tiistai 25. lokakuuta 2016

Ensilumi

Kai tätä maan valkoisuutta voi sanoa ensilumeksi. On pysynyt maassa jo pari tuntia ja taivaalta satelee hiljalleen lisää. Onneksi autoissa on jo talvirenkaat, tänään oli pakollinen lasten talvivaatteiden ostosreissu isolle kirkolle eli kaupunkin. Kotiin tultaessa maisemat olikin erinäköiset kuin lähtiessä.
 Sunnuntaina oli hyvä päivä haravoida pihan viimeiset haravoinnit. Vaikka tuskin tämä lumi pysyväksi jää.
 Syreenit ovat pensaita jotka tiputtavat lehtensä lähes poikkeuksetta vasta lumien päälle. Niin näyttäisi käyvän nytkin. Nuo kaksi vihreää isoa pensasta ovat valkoisia syreenejä, ne tiputtavat lehtensä liilojakin myöhemmin.
 Jotenkin hassua että eilen pihalta näytti tältä. Minusta ilmassa ei edes tuoksunut tuleva lumisade. Tosin jotain saattoi päätellä siitä että eilen lensi tavallista enemmän joutsenia ylitsemme.
 Juhannusruusun syysväri on ollut tänä vuonna heleän kirkas punainen. Joskus väri on huomattavasti tummempi punainen.
 En raaskinut ostaa lisää verkkoa, menoja on muitakin ja verkko tuntui olevan priorisoinnissa viimeisenä. Käytin luovuutta ja valjastin erilaiset korit ja laatikot pienten taimien suojaksi. Lankakorin alla kasvaa oman pihan koristeomenasta lähtenyt siementaimi. Samanlainen tumma kuin minkä olen aikaisemmin istuttanut arboretumiin. Oranssin muovilaatikon alla kasvaa mustilanhortensia. Se paleltui viime talvena maata myöten mutta lähti hienosti kasvuun. Jänikset voisivat tehdä pahaa tuhoa jo paljon kärsineelle taimelle.
Luumulehto on vielä yllättävän vihreä. Täältä ei ole suojattu kuin hedelmäpuut. Ruusut ja hortensia saavat selvitä omin voimin perennojen kanssa. Perennat leikkaan keväällä, tai sen mitä niistä on jäljellä talven jälkeen. Leikkuujäte saa jäädä paikoilleen. Paitsi nuo vasemman reunan siperiankurjenmiekat. Ne on vedetty loppukesästä täysin matalaksi ja ovat taas ihan mielettömän kokoiset pehkot. Ensi vuonna taidan vetää matalaksi heti kukinnan jälkeen. Niistä tulee ihan mieletön kasvimassa eikä se ole ihan hetkessä maatuvaa.

Näyttäisi siltä että puutarhahommat alkaa olla tältä kaudelta ohitse.

15 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että pihapiirinne näyttää ihanalta valkoinen ohut lumivaippa yllään.
  Meillä myös siperiankurjenmiekkojen lehdistä tulee valtavat määrät lehtimassaa ja niitä on todella hidas silputa kompostiin, joten osan veimmekin suosista puutarhajäteaseman keräyspisteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin voisikohan ylintä kuvaa hyödyntää joulukortteihin? Olisi sopivan puuterimainen lumikerros. Minä olen joka vuosi pulassa siperiankurjenmiekkojen lehtien kanssa vaikka pidän kasvista todella paljon.

   Poista
 2. Pikku hiljaa täälläkin asennoidutaan talven tuloon :) Räntää tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi tulee enkä tykkää yhtään. Ainut hyvä puoli on että talven jälkeen tulee kevät ja kesä.

   Poista
 3. Äkkiä se maisema muuttui täälläkin.
  Ensi kauhunhetkien jälkeen, alkoi näyttämään ihan kauniilta.
  Tuskin tuo lumi vielä pysyväksi jää. Eli ei ne puutarhahommat vielä tältä kaudelta ohitse ole. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin tämä jää pysyväksi lumeksi. Luultavasti edessä on märkää ja loskaa. Sitä kaikkein kurjinta aikaa.

   Poista
 4. Hui...milloinkahan tänne Ouluun lumisade saadaan. En kyllä yhtään kaipaa, mutta pakkohan se on vain vastaan ottaa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hassua kun pohjoisemmassa ei ole lunta ja meillä satoi ensi lumi. Minä en tykkää loska-ajasta. Mieluummin saisi olla kuivaa ja lumetonta tai sitten pientä pakkasta ja lunta.

   Poista
 5. Ihanaa kuitenkin nähdä vähän lunta, vaikka se sulaakin pois. Ja kiitti hitosti tuosta laatikkovinkistä jänessuojana! Tuon otan käyttöön. En millään pysty verkottamaan kaikkia puuvartisia, kun niitä on niin paljon. Pienimmät taimet saa tuosta konstista suojaa, wau ja kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Laatikot ja lankakorit ovat pelastaneet monta kasvia puutarhassa. Pensasmustikat ovat joka vuosi lankakorien sisällä. Alkaa vain käydä korit ahtaiksi. Olenkin kaikille sanonut että meille voi tuoda muuten kaatopaikalle menevät korit.

   Poista
 6. Teillä on ihan talventuntua. Meillä ei ole vielä :) Juhannusruusu on ollut mahtava ruska. Toivottavasti pupelit ei tee pahojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuntui ekan kerran että talvi on ihan lähellä. Vasta kun sain juhannusruusun omaan pihaan niin tajusin miten mahtava ruskaväri sillä on.

   Poista
 7. Oho, teillä on paljon lumisempaa, kuin meillä. Vaan tuskin tuo maahan jää. Syreenit ja osa omenapuistakin näyttää tähän aikaan vuodesta vähän hassuilta vihreine lehtineen, kun muualla alkaa jo olla paljasta.
  Laitoin kaikki siperiankurjenmiekan lehdet oksasilppurista läpi ja pieneksi meni. Aiemmin komposti on niistä täyttynyt, eivätkä kovin pian maadu, kun massaa tulee kerralla paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin jää vielä maahan. Syreenit on outolintuja lehtineen lumista maisemaa vasten. Minä joku vuosi silppusin sekatööreillä siperiankurjenmiekat kasvupaikalleen. Sitten olikin käsi melkein paketissa muutaman päivän, sain pahat hiertymät :D Oksasilppuri olisi kätevä niiden kanssa.

   Poista
 8. Täällä ei ole vielä lunta näkynyt. Lumipeitekuva on todella kaunis! Lumi muuttaa tunnelman aivan toiseksi, vihertävä nurmi on ihan eri maailmaa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)