Poista
 3. Syksy on luopumista ja pakko on meidänkin luopua kesästä. Käpertyä sisälle takkatulen, kynttilöiden, käsitöiden ja lukemisen seuraan. Odottamaan taas ensi kevättä, ei siihen ole montaa kuukautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesästä ei ole kiva luopua mutta onneksi uusi on taas pian edessä. Puolen vuoden päästä ollaa jo ihan lähellä uutta kesää.

   Poista
 4. Täällä on niin tuulista, että tuskin pystyssä pysyy. Sama meillä, kesäkurpitsat makaavat kasvimaalla paleltuneina, tomaatit ja kurkut vielä kasvihuoneissa. Haravoinnit aina meiltä jää hyvin vähälle, muta seuraavana kesänä ne lehdet jonnekin uppoavat. Pitkä kesä takana, vaikka kuluikin nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulisella säällä on kurja haravoida, ei pysy kasat kuosissa. Kesät kuluvat liian nopeasti, aina.

   Poista
 5. Kyllä puutarhan alasajo talvea varten vie oman aikansa. Minulla on homma lähes tehty, mutta useampi tunti siihen meni. Kauniita kuvia! Kaunista syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tosi laiska syksyisin puutarhassa, iso osa hommista jää kevään kiireeseen vaikka nytkin vois jo tehdä.

   Poista
 6. Joo, hommia tuolla pihalla olisi. Kaunista. Nätti humalaportti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humalaportti on kiva, jotain vastaavaa on tulossa suuremmassa mittakaavassa uudenkin kasvihuoneen eteen.

   Poista
 7. Meillä päin joutsenia näkyy paljon! Pihahommia olisi minullakin vielä... Harvavoinnin jätän keväälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä joutsenet lentävät vain yli, jostain syystä eivät nyt jää tuohon viereiselle pellolle. Minullakin jää aina osa harvoinnista keväälle, ehtii sitä sittenkin :)

   Poista
 8. Teillä on todella vihreän näköistä vielä. Meillä alkaa olla ruska jo loppusuoralla. Tosin pari kirsikkapuuta ja likusterinsyreeni eivät näytä myöskään tajuavan talven tulevan.
  Minäkin olen ollut hieman haahuilevalla ja ihailevalla kannalla viime viikot. Töissä tuli loppukiri asiakkaiden pihoissa, niin omassa pihassa olen lähinnä vain kävellyt ympäriinsä. Mutta vielä ehtii.
  Mukavaa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osin on tosi vihreää. Mies leikkasi eilen vielä nurmikonkin kun kasvaa reuhottaa aina vaan. Muutamaa kasvia olen huolestuneena katsellut että saisivat ymmärtää talven olevan ihan nurkan takana. Pelottaa etteivät kestä jos tuleentuminen jää liian myöhään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)