sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Päivä pihassa

Ihan huvikseni laskin montako suojaverkkoa olen viritellyt tänä syksynä kasvien ympärille. Sain luvuksi 47 kappaletta. Vielä puuttuu kymmenisen verkkoa, sitten urakka on tältä vuodelta ohi.
 Mustilan syksyn taimipäivältä ostettu Lännenruusujuuri taitaa olla kotiutunut istutuspaikalleen. Sehän nimittäin kukkii. Talvi saisi olla tälle aarteelle lempeä.
Arboretumin maksaruohot jaksavat kukkia aina vaan. En osaa sanoa kumpi on kauniimpi, tumma vai pinkki. Molemmat kun ovat sitä omalla tavallaan. Keilapallo unohtui viedä varastoon, huomasin sen nyt vasta kun katsoin kuvaa. Lasten savityöt saavat olla koristeina läpi vuoden. Arboretum on vielä kiva paikka sillä puiden pienen koon takia siellä ei tarvitse haravoida koskaan.


Keväällä aloitettu projekti uudesta istutusalueesta on ihan samassa vaiheessa kuin keväälläkin. Vuohenputkea on sentään vähemmän keväisen kitkennän takia. Ensi vuonna käyn tämän kimppuun kunnolla. Kasvit on harkittava tarkkaan, paikka on todella kuiva. Keväällä aurinkoinen mutta kesällä enemmän varjoisa. On tuon salavan takana näkyvän kuusenkin kaataminen käynyt mielessä. Sekä puumajan ja sen alla olevan salavan hävittäminen. Talvi on hyvää aikaa pohtia mitä tähän haluan.

Tänään kaivoimme maasta viimeiset perunat ja porkkanat. Niiden myötä sato on nyt täysin korjattu. Samalla laitoin talvivalkosipulit maahan. Kokeilen taas uutta paikkaa, tällä kertaa kasvimaan alalohkolla. Puutarha alkaa olla valmis talveen.

20 kommenttia:

 1. Minulla on Kotisuomen puutarhassa samanlainen projekti uudesta kukkapenkistä. Se on kahden ison omenapuun välissä ja täynnä vuohenputkea. Suunnittelin jo että laittaisin siihen ensi vuonna kolme pyöreää kukkapenkkiä, jotka ympyröisin kivillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin pitäisikö levittää tuohon pressu talven ajaksi? Vuohenputki on vaikea hävittää kitkemällä, työtä saa tehdä pitkään.

   Poista
 2. Huh, mikä määrä verkkoja. Minulla vain pari verkotettavaa. Ja sekin vielä tekemättä. Kauniit maksaruohot. Toivon jossain vaiheessa meillekin suuria maksaruohokasvustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkyttävä määrä verkkoja :D Onneksi on navetta missä ne voi säilyttää kesällä. Verkkoja menisi varmaan lähemmäksi sata jos verkottaisin hortensiat ja ruusut mutta nyt jätän ne suosiolla ilman verkkoa. Maksaruohot ovat upeita suurina kasvustoina.

   Poista
 3. Ihana tuo tumma maksaruoho. Hauskan näköinen vaaleamman kaverin vieressä.
  Verkot on täällä vielä laittamatta, mutta takaraivossa jo listattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näkyy nyt jo jäniksiä pihassa, verkot on pakko laittaa tosi aikaisin. Viimeisten laitto alkaa olla pahaa pakkopullaa. Tumma maksaruoho on hieno, se on alunperin puutarhaystävän pihasta.

   Poista
 4. Hienoa että puutarha on valmis talveen. Minullakin puutarhan alasajo on ihan lopuillaan. Sitten vaan sisätiloihin suunnittelemaan ensi kevättä. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vielä on ollut hyvää säätä ulkoiluun. Talvi on pitkä ja sisällä oloa on ihan liikaa. Mutta onneksi voi suunnitella ensi kesää :)

   Poista
 5. Lännenruusujuuri on erinomaisen kestävä, menee hyvin täällä pohjoisempanakin vuodesta toiseen.

  Verkotus on edessä täälläkin, rusakoilla on kallis maku! Ruusumaa saa yhtenäisen verkon ympärilleen, mutta muut onkin yksitellen verkotettavia. Pirullinen puuha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä, jos lännenruusujuuri kestää pohjoisempana niin saa luvan kestää meilläkin. Rusakoilla todellakin on kallis maku. Mun on pakko jättää ruusut ja hortensiat verkottamatta, ei riitä verkot. Onneksi ne kestävät aika hyvin rusakoiden vierailut.

   Poista
 6. Minusta nuo maksaruohot täydentävät toinen toistaan todella kauniisti ja onneksi niitä ei tarvitsekkaan laittaa paremmuusjärjestykseen.
  Vuohenputkea kasvavalle aluelle kannattaa laittaa ainakin yhdeksi, mutta mieluummin kahdeksi vuodeksi valoa ehdottomasti läpäisemätön pressu tai vastaava. Kun vuohenjuuri ei pääse yhteyttämään, se näivettyy pikku hiljaa valon puutteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pressun laitto taitaa siis olla jo myöhäistä. Vaikka yhdessäkin kaudessa saa ihmeitä aikaan. Ja sinnikkäällä kitkemisellä vuohenputken saa pois. On tuosta kuitenkin käännettävä kaikki maa ja tuotava maa-ainesta lisää.

   Poista
 7. Minä en ole talvisuojausihminen, vaikka haluaisin olla ;) Ihailtavaa ahkeruutta liikkeellä teillä päin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pakko olla talvisuojausihminen, muuten ei olisi puutarhaa :D

   Poista
 8. Huomaan, että mullakaan ei ole minkäänlaista motivaatiota pihalle. Harmittaa, koska kaikki on vielä laittamatta ja tekemättä. Haravoimassa kyllä jo kävin, mutta meillä on tänä syksynä lapset kovin innokkaita haravoimaan, joten annan niiden hoidella hommat pientä korvausta vastaan. Tekevät parempaa jälkeäkin kuin äitinsä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa suorastaan pakottaa itsensä puutarhahommiin. Ihan eri fiilis kuin toukokuussa. Meillä on kasvettu haravointi-iästä ohi, nuorin oli auttamassa yhden hetken ja sitten kutsui puusepän työt tallissa.

   Poista
 9. Iik, miten hieno tuo tumma maksaruoho on !!! Maksaruohoja osaa kunnolla arvostaa aina vasta näin syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea. Ja kukkii näköjään pienen hallan jälkeen komeasti.

   Poista
 10. Minulla on vielä kokonaan verkot laittamatta, vasta runkosuojia olen laitellut. Myös kasvimaalla satoa on runsaasti jäljellä, onneksi sain tänä aamuna punajuuret korjattua ja säilöttyäkin! Vaan vielä tässä on uskottava etelän leutoihin talviin, jospa maa ei täällä ihan vielä jäätyisi?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit, minun pitikin ostaa runkosuojia lisää. Maa ei onneksi jäädy vielä hallaöihin, on lisää aikaa meille jotka teemme asiat hitaammin :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)